Jeffrey Buis wereldkampioen, Perez wint race nipt voor Meuffels

408
jeffrey-buis
Jeffrey Buis | foto© Randy van Maasdijk

Jeffrey Buis is wereldkampioen geworden in de World Supersport 300! Buis wist door een sterk slot als zesde te finishen voor concurrent Scott Deroue die achtste werd. Hierdoor kan Buis niet meer achterhaald worden in het kampioenschap. Mika Perez won de eerste race op Estoril, terwijl Koen Meuffels een geweldige tweede plaats scoorde.

Jeffrey Buis en Scott Deroue, allebei in dienst van het MTM Kawasaki MOTOPORT team, gaan dit weekend uitmaken wie er wereldkampioen wordt in de World Supersport 300. Buis had voorafgaand aan de eerste race een voorsprong van achtentwintig punten op Deroue. Wanneer Buis minder dan vier punten zou verliezen op Deroue, dan zou Buis wereldkampioen zijn, want hij heeft meer overwinningen gescoord dit seizoen. Beide heren moesten van ver komen in de eerste race, want Deroue had zich als achttiende gekwalificeerd en Buis als negentiende. Koen Meuffels mocht als zesde starten.

De wedstrijdlengte was tien ronden. Nick Kalinin vertrok vanaf pole position in een zonnig Estoril. Kalinin maakte daar optimaal gebruik van en pakte de leiding na de start. Buis wist bij de start Deroue te passeren, maar later in de eerste ronde sloeg Deroue terug. Deroue kwam als dertiende door na de eerste ronde en Buis als vijftiende. Meuffels kende een goede start en maakte deel uit van de top vijf. Alfonso Coppola, Hugo de Cancellis en Thomas Brianti crashten in de openingsronde.

In de tweede ronde wisten Deroue en Buis allebei progressie te boeken. Zij reden allebei exact dezelfde rondetijd en dit was ook de snelste raceronde op dat moment. De kopgroep was groot, zoals we gewend zijn in de World Supersport 300. Meuffels voerde de wedstrijd aan na vier ronden!

Halverwege lag Deroue op plaats acht en Buis was op plaats veertien te vinden, waardoor de titelstrijd nog open was. In de slotfase was er even hectiek toen Kalinin onderuit ging in de langzame chicane. Kalinin reed een aantal plaatsen voor Deroue en Buis, waardoor de Nederlanders hem moesten ontwijken. Unai Orradre lukte het niet om Kalinin te ontwijken. De Spanjaard kwam ten val.

Meuffels reed samen met Mika Perez, Tom Booth-Amos en Bruno Ieraci weg bij de rest van de groep. Met nog twee ronden te gaan reed Deroue nog steeds voor Buis met een aantal coureurs als buffer. De laatste ronde brak aan en Buis schoof op naar plaats zes achter Deroue. Op het allerlaatste stuk maakte Buis gebruik van Deroue’s slipstream en kwam voor Deroue over de finish waardoor Buis wereldkampioen is in de World Supersport 300!

In de uitloopronde stopte Buis bij zijn naaste mensen en nam een gouden helm in ontvangst om zijn kampioenschap te vieren.

Deroue heeft alles gegeven in de race, maar moet genoegen nemen met plaats twee in het kampioenschap. Deroue is elk jaar nog in de top drie van het kampioenschap gefinisht, vier jaar totaal. Aan de kop van de race streed Meuffels om de overwinning en hij kwam uiteindelijk dertiende duizendsten van een seconde te kort voor de zege. Perez won voor Meuffels, Booth-Amos en Ieraci.

Zondag om 13.30 uur Nederlandse tijd staat de laatste World Supersport 300 race op het programma in Portugal.