Jesko Raffin: Een mysterieuze virusinfectie en een verloren 2020 seizoen

86
jesko-raffin
Jesko Raffin | foto© NTS RW Racing GP

Een mysterieuze virusinfectie zorgde ervoor dat Jesko Raffin zijn 2020 seizoen verloren zag gaan. Met de in Nederlandse dienst rijdende Zwitser, die afgelopen eindelijk weer voet aan de grond leek te krijgen als vaste coureur in de Moto2 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap, blikt terug op deze moeilijke fase in zijn leven en hoe hij ervoor heeft moeten knokken om er fysiek en mentaal weer bovenop te komen.

Het 2020 MotoGP seizoen gaat voor iedere wegracefan de boeken in als een bijzonder jaar, een bijzonder jaar vanwege de uitbraak van het coronavirus en de daarmee gepaard gaande beperkingen. Jesko Raffin daarentegen kan er nog een schepje bovenop doen, sterker nog een mysterieuze virusinfectie en de daarmee gepaard gaande vermoeidheidsverschijnselen zorgden ervoor dat het seizoen van de 24-jarige Zwitser volledig verloren ging, en dat in een seizoen waarin de NTS RW Racing GP coureur zich na een lange weg weer terug had weten te knokken als vaste coureur in de Moto2 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap.

Inmiddels is de coureur uit Zürich aan de beterende hand en in een interview met het Zwitserse Moto.ch verteld hij over de moeilijkste fase in zijn carrière.

Jesko, hoe gaat het nu met je? Hoe is het met je gezondheid?

Jesko Raffin: Heel goed! Ik heb vier maanden lang helemaal niet kunnen trainen, en natuurlijk verlies je dan je conditie. Ondertussen kan ik trainen zoals ik graag wil, mijn conditie weer opbouwen en sterker worden. Ik ben nog steeds erg voorzichtig vanwege de angst voor een nieuwe terugval. Sinds het begin van deze vervelende periode spookt dit nog steeds door mijn hoofd. Ik voel me fit en gezond, maar ik ben nog zeker niet waar ik was voor deze blessure.

Wat is er gebeurd waardoor je het seizoen hebt moeten beëindigen?

Jesko Raffin: Na een vier maanden durende pauze vanwege de uitbraak van het coronavirus ging het seizoen in juli verder in Jerez. Ik had mezelf gedurende fit gehouden en goed voorbereidt op het korte, intense seizoen tijdens de pauze van het racen. In Jerez was ik tijdens de race meer vermoeid dan normaal, maar dat werd in eerste instantie verklaard door de spanning en de hitte. In de tussenliggende dagen tot het tweede Jerez-weekend herstelde ik me goed, maar toen merkte ik tijdens de eerste training op vrijdag tekenen van vermoeidheid. Tot de tweede training herstelde ik niet zoals gewoonlijk en had ik niet de energie om te pushen.
Zaterdag had ik spierpijn en was ik totaal uitgeput. We wilden in de ochtend een langere run maken, maar ondanks de aangenamere temperaturen lukte dat niet, ik hield het slechts negen ronden vol. Het voelde alsof ik helemaal uitgeput was. Ik stond op instorten. In de daaropvolgende kwalificatie reed ik maar drie ronden. Zondagochtend was het beter, maar zodra het warmer werd kreeg ik problemen met de bloedsomloop en voelde ik me duizelig. Daarom hebben we om veiligheidsredenen besloten om niet mee te doen aan de wedstrijd. Het was een enorme teleurstelling.

Wat zeiden de artsen?

Jesko Raffin: Ik vloog meteen naar huis, waar talloze tests werden uitgevoerd, maar er werd niets gevonden behalve een acuut ijzertekort. Alles werd getest maar er werd niets bijzonders gevonden. Ook de reguliere coronatesten en de antilichaamtest waren negatief. De artsen adviseerden me om mijn lichaam de tijd te geven. Ik was zo beperkt dat ik in het trappenhuis na elke verdieping een pauze moest nemen. Toen ik vervolgens weer voorzichtig begon met trainen, lag ik weer drie dagen plat – alsof het lichaam allergisch was voor inspanning. Toen ik enigszins hersteld was, wilde ik het in september opnieuw op de motor proberen – ik gooi de handdoek niet zomaar in de ring. Een driedaags raceweekend is een enorme belasting, dus ik verdeelde mijn krachten en hield het vol tot zondag. Maar toen ik na 15 ronden in de race bijna duizelig werd het nemen van de bochten besloot ik vanwege mijn eigen en de veiligheid van anderen er mee te stoppen en mijn machine de pits binnen te rijden. Dat was het, en vervolgens moest ik de rest van het seizoen aan me voorbij laten gaan.

Heb je tot op de dag van vandaag geen verklaring voor de ziekte?

Jesko Raffin: Nee, de artsen gaan ervan uit dat het een virus moet zijn geweest, maar preciezer kunnen ze het niet benoemen. Nu bouw en verhoog ik mijn inspanningen maand na maand in plaats van elke twee weken. Ik heb geleerd naar mijn lichaam te luisteren. Ik neem liever pauzes dan opnieuw een terugval te riskeren. Ik ben ervan overtuigd dat ik terug kan keren en me weet te verbeteren naar het niveau waar ik voorheen was. De enige vraag is hoelang het gaat duren.

We zien je dus nog wel weer terug op een racemotor?

Jesko Raffin: Ik heb geen contract voor 2021 en de plaatsen in de Moto2 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap voor komend seizoen zijn allemaal al ingevuld. In andere kampioenschappen zijn er minder raceweekends, dus dat zou op dit moment sowieso beter bij mij passen. We zullen moeten kijken welke opties er zijn of nog komen. Maar de betere plaatsen zijn op dit moment overal al wel ingenomen, dat moge duidelijk zijn. Het ziet er dus best slecht uit om nog een ​​goed contract voor het seizoen 2021 binnen te halen. De situatie is momenteel gewoon erg moeilijk.

Raffin vormde het afgelopen seizoen samen met Bo Bendsneyder het rijdersduo bij het Nederlandse NTS RW Racing GP. Voor zowel Raffin als ook Bendsneyder is er komend seizoen geen plaats meer binnen het team van teammanager Jarno Janssen. Het enige Nederlandse Grand Prix Team zal in 2021 gebruik maken van de diensten van het jonge Belgische talent Barry Baltus en voormalig MotoGP coureur Hafizh Syahrin.Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App