Jaylen Korporaal is de nieuwe Coppa Italia Junior 110cc kampioen

2459
jaylen-korporaal
Jaylen Korporaal | foto© Scott Deroue

Slechts drie weken voor de seizoensfinale van de CoppaItalia Junior 110cc klasse brak Jaylen Korporaal zijn pols in Assen. De 11-jarige coureur werkte keihard om aan de start te staan en werd beloond, doordat hij zijn leidende positie in het klassement kon vasthouden tijdens de laatste races op het Circuito di Pomposa. Jaylen pakte daarmee de Italiaanse titel in pas zijn derde raceseizoen!

Jaylen Korporaal wist door een geweldig seizoen een voorsprong van 25 punten op te bouwen voor aanvang van de laatste ronde van het Coppa Italia 110cc kampioenschap. Een knappe prestatie, aangezien zijn Italiaanse concurrenten veel meer trainingsmogelijkheden en baankennis hebben. Korporaal en zijn trainer Scott Deroue arriveren pas op de trainingsdag voor het eerst op de circuits, waardoor ze naast de baan leren kennen, ook nog de afstelling van Jaylen’s Ohvale moeten bepalen.

De laatste ronde van het seizoen vond plaats op het Circuito di Pomposa, een baan die dicht bij de Adriatische kust ligt niet ver van Ravenna. Drie weken geleden kreeg de pas 11-jarige coureur echter een flinke domper te verwerken, toen hij zijn pols brak bij een race in Assen. Trainer Scott Deroue zocht gelijk contact met Raymon van de Fitfactorij in Amersfoort. Raymon stond gelijk klaar om te helpen en er werd een intensief programma opgesteld om Korporaal fit te krijgen voor de races in Italië. En dat lukte! Nadat het gips van de pols was gehaald, bleek alleen de duim van de Nederlandse coureur nog parten te spelen. Maar ook hier werd door de Ficfatorij een oplossing voor gevonden, waardoor hij redelijk pijnvrij kon racen. Donderdag voor vertrek naar Italiëkonden Jaylen en Scott een uur trainen op het Midland Circuit in Lelystad, waarvoor dank aan het circuit!

De test ging goed en zo werd er afgereisd naar Italië, waar Jaylen en Scott vrijdag samen de baan gingen verkennen. Zowel vrijdag als zaterdag met de trainingen kwam de 11-jarige coureur uit Rotterdam nog niet te veel in actie om zo krachten te sparen. De racedag wordt afgetrapt met een warm-up en ook hierin nam Korporaal niet te veel risico. In de kwalificatie deed hij er een schepje bovenop, waardoor hij zich als vijfde plaatste voor de races. In de eerste race streed de Rotterdammer voor de vierde positie, terwijl zijn groot concurrent in de kopgroep zat. Zijn concurrent ging samen met een andere rijder onderuit. Op dat moment zou Korporaal al kampioen zijn, maar er kwam een rode vlag situatie met een herstart, waarbij alle rijders weer van start gingen. Vervolgens ging het moeizamer voor Korporaal, want zijn motor begon kuren te vertonen. Ondanks de problemen wist Korporaal zijn Ohvale nog wel als achtste over de finish te brengen. Tussen de races was er slechts drie kwartier tijd om de motor te repareren. Er werd keihard gewerkt en veel onderdelen vervangen, maar bij de start van Race 2 bleek al snel dat de problemen niet opgelost waren. Korporaal wist de race uit te rijden en dat bleek voldoende om de Italiaanse titel veilig te stellen!

Jaylen Korporaal: “Goh, wat is dit gaaf! Het was een erg spannende dag, mede door de problemen met de motor, maar ik ben zo blij dat het gelukt is om kampioen te worden! Ik wil iedereen die mij daarbij geholpen heeft op wat voor manier dan ook enorm bedanken!”

Korporaal kent een zeer succesvolle start van zijn race carrière, want hij racet pas drie jaar. In het eerste jaar werd hij 2e in de Junior-A klasse bij Rap Holland. Vorig jaar pakte hij de titel in de Junior-B klasse bij de KNMV en nu is het Nederlandse talent Italiaans kampioen!

Korporaal en zijn team zijn achter de schermen al druk bezig met de raceplannen voor het seizoen 2022.


Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter