Joan Mir maakte zondagmiddag een bewogen beginfase mee van de MotoGP race op het TT Circuit Assen. De Spanjaard startte zeer goed en nadat teamgenoot Alex Rins crashte reed hij zelfs even aan de leiding. Dit bleek echter een zeer grote uitdaging te zijn en de Spanjaard gaf ook toe zeer verrast te zijn.

Het seizoen 2019 verloopt nog niet geheel naar wens voor MotoGP rookie Joan Mir maar het afgelopen weekend op het TT Circuit Assen mocht wel bestempeld worden als succesvol. De 21-jarige Spanjaard sloot de vrijdag af als achtste waarna hij zaterdagmiddag zijn beste kwalificatie van het seizoen reed met een vijfde rondetijd.

De voormalig Moto3 coureur maakte dan ook optimaal gebruik van deze goede startpositie en ging als tweede de Haarbocht in achter Team Suzuki Ecstar teamgenoot Alex Rins. In de derde ronde maakte Rins een fout bij het ingaan van De Bult en ging hij onderuit: einde race. Hierdoor nam Mir de eerste positie over en reed hij voor het eerst in een MotoGP race aan de leiding.

In zijn debrief na de race gaf de rookie aan dat dit voor hem een heel lastig moment was en op dat moment haast vergeten was hoe hij een MotoGP machine moest besturen. Uiteindelijk reed de Spanjaard een zeer sterke race en wist hij het Ducati fabriekscoureurs Andrea Dovizioso en Danilo Petrucci behoorlijk lastig te maken. De bandenkeuze zorgde ervoor dat hij in de slotfase het tempo niet meer kon bijbenen maar een achtste positie mag als een verdienstelijk resultaat worden gezien.

Joan Mir: “Allereerst was het best risicovol om met de harde voorband en zachte achterband van start te gaan. Hiermee wisten we van tevoren niet of we de race wel helemaal uit zouden kunnen rijden. Ik startte goed en kon Alex volgen, dat was goed want hij heeft veel ervaring met de Suzuki. Toen ging hij onderuit en reed ik een aantal bochten aan  de leiding. Ik werd ineens super zenuwachtig en verloor mijn concentratie; ik leek wel een rookie in de Moto3! Ik kon daarna de kopgroep wel goed bijhouden maar ik moest wat langzamer aan gaan doen, anders zou ik geen banden meer over hebben. Ik zag dat Fabio ook wat langzamer aan deed en ik dacht dat ik daar weer naar toe kon rijden. Echter toen ik de Ducati’s voorbij was gegaan, waren mijn banden volledig op. Daardoor viel ik in de slotfase behoorlijk terug maar toch ben ik blij met mijn race en dit resultaat.”

Handige links Motul TT Assen :

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
TT Festival Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App