Voormalig World Superbike wereldkampioen James Toseland keert in 2020 terug in de WorldSBK paddock. De Brit, die zelf niet meer op een motor zal stappen, wordt teammanager van WRP Wepol Racing, het team dat met Danny Webb als coureur zal debuteren in het FIM Supersport World Championship.

Het Tsjechische WRP Wepol Racing en de Britse coureur Danny Webb zagen we de afgelopen jaren hun successen behalen in EWC, het IRRC en diverse andere Road Racing evenementen. Maar in 2020 zullen het team en de coureur een gehele andere koers gaan varen. Webb zal namelijk na een afwezigheid van vier jaar weer terugkeren als coureur in een WK. De voormalig Grand Prix coureur zal samen met WRP Wepol Racing debuteren en van start gaan in het FIM Supersport Championship.

Danny Webb: “Ik ben erg enthousiast over deze nieuwe stap met WRP Wepol Racing – we hebben een geweldig pakket samengesteld, samen met een geweldig team. Hoewel ik de afgelopen vier jaar met name in Road Racing wedstrijden en af en toe in een EWC race actief ben geweest kijk ik er naar uit om komend seizoen als fulltime coureur terug te keren een officieel wereldkampioenschap, helemaal met de groep fantastische mensen om me heen. Ik kan gewoon niet wachten om aan de slag te gaan.”

Eén van die fantastische mensen die Webb in bovengenoemde quote bedoeld is niemand minder dan tweevoudig World Superbike wereldkampioen James Toseland. De Brit, die na zijn actieve motorsport carrière furore maakte in de muziekwereld met een eigen rockband en de afgelopen seizoenen als MotoGP reporter werkte voor het Bitse BT Sports, is door het Tsjechische team namelijk aangetrokken als teammanager.

James Toseland
Toseland won in 2004 en 2007 de WorldSBK-titels met respectievelijk Ducati en Honda. Na het behalen van deze tweede wereldtitel met het Nederlandse Ten Kate Racing stapte hij in 2008 over naar de MotoGP klasse waar hij twee seizoenen als coureur uitkwam voor Yamaha Tech3 Racing.

Eind 2009 moest Toseland binnen het team van Hervé Poncharal plaatsmaken voor de Amerikaan Ben Spies. Toseland nam in 2010 op zijn beurt de plaats in van de Amerikaan bij het Sterilgarda Yamaha World Superbike Team waar hij de teamgenoot werd van Cal Crutchlow. Na een hele moeilijke start van het seizoen wist Toseland uiteindelijk in de laatste twee raceweekenden van het seizoen nog wel een viertal podiumplaatsen te scoren. Inmiddels had de Brit echter al besloten om het team te verlaten en voor het seizoen 2011 te tekenen voor het BMW Motorrad Italia Team.

Na opnieuw een moeilijk begin van het seizoen op de voor hem nieuwe BMW S 1000 RR ging het vervolgens mis tijdens een test op Motorland Aragon. Toseland liep bij een crash tijdens deze test een vervelende polsblessure op waarna hij op 9 september 2011 bekend maakte per direct te stoppen als actief coureur.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App