Jack Miller (P1) van diepte- naar hoogtepunt: “Dit voelt fantastisch”

3
Jack Miller - Circuito de Jerez - Ángel Nieto | foto© motogp.com

Jack Miller heeft zondagmiddag de MotoGP race gewonnen op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto voor Ducati teamgenoot Pecco Bagnaia en Franco Morbidelli. Het is zijn tweede Grand Prix overwinning in de koningsklasse.

De beelden van Jack Miller die zondagmiddag Parc Fermé binnenkwam na afloop van de MotoGP race in Jerez zullen bij velen voor een brok in de keel hebben gezorgd. Een zeer geëmotioneerde Australiër zat aangeslagen op de grond naast zijn Ducati om alles wat er in de laatste weken gebeurd is te verwerken.

Na de wintertests in Qatar was Miller de torenhoge favoriet voor de eerste twee raceweekenden op het Losail International Circuit maar hij kon zelf de verwachtingen niet waarmaken. Het waren vooral merkgenoten Johann Zarco, Pecco Bagnaia en Jorge Martin die hoge ogen gooiden terwijl Miller met name in de eerste race ver terugviel en in de tweede race constant aan het bakkeleien was met Joan Mir.

Vervolgens kwam hij in de Portugese race ten val door eigen schuld en stapelden de kritieken zich op. Hijzelf verwoordde het met dat hij op dat moment ‘in de loopgraven’ zat en dus klap na klap moest verwerken. Een teleurgestelde blik was dan ook regelmatig te zien in zijn media debriefs de afgelopen Grands Prix.

Echter wist Miller het in Jerez behoorlijk om te gooien en was het kwalificeren op de eerste startrij op zaterdag al een goed teken. Hij was de snelste Ducati coureur en ging er alles aan doen om er zondag een goed resultaat uit te slepen.

Aanvankelijk leek dat een lastige opgave want zoals verwacht was het Fabio Quartararó die al vroeg in de race het initiatief nam en een voorsprong had opgebouwd richting Miller op de tweede plaats. De Australiër wist het tempo van de Fransman aanvankelijk te volgen, wat trouwens behoorlijk indrukwekkend was.

Halverwege de race viel Quartararó ineens als een baksteen terug en werd er eerst gedacht aan een technisch probleem. Na afloop bleek dat de jonge Yamaha coureur ineens ontzettend veel last had van arm-pump en nauwelijks nog controle had over zijn YZR-M1. Miller nam het initiatief in de race over en ondanks dat teamgenoot Pecco Bagnaia hem nog behoorlijk liet zweten bleef de Australiër foutloos en kwam hij uiteindelijk als winnaar over de streep.

Het was de tweede MotoGP overwinning van Jack Miller na zijn overwinning op het TT Circuit Assen in de regen in 2016. Nu heeft hij ook zijn eerste zege op de Ducati te pakken en dus onder droge weersomstandigheden.

Jack Miller: “Ik ben zo blij om hier te zijn. De vorige keer dat ik won was het een grote verrassing maar nu moest het natuurlijk wel een keer gebeuren, ik heb hier echt keihard voor gewerkt. Ik denk dat ik nog nooit zo goed en zo precies gereden heb als vandaag, het voelde fantastisch om te doen. Fabio [Quartararó] ging mij voorbij en hij bouwde een voorsprong van ongeveer 0,9 seconde op toen ik ineens zag dat hij problemen had. Het verschil werd niet meer groter en ik reed zelfs weer naar hem toe terwijl ik dezelfde rondetijden bleef rijden.

Ik keek toen naar het bord met het aantal ronden daarop en ik dacht “shit, dat is echt heel lang om alleen aan de leiding te rijden” maar ik moest het natuurlijk wel gewoon gaan doen. Ik kan het team niet genoeg bedanken en ik denk dat het werk dat we gedaan hebben zich nu uitbetaald heeft. In de trainingen heb ik veel alleen gereden en geprobeerd een zo hoog mogelijk tempo aan te houden, dat heeft vandaag goed gewerkt. Dit voelt fantastisch.

Ik kon het voor lange tijd eigenlijk niet geloven dat ik op weg was naar de overwinning, ik kan me zelfs nog herinneren dat ik in bocht 9 hardop riep dat ik het niet kon geloven. De motor voelde geweldig aan en ik dacht ook dat dit het moment zou zijn als ik ooit eens zo’n soort overwinning zou gaan behalen in plaats van met een gevecht in de laatste ronde.

Pecco [Bagnaia] zette me tot aan het einde flink onder druk en ik hield het pitbord dan ook constant in de gaten. Ik dacht zelfs nog even dat hij zo snel zou zijn dat-ie mij in de laatste ronde kon inhalen. Voor de zekerheid reed ik in de laatste bocht nog een heel verdedigende lijn maar dat was dus helemaal niet nodig.

Ik wil het team bedanken want ze geven niet op, vooral in de laatste weken bleven ze achter mij staan en ik ben ze daar heel dankbaar voor.”

De MotoGP coureurs komen maandag opnieuw in actie op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto voor een ééndaagse IRTA test. Het volgende Grand Prix weekend vindt plaats van 14 t/m 16 mei op het Bugatti Circuit in Le Mans, Frankrijk.

Handige links Gran Premio Red Bull de España:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter