Jack Miller (P3): ‘Inhalen wordt interessant, maak me zorgen over de laatste ronden’

179
Jack Miller - Autódromo Internacional do Algarve | foto© motogp.com

Jack Miller kwalificeerde zich zaterdagmiddag als derde in de MotoGP klasse op het Autódromo Internacional do Algarve in Portimão. Net als vorige week zal de Australiër er vanaf de eerste startrij weer alles aan doen om Pramac Racing in zijn laatste race voor het team een MotoGP overwinning te bezorgen. 

Na drie seizoenen bij het Pramac Racing rijdt Jack Miller zondagmiddag zijn laatste race voor het Italiaanse team. Na zijn debuutseizoen bij LCR Honda in 2015 en twee seizoen op de Honda van het Estrella Galícia 0,0 MarcVDS team, waar hij onder andere in 2016 de Dutch TT in Assen wist te winnen, stapte Miller aan het eind van 2017 over naar het Pramac Racing team op de Ducati.

Ondanks dat Miller met dit team zijn tweede MotoGP overwinning nog niet heeft weten te behalen is de Australiër volwassen geworden als coureur en is hij dan ook beloond door Ducati met een tweejarig contract bij het fabrieksteam.

Pramac is al sinds 2001 betrokken in de koningsklasse van de Grand Prix en de opzet van dat team is anders dan de meesten. Alle andere raceteams in de MotoGP klasse zijn onafhankelijke entiteiten, zijn eigenaar van de startplaatsen en hebben hun naam te danken aan de hoofdsponsor. De Italiaanse generatoren-gigant Pramac is zelf de houder van de startplaatsen.

In al die jaren is het echter nog nooit gelukt om een overwinning te scoren in de koningsklasse ondanks dat onder andere Danilo Petrucci en Jack Miller in de afgelopen jaren veel podiums voor het team. De Australiër zal Pramac Racing dan ook graag belonen met een overwinning in zijn laatste race voor het team voordat hij de overstap maakt naar het Ducati fabrieksteam.

Jack Miller: “Ik voel me vanaf het begin al goed hier in Portugal. Pole position was natuurlijk nog mooier geweest maar de eerste startrij is cruciaal, het maakt de zondag een stuk makkelijker. Ik heb veel zin in de race van morgen, ook al is het een vreemd weekend tot dusver. We hebben inderdaad de test gehad hier vorige maand op superbikes om de baan te leren kennen maar met de twee sessies van 70 minuten op de vrijdag en de vier verschillende bandensoorten die je allemaal moet testen is het zeker een druk weekend geweest. Hoe dan ook heb ik er vertrouwen in voor morgen, ook al beschikken de andere jongens over een zeer goede pace.

Een goede start zal voor ons heel belangrijk zijn, het lijkt erop dat mijn strategie anders is dan die van Franco [Morbidelli]. Ik maak me vooral zorgen om de laatste paar ronden, ik heb al een paar keer meegemaakt dat de banden aan het eind van de race ineens veel grip verliezen dus ik wil voor morgen zeker voorkomen. Vooral hier met de hoogteverschillen is het extra lastig om de machine te besturen als er minder grip is.

Wat betreft het inhalen gaat het interessant worden morgen. In veel bochten op dit circuit houd je de ‘deur’ in feite open omdat je die lijnen moet rijden voor een snelle rondetijd, alleen geef je daarmee wel iemand anders de kans om een block-pass te maken. We moeten daarin de juiste balans zien te vinden maar met een plaats op de eerste rij hebben we het onszelf in ieder geval al een stuk makkelijker gemaakt.”

Zondagochtend om 11:00 uur Nederlandse tijd komen de MotoGP coureurs nog in actie op het Autódromo Internacional do Algarve voor de twintig minuten durende warm-up sessie. De laatste MotoGP race van 2020 in Portimão gaat om 15:00 uur Nederlandse tijd van start.