Jason Dupasquier: Ernstig hoofdletsel, toestand kritiek na crash in Mugello

33943
jason-dupasquier
Jason Dupasquier | foto© Prüstel GP

De tweede dag van de Gran Premio d’Italia Oakley in Mugello is zaterdag overschaduwd door een zeer ernstig ongeval. Bij een crash in de slotfase van de Moto3 kwalificatie kwamen zaterdagmiddag drie coureurs ten val, een zware crash waarbij naar nu bekend is geworden de 19-jarige Jason Dupasquier o.a. zwaar hoofdletsel heeft opgelopen.

Jason Dupasquier kwam ten val bij het uitkomen van bocht 9 (Arrabiata 2). Zijn machine bleef op de baan liggen waarna Ayumu Sasaki en Jermy Alcoba geen kant op konden en beiden ook ten val kwamen. Sasaki en Alcoba bleven ongedeerd, maar het was meteen duidelijk dat Dupasquier – die vol op zijn hoofd geraakt werd door de machine van Sasaki – medische assistentie nodig had.

De medische hulp was snel aanwezig om de19-jarige Zwitser bij te staan en het was meteen duidelijk dat de situatie zeer ernstig was. Na ruim een half uur op de baan behandeld te zijn werd de CarXpert PruestelGP Moto3 coureur per traumahelikopter overgebracht naar een nabij het Mugello circuit gelegen ziekenhuis in Florence.

Ondanks dat er in het mediacentre van het Mugello Circuit nog in spanning gewacht wordt op officieel nieuws melden bronnen in het ziekenhuis van Florence dat Dupasquier rond 16:00 uur dat Dupasquier in het ziekenhuis is opgenomen met ernstig hoofdletsel en dat hij meteen geopereerd zal worden. Hoe ernstig de verwondingen zijn en of de situatie kritiek is werd niet bekend gemaakt.

Update 17:00 uur
Giancarlo di Filippo, MotoGP FIM medisch officer:Zeer ernstig ongeval, FIM medisch team werkte om Dupasquier te stabiliseren, hij werd naar het ziekenhuis in Florence gebracht, ze wachten op updates van het ziekenhuis voor verder nieuws. Ernstige verwondingen.”

Update 17:15 uur
Uit het ziekenhuis:
“De toestand van Dupasquier is complex. Hij ondergaat CT-scans & magnetische resonantie beeldvorming in zijn hele lichaam om na te gaan wat het meest kritieke gebied is waar het meest dringend moet worden ingegrepen. Het is mogelijk dat hij naar de operatiekamer zal worden gebracht voor een operatie.”

Update 19:30 uur
Uit het ziekenhuis: Dupasquier zal in tegenstellingen tot eerdere berichten niet direct een operatie ondergaan. De reden hiervoor is echter verontrustend: de toestand van Dupasquier is volgens de behandelende artsen namelijk dusdanig ernstig en niet stabiel genoeg om de operatie zonder problemen te doorstaan.

Update 08:00 uur (30-05-21)
Na de onderzoeken van gisteren met magnetische resonantietomografie (MRT) en computertomografie (CT), zullen de artsen vandaag beslissen of de toestand van de Dupasquier zodanig is verbeterd dat de eerste neurologische ingrepen gepland kunnen worden.
De artsen spraken gisteren over een meervoudig trauma; Het gaat om meerdere verwondingen op verschillende lichaamsdelen (hoofd, borst en buik), waarvan minimaal één verwonding of een combinatie van meerdere verwondingen levensbedreigend is.

De Zwitser Tom Lüthi, een goede vriend en mentor van zijn jonge landgenoot, denkt erover om zondag in Mugello niet van start te gaan.

Update 08:30 uur
Het Prüstel GP Team heeft besloten om zondag niet meer in actie te komen, dit uit respect naar Dupasquier. Dupasquier’s teamgenoot Ryusei Yamanka zal vandaag dus niet van start gaan in de warm-up en de Moto3 race. Ook Moto2 coureur Tom Lüthi heeft zich definitief teruggetrokken voor de wedstrijddag.

Zodra we meer (officieel) nieuws ontvangen dan zullen we dit uiteraard per omgaande melden.

Handige links Gran Premio d’Italia Oakley:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter