Jaume Masia weet sterk weekend af te sluiten met overwinning in Japan, Collin Veijer elfde

1735
collin-veijer
Collin Veijer (95) | foto© Intact GP

Jaume Masia heeft zondagochtend de Moto3 race van de Motul Grand Prix of Japan weten te winnen. In een race waarin de kop van het kampioenschap ook de wedstrijd domineerde werd Ayumu Sasaki tweede en Dani Holgado derde. Deniz Öncü kwam ten val. Collin Veijer werd deze race elfde. Jaume Masia is nu met 6 punten voorsprong de nieuwe leider in het WK.

Evenement: Motul Grand Prix of Japan
Circuit: Mobility Resort Motegi
Categorie: Moto3
Tijd: 05:00 – 05:40 uur
Sessie: Race
Condities: Bewolkt, 25 graden

Om 05:00 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit voor de start van de Moto3 race op het Mobility Resort Motegi. Bij de start was het de van pole vertrokken Jaume Masia die terugviel naar de vijfde plaats. Deniz Öncü had de leiding overgenomen. Collin Veijer vertrok door een penalty vanaf de tiende plaats en hield deze positie vast. Naast Veijer hadden ook Joel Kelso en Diogo Moreira drie plekken gridstraf.

Bij de eerste doorkomst had Öncü een kleine voorsprong op Dani Holgado, Stefano Nepa, Jaume Masia en Ayumu Sasaki. Veijer had ondertussen een plekje verloren en lag elfde. Öncü en Holgado probeerden een gaatje te slaan op derde man Masia.

De top vier in het kampioenschap was na drie ronden ook de top vier in de race. Daarachter ontstond een gat van een kleine seconde naar Nepa op plek vijf. In de vijfde ronde klom Veijer een plekje en lag op een negende positie. Op dit moment in de race kreeg José Antonio Rueda al een track limits warning.

Na zes ronden nam Masia de leiding over van Öncü. Sasaki zag het gevaar en ging gelijk mee met Masia. Halverwege de race had het viertal nog steeds een kleine seconde op Nepa en zijn teamgenoot Ivan Ortola. Daarachter zat een groepje van drie met daarin Veijer op een negende plaats.

Verder achter in het veld ging Xavi Artigas onderuit nadat hij eerder in de race al terug was gevallen. Op dat moment wist Masia het verschil te maken. Doordat Öncü, Sasaki en Holgado met elkaar de strijd aan gingen kon Masia een kleine seconde weg rijden. Öncu was opgeklommen naar de tweede positie en ging proberen het gat dicht te rijden, daarbij ging hij over de limiet en kwam ten val, terwijl Bertelle op datzelfde moment ook een einde zag komen aan zijn race.

Door alle schermutselingen werd het gat naar Nepa en Ortola kleiner. Ondertussen was Veijer opgeklommen naar de zevende plek. Met nog vijf ronden te gaan had Masia zijn voorsprong uitgebouwd tot meer dan een seconde. Holgado zag het gevaar van achter komen en bleef achter Sasaki rijden waardoor het gat naar vierde man Ortola weer een seconde werd.

In de slotfase ging Sasaki er nog eens voor zitten en met nog drie ronden te gaan had hij het de achterstand verkleind naar een kleine seconde. Achter de top vijf was er een groep ontstaan van zeven rijders met daarin Veijer op een negende positie.

Masia bleek alles onder controle te hebben en reed onbedreigd naar de overwinning. Daarachter wist Sasaki de aanval van Holgado af te slaan na een foutje van Holgado bij het uitkomen van de laatste bocht. Nepa wist op zijn beurt het duel tussen de teamgenoten nipt te winnen met Ortola op vijf. David Munoz won het duel in de achtervolgende groep. Veijer sloot de wedstrijd af op een elfde plaats.