Assen 19 juli: De 12-jarige Joey Litjens heeft afgelopen vrijdag geschiedenis geschreven. Op het circuit van Assen behaalde hij in de Aprilia Cup 125cc zijn 8e opeenvolgende overwinning. Met nog 2 races uit de cyclus van 10 wedstrijden voor de boeg is hij niet meer in te halen door de concurrentie. Litjens werd hiermee de jongste Nederlandse wegracekampioen uit de geschiedenis!

Het gehele Holland Racing Promotie Team, onder de bezielende leiding van Bert Pennings, John en Henk Timmers en natuurlijk vader Tjeu Litjens, was voor aanvang van de wedstrijd in de 125cc Opleidingsklasse mogelijk meer zenuwachtig dan de jonge hoofdrolspeler zelf.

Redelijk ontspannen leefde de op 8 februari 12 jaar geworden dreumes uit het Noord Limburgse America naar de start van de wedstrijd toe. Tijdens de trainingen had hij al de snelste tijd laten noteren, maar het scheelde slechts een fractie van een seconde met de tweede snelste rijder Danny de Boer. ÒStraks is de wedstrijd pas,Ó deelde de jonge Litjens laconiek medeÉ En dat dit geen grootspraak was etaleerde hij direct in de wedstrijd. Na een prima start nam Litjens onmiddellijk de leiding voor Peter Knol, Sam van Rens en Danny de Boer. In de 2e ronde werd Knol ingelopen door zowel Van Rens als De Boer. Terwijl het genoemde duo Van Rens en De Boer een felle strijd leverde om de tweede plaats was het voor de leidende Litjens enkel zaak de concentratie niet te verliezen. Een foutje is snel gemaakt en om de titel voortijdig in de wacht te kunnen slepen moest hij zijn naaste concurrenten beslist achter zich houden.

Met grote souplesse en in een vloeiende stijl reed de titelpretendent zichtbaar ontspannen zijn wedstrijd. Hij liep langzaam maar zeker weg van zijn concurrenten. Na 9 ronden kwam Joey Litjens tot grote vreugde van zijn ouders, zijn team en zijn aanwezige fans als winnaar over de finish, ruim 6 sec voor De Boer die Van Rens in de slotfase naar de 3e plaats verwees. De 15-jarige zus van Joey, Carol, had zich naar de 4e plaats opgewerkt maar door een foutje werd zij in de slotfase gepasseerd door Peter Knol. In de uitloopronde kreeg Joey de kampioensvlag aangereikt en reed hiermee triomfantelijk naar de plaats van de huldiging waar hij door een luid jubelende menigte werd opgewacht. Blij, maar erg ontspannen nam hij het eerbetoon in ontvangst. Zijn Team had ook een spandoek gereed met daarop de veelzeggende tekst: ÔJoey # 37 Kampioen Aprilia Cup 2002Õ. Dit doek werd voor het erepodium gedrapeerd alvorens Litjens, De Boer en Van Rens hun eremetaal in ontvangst konden nemen. Vreugdetranen vloeiden alom en het was vervolgens feest in de pitbox van de jonge kampioen.

ÒNee, echt zenuwachtig was ik niet,Ó vertelde de kersverse Cup winnaar na het aansnijden van de fraaie taart. ÒToen ik voor de race hier op het rennerskwartier wachtend rondliep wel een klein beetje maar toen ik eenmaal op de motor zat was dit helemaal over.Ó En wat is nu de volgende stap die Litjens wil zetten? ÒIk wil proberen ook de resterende wedstrijden te winnen en de snelste trainingstijden te rijden. Ze zeggen dat dit dan weer een record is. Ik weet het niet,Ó vervolgde hij vragendÉÓEn ik wil heel graag volgend jaar in het ONK rijden op een echte racer,Ó voegde hij veelbetekenend toeÉ

Eerste stap

Ook voor het HRP is de eerste stap met succes afgerond. ÒToen wij met Joey begonnen was onze doelstelling op de eerste plaats gericht op een langere termijn planning, vandaar het contract voor 5 jaren,Ó zegt Bert Pennings. ÒWij willen Joey opleiden voor de Grand Prix racerij en dat is een lange weg die een gedegen en goede aanpak vereist. Dat wij terecht veel vertrouwen in hem hebben getoond is nu bewezen. We zijn er echter nog lang niet en hebben nog veel werk voor de boeg. Ik hoop dat we samen met de KNMV tot een oplossing kunnen komen voor de nabije toekomst, maar voorlopig hebben wij reden voor een feestje! Dat de titel nu al binnen zou zijn hadden wij niet verwacht.Ó

UITSLAGEN RACE JUNIOR CUP:

1.Joey Litjens, Aprilia; en kampioen 2.Danny de Boer, Aprilia; 3.Sam van Rens, Aprilia; 4.Peter Knol, Aprilia; 5.Carol Litjens, Aprilia; 6.Tim Hermkes, Aprilia; 7.Dennis Verschuren, Yamaha; 8.Lennart van Houwelinge, Yamaha; 9.B.Oudejans, Aprilia; 10.Astrid Spitters, Aprilia.