Jack Miller kwalificeerde zich zaterdag op het Losail International Circuit op een keurige vierde plaats op de startgrid. De Alma Pramac Racing coureur was vervolgens vastberaden om zondagavond in de race mee te strijden voor een podiumplaats. Het liep echter iets anders, op een tweede plaats rijdende zorgde een losgeraakt zitje van zijn Ducati voor een hachelijk moment en een vroegtijdige opgave.

Jack Miller zorgde zondagavond al in de tweede ronde van de MotoGP race op het Losail International Circuit voor een hachelijk moment. Op de tweede plaats rijdend raakte het zitje van zijn Ducati GP19 los waarna Miller niets anders kon doen dat het zitje vast te pakken en deze van zich af te gooien. Na door deze actie teruggevallen te zijn van de tweede naar de elfde plaats probeerde de Australiër het nog wel, maar een aantal later bleek het onmogelijke opgave om de race op deze manier uit te rijden en besloot hij uit zelf bescherming zijn machine in de pitbox te parkeren.

Jack Miller: “Het zitgedeelte (foam) is vastgelijmd aan het onderste frame. Dit deel van het frame is voorzien van een verflaag. Nu blijkt dat de lijm niet het probleem was maar dat deze lijmlaag dusdanig sterk bleek te zijn dat deze de verflaag meegenomen heeft en dus het zitje, de lijm en de verf zijn losgescheurd van het frame. Het gebeurde op het moment dat er drie snelle rechterbochten waren. Ik merkte het, in de volgende bocht viel ik bijna van de motor en vervolgens dacht ik dat het weer goed was maar even later zag ik dat het allemaal los zat. Vervolgens heb ik het gepakt en weggegooid. Maar hierdoor viel ik wel terug naar buiten de top tien. Ik wist vervolgens nog wel weer een aantal posities terug te winnen, maar de bochten waren op deze manier erg lastig. Ik gleed voortdurende met mijn kont van de motor omdat ik simpelweg geen grip meer had – grip tussen mijn kont en het frame – en hierdoor moest ik heel anders gaan rijden. Dit koste me mijn voorband en ik kreeg dan ook steeds meer onderstuur. Vervolgens werd ik weer door een tweetal coureurs gepasseerd, werd het steeds lastiger en kwam ik een aantal keren bijna ten val. Daarom ben ik naar de pits gegaan. Dat was de veiligste optie, want anders zou ik zeker gecrasht zijn.”

Een aantal collega coureurs waren van mening dat Miller hen in gevaar had gebracht door het zitje weg te gooien en hiervoor bestraft moet worden.

Jack Miller: “Wat had ik dan moeten doen? Was dat een gevaarlijke actie? Dat ik geprobeerd heb om mijn motor weer berijdbaar te maken? Ik moest mijn zitje wel weggooien, er was geen andere keurze. Maar als ze me willen straffen, dan moeten ze dan maar doen. Ik zou er geen begrip voor hebben. Ik ben volgens mij al genoeg gestraft.”


Handige links VisitQatar Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App