Joan Mir verslaat Fenati voor Moto3 winst op Sachsenring, Bendsneyder achtste

17
bendsneyder
Bo Bendsneyder (64) voor Livio Loi (11) | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

Joan Mir heeft op het Sachsenring Circuit in Duitsland zijn vijfde overwinning van het seizoen gepakt. De Leopard Racing coureur hield in een spannende slotfase Romano Fenati en Marcos Ramirez achter zich. Livio Loi en Bo Bendsneyder behaalden een sterke zevende en achtste plaats.

Al vroeg na de start ontstond een kopgroep van vijf coureurs die werd aangevoerd door Joan Mir. Romano Fenati, Tony Arbolino, Marcos Ramirez en Nicolo Bulega sloten aan bij de leider in de tussenstand en samen sloegen ze een gat met de concurrentie.

Bo Bendsneyder kende een minder start en viel enkele plaatsen terug, waardoor de Nederlander al snel de aansluiting met de kop moest loslaten. Hetzelfde gold voor Loi, die samen met Bendsneyder aansloot bij een grote achtervolgende groep. Voor John McPhee was de race toen al voorbij. Na een touche in de openingsfase viel de Brit ver terug in het veld en twee ronden later ging McPhee ook nog onderuit.

In de kopgroep was Fenati de grootste belager van Mir en door de verschillende inhaalacties konden Ramirez, Arbolino en Bulega de aansluiting goed vast houden. Met nog acht ronden te gaan ontstond er een desondanks een klein gat op Arbolino en Bulega en in een poging om dit gat te dichten ging de coureur van het Sic58 Racing Team hard onderuit bij het uitkomen van de eerste bocht. Dit betekende het einde van de wedstrijd voor Arbolino en Bulega verloor hierdoor definitief de aansluiting.

De drie koplopers die overbleven vochten een verwoede strijd uit om de leiding. Met nog twee ronden te gaan nam Ramirez voor het eerst in de wedstrijd de leiding in handen, maar Mir en Fenati sloegen snel terug. Fenati opende vervolgens zelf de aanval op zijn Spaanse concurrent, maar die actie bleek te vroeg.

De Italiaan leidde de wedstrijd terwijl ze de beruchte ‘waterval’ naar beneden reden, maar Mir kwam buitenom en blokte Fenati in de op één na laatste bocht. Ook in de laatste bocht was er geen ruimte voor de Ongetta-coureur en dus hield Mir de leiding voor zijn vijfde overwinning dit seizoen. Fenati moest genoegen nemen met de tweede plaats, terwijl Ramirez zijn eerste podiumplaats uit zijn carrière mocht opeisen.

Achter de drie leiders reed Bulega in een eenzame slotfase naar de vierde plaats. Achter hem streed een grote achtervolgende groep voor de resterende punten, waarbij Phillip Oettl en gat wist te slaan. De Duitser reed een sterke race die afsloot met de vijfde positie, waarbij hij net uit de greep van de achtervolgers bleef.

In de grote achtervolgende groep streden Livio Loi en Bo Bendsneyder voor de punten, en met nog tien ronden te gaan leken beide coureurs daar niet aan te komen. Bendsneyder was terug te vinden op de zestiende plaats en Loi was zeventiende. Met een sterke slotfase vochten de beide coureurs zich echter naar voren en door een aantal uitvallers voor hen vochten ze ineens voor de plaatsen zes en zeven.

De Nederlander en de Belg hadden hun banden goed gespaard en waren in de laatste drie ronden de snelsten van de achtervolgers. Alleen Enea Bastianini bood weerstand en de Italiaan versloeg beide rijders op de meet voor een zesde plaats. Livio Loi hield op zijn beurt zijn Nederlandse kameraad achter zich en eiste de zevende plaats op, terwijl Bendsneyder als achtste over de streep kwam.

Voor Aron Canet eindigde de wedstrijd in mineur. De winnaar van de TT Assen en nummer twee in het kampioenschap kende een moeilijke openingsfase en viel ver terug. In de strijd in de grote achtervolgende groep kwam de Spanjaard er niet aan te pas en uiteindelijk ging de Estrella Galicia coureur door een eigen fout onderuit. Gabriel Rodrigo kwam na een sterke race opnieuw niet aan de finish. De RBA rijder viel in de laatste ronde van de wedstrijd vanuit de dertiende positie.

In het kampioenschap breidt Mir zijn leidende positie uit. Hij heeft nu 37 punten voorsprong op nieuwe tweede man Romano Fenati. Aron Canet staat derde op 55 punten achterstand en de geblesseerde Jorge Martin staat vierde op 76 punten achterstand. Bo Bendsneyder staat 16e met 25 punten en Livio Loi 17e met 24 punten.

 

Handige link GoPro Motorrad Grand Prix Deutschland

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag