Joan Mir (P3): “Het was glad, morgen minstens een seconde sneller”

687
Joan Mir - Autódromo Internacional do Algarve | foto© Suzuki Racing

Joan Mir sloot de eerste dag in Portugal af met een derde rondetijd in de MotoGP klasse. Nadat het afgelopen november uitliep op een dramatisch weekend was dit meer de start van het weekend waarop de wereldkampioen hoopte.

Iets minder dan vijf maanden geleden was de gehele paddock ook aanwezig op het Autódromo Internacional do Algarve in Portugal. Toen was het eind november en ging het om de seizoensfinale van het MotoGP kampioenschap. In de Moto3 en Moto2 klassen moest de beslissing nog vallen maar in de koningsklasse was Joan Mir een week eerder in Valencia al kampioen geworden

Dat weekend in november bleek een grote ramp te worden voor de destijds kersverse wereldkampioen. Mir kwalificeerde zich als twintigste op de grid en in de race ging vrijwel alles mis. Na een aanvaring met Pecco Bagnaia in de openingsronde – wiens schouder daardoor zelfs nog uit de kom raakte – besloot Mir om na tien ronden de pits in te duiken en het voor gezien te houden. Achteraf bleek er al tijdens de kwalificatie iets mis te zijn met het motorblok – iets waar hijzelf en het team nog steeds niet veel over los willen laten – wat het probleem veroorzaakte.

Nu vijf maanden later zijn we weer in Portugal op het spectaculaire circuit maar ditmaal is het seizoen nog jong en beginnen we pas aan het derde raceweekend van 2021. Na een vierde en zevende plaats in de twee races in Qatar staat Joan Mir zesde in het kampioenschap, achttien punten achter Johann Zarco.

Mir begon sterk aan het weekend en liet meteen zien dat zowel hijzelf als de Suzuki GSX-RR het prima doen op het indrukwekkende Portugese circuit. Tijdens de eerste vrije training was de baan nog deels nat en werden er niet echt representatieve rondetijden gereden. Het meest interessante van die sessie was de terugkeer van achtvoudig wereldkampioen Marc Márquez.

In FP2 ging het tempo wat omhoog ondanks dat het minuten voor de start nog aan het regenen was. De baan droogde snel op en dat was te zien aan het tempo. Met de onzekerheid van de weersomstandigheden gedurende de nacht en vroege ochtend gingen alle coureurs aan het einde van FP2 op jacht naar een snelle rondetijd om alvast een plaats in de top tien zeker te stellen. Met een 1’40.285, zo’n 0,4 seconde achter snelste man Pecco Bagnaia, kan Joan Mir dan ook tevreden zijn na deze eerste dag in Portugal, vooral omdat het bij de Suzuki’s vaak ontbreekt in die ene snelle ronde.

Joan Mir: “Ik zei voorafgaand aan dit weekend al dat ik vorig jaar de potentie van mijzelf en de machine hier niet heb kunnen laten zien, maar vandaag voelde ik me meteen goed. De Suzuki doet het hier goed en ik heb dan ook veel vertrouwen na vandaag. De omstandigheden waren echter niet ideaal en het was behoorlijk glad dus ik denk dat iedereen morgen sneller zal zijn. Vandaag was het belangrijk om er zeker van te zijn dat onze basis goed is zodat we daarna alleen nog maar kleine aanpassingen hoeven te doen. Ik kijk uit naar morgen.

Het asfalt leverde vandaag niet zoveel grip en het voelde minder goed aan dan vorig jaar. Maar ik had gelukkig wel meer gevoel met de nieuwe band vergeleken met andere keren dus dat is een goed teken. Ik kon een prima stap maken met de nieuwe banden waar het normaal gesproken enigszins aan ontbreekt. Hopelijk is er morgen nog iets meer grip en zullen we een stap van ongeveer een seconde moeten maken.”

Dit weekend is de bezetting binnen de Team Suzuki Ecstar pitbox echter niet zoals gebruikelijk. Joan Mir’s crew chief, Frankie Carchedi, testte voorafgaand aan het weekend positief op Covid-19 dus zit hij in isolatie op zijn hotelkamer. Tom O’Kane – crew chief van Sylvain Guintoli binnen het Suzuki testteam en gerenommeerd figuur binnen de paddock die al in de jaren 80 werkzaam was voor Team Roberts en als één van de eersten bezig was met datalogging – is dit weekend de vervangend crew chief van Joan Mir ook al is Carchedi er veelvuldig bij via een videoverbinding en werkt hij achter de schermen alsnog hard mee.

Joan Mir: “Hij [Frankie Carchedi] zit alleen in zijn kamer maar hij is nog steeds keihard aan het werk. Na iedere sessie hebben we een videogesprek gehad en uitgebreid uitgelegd hoe het gegaan is. Ook met Tom [O’Kane] wordt veel gesproken en gelukkig werkt het best goed.”

De MotoGP coureurs komen zaterdagochtend om 10:55 uur Nederlandse tijd weer in actie voor de derde vrije training op het Autódromo Internacional do Algarve. De vierde vrije training met aansluitend beide kwalificatiesessies gaat om 14:30 uur van start.

Handige links Grande Prémio 888 de Portugal:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter