Jack Miller, normaalgesproken niet bang uitgevallen en bekendstaand als de niet meest pietlullige MotoGP coureur, vond het een verstandige keuze dat de kwalificatie van zijn thuis Grand Prix op Phillip Island werd afgelast. De beslissing om de kwalificatie alsnog zondag ochtend te laten verrijden kon op minder steun rekenen van de Australiër.

Wind, kou en af en toe een plaatselijk regenbui zorgden zaterdag op Phillip Island voor de nodige crashes, rode vlag situaties en uiteindelijk voor het cancellen van de MotoGP kwalificatie.

Deze beslissing werd door de racedirectie genomen in samenspraak met de MotoGP coureurs en na een lange gezamenlijke meeting. Ook Jack Miller, die dit weekend zijn thuis Grand Prix rijdt, het Phillip Island Grand Prix Circuit goed kent en bekend is met de sterk wisselende weersomstandigheden op Phillip Island, liet na afloop weten dat het afgelasten van de twee QP sessies de enige verstandige en juiste beslissing is geweest.

Jack Miller: “Ik ben ervan overtuigd en er normaalgesproken een voorstander van dat je onder alle omstandigheden moet rijden…. een ieder kan zijn snelheid aanpassen als de omstandigheden slechter worden. We weten allemaal wat we hier doen, we zijn allemaal professionele motorracers. Toch denk ik dat deze beslissing om de kwalificatie te annuleren juist en correct is. De wind was vandaag echt slecht. Het probleem was dat de wind niet constant was, het waren meer windvlagen, en die maakten het allemaal heel erg onvoorspelbaar. Eerder op de ochtend tijdens de derde vrije training was de windsnelheid ongeveer 15 tot 20 km/uur. Tijdens de vierde vrije training waren er windvlagen van ruim 60 km/uur. Je zag de problemen al ontstaan tijdens de Moto2 kwalificatie.”

Nu de kwalificatie is afgelast en de wedstrijdleiding voornemens is om deze zondagochtend alsnog te laten verrijden is het afwachten wat het weer op Phillip Island zondag zal gaan doen. Nu wil het geval dat Dorna voor zondag een weersvoorspelling afgeeft die aanzienlijk beter is dan zaterdag, de lokale Australische weersvoorspellers zijn echter een andere mening toegedaan; maximaal 14 graden, 60 procent kans op regen en windsnelheden tot wel 65 km per uur.

Jack Miller: “Hopelijk zitten ze met de voorspelling voor zondag helemaal verkeerd, zitten de lokale weersvoorspellers en flink naast en hebben we veel zon. Maar ik heb mijn twijfels, de lokale mensen hier weten waar ze over praten. Wat dat betreft is Phillip Island een uniek gebied, een gebied waar het flink kan spoken. De 27 ronden durende race wordt een reis naar het onbekende. De warm-up zal zondag heel erg nuttig zijn. Anders hadden we direct naar Q2 moeten gaan – met nieuwe zachte banden zonder te weten hoe het circuit er zondag uit zal zien. Het is dus een verstandige beslissing om de warm-up morgen voorafgaand aan de kwalificatie te doen. Aan de andere kant hadden ze de kwalificatie van mij ook achterwege mogen laten en gewoon de uitslag van de eerste drie vrije trainingen mogen nemen als startopstelling voor de race. Het is een gok om het te verplaatsen, ik denk namelijk dat het morgen niet veel beter zal zijn.”

De MotoGP race gaat zondagochtend gewoon om 05:00 uur Nederlandse (winter)tijd en volgens het gebruikelijke tijdschema van start. Voor het volledige nieuwe tijdschema – warm-up en ingelaste kwalificatie – verwijzen we jullie graag naar onderstaande link.

 

Handige links Pramac Generac Australian Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App