ASSEN, 10 augustus: De jongste Nederlandse wegracekampioen ooit heeft in Assen andermaal toegeslagen. In de stromende regen op het circuit van Assen won Joey Litjens ook de 9e wedstrijd uit de cyclus van de Junior Cup 125cc. Bron:Foto en tekst Kees Siroo

Bijzonder was het feit dat de 12-jarige kampioen op het erepodium geflankeerd werd door zijn 15-jarige zus Carol. Sam van Rens verdiende het Brons in het Aprilia klassement. Litjens droeg zijn zege overigens op aan Kyro Verstraeten, de rijder die hij zo bewonderde en respecteerde.

Het gehele HRP Racing Team was uiteraard in Assen present om de verrichtingen van hun pupil op de voet te volgen. Zoals gebruikelijk behaalde Joey Litjens tijdens de trainingen onder droge omstandigheden de pole positie voor Sam van Rens, Danny de Boer en Peter Knol.

Toen de wedstrijd begon was het weer omgeslagen en het werd duidelijk een echte regenrace. Direct na de start was het Litjens die het rapste uit de startblokken schoot maar ook De Boer en Ronald ter Braake kwamen goed op gang. Bij de eerste doorkomst leidde Litjens en heel verrassend voerde Yamaha rijder Dennis Verschuren de achtervolgende meute aan. Hierin reden o.a. Knol, De Boer, Van Rens, Carol Litjens en Tim Hermkes.

Terwijl Joey Litjens met een ruime voorsprong aan de 3e ronde begon wisten zus Carol en Tim Hermkes door te stoten naar de 4e en 5e plaats. Na 3 ronden klom Hermkes zelfs naar de 3e plaats maar het duurde niet lang of hij moest de snellere Carol Litjens en Van Rens laten passeren. Van Rens had nog niet eerder in de regen gereden maar kwam toch snel in zijn ritme. De leidende Litjens deed geen moeite meer om zijn voorsprong verder uit te bouwen en liet zelfs de uitstekend volgende Verschuren dichterbij komen.

Uiteindelijk won Litjens met een marge van amper 1 sec op Verschuren. Carol Litjens streed dat het een lieve lust was, reed de snelste ronde en werd prachtig 3e! Daarmee hield zij bekwaam haar voor het merendeel mannelijke collegaÕs op afstand. Van Rens had het in de slotfase nog zwaar aan de stok met Danny de Boer maar die wist hij uiteindelijk met minimaal verschil te kloppen. De 5e plaats ging naar Hermkes. Daarna volgden Ter Braake, Bart Oudejans, Benny Jacobs en Marco Smoes die weer gevolgd werden door Aron Vermeulen en Marcel van Nieuwenhuizen. De 4 laatstgenoemde rijders allen op Yamaha.

Bij het podium vreugdevolle taferelen van het HRP Team en de familie Litjens. ÒIk wilde geen enkele risico nemen en besloot puur te rijden voor de overwinning. En die wil ik opdragen aan Kyro Verstraeten. Hij is afkomstig uit Limburg waar ik ook woon en ik ben er altijd trots op dat Kyro en ik beide uit Limburg komen,Ó aldus Joey.

Met alleen nog de wedstrijd in Tolbert voor de boeg zit het seizoen er bijna op voor de 125cc opleidingsklasse.

UITSLAGEN: 1.Joey Litjens Aprilia; 2. Carol Litjens Aprilia; 3.Van Rens Aprilia; 4.De Boer Aprilia; 5.Hermkes Aprilia; 6.Ter Braake Aprilia; 7.Oudejans Aprilia; 8.Astrid Spitters Aprilia; 9.Leon Bovee Aprilia 10.Patty Vogelzang Aprilia.