Meervoudig motorcross wereldkampioen en 500cc polesitter Jean-Michel Bayle gaat vanaf heden samenwerken met tweevoudig Moto2 wereldkampioen en meervoudig MotoGP podiumfinisher Johann Zarco. De Fransman stapte dit seizoen over naar KTM en maakt tot dusver een zeer teleurstellend seizoen mee in de MotoGP klasse. 

Toen Johann Zarco in 2017 de overstap maakte van de Moto2 klasse naar de MotoGP klasse wist hij meteen al vriend en vijand te verrassen door tijdens de openingsrace in Qatar enkele ronden aan de leiding te rijden. Gedurende dat seizoen werd de Fransman steeds beter en wist hij een aantal pole positions en podiumfinishes te behalen. Het daaropvolgende seizoen bleef Zarco imponeren en was hij wederom constant vooraan het veld te vinden. Dit zorgde voor veel interesse van de grote fabrikanten waarbij Zarco een aanbod van Honda naast zich neer legde en uiteindelijk besloot om voor het Red Bull KTM Factory Racing team te gaan rijden.

Gedurende zijn hele carrière werkte Zarco samen met manager en mentor Laurent Fellon. De Fransman stond gedurende de raceweekenden altijd aan de zijde van de getalenteerde coureur maar ook naast de baan trainden ze veel samen. Echter kwam er afgelopen winter een breuk in de relatie en besloten beide heren de samenwerking te beëindigen.

Dit seizoen gaat het voor Zarco zeker niet zoals hij gehoopt heeft op de KTM en zijn er vanuit de Oostenrijkse fabrikant al een aantal rake uitspraken gedaan. Mede op aandringen van KTM Motorsport Director Pit Beirer werd er door Zarco gezocht naar een nieuwe adviseur / coach / supervisor, of hoe men het ook wil noemen. Hierbij werd vorige week bekendgemaakt dat de voormalig motorcross ster Jean-Michel Bayle vanaf nu aan de zijde zal staan van Zarco.

Johann Zarco: “Ik moet aan veel details denken. Hij kan iemand zijn die me helpt om als een soort baas voor me te zijn. Gedurende de raceweekenden moet ik de stress meer onder controle zien te krijgen omdat we nu constant bezig zijn met de ontwikkeling van de machine. Een coureur moet eigenlijk een ‘leeg’ hoofd hebben zodat ik mij meer kan concentreren op het rijden.

Deze winter sprak ik een beetje met hem (Jean-Michel Bayle, GF) maar ik was er nog niet klaar voor. Vorige week spraken we opnieuw en Pit had het al aangekondigd voordat ik het zelf kon doen. Dit is omdat hij heel enthousiast over het samenwerken met iemand die zoveel ervaring heeft en mij kan steunen nadat mijn ex-coach en ik onze wegen hebben gescheiden.

Hij kan mij adviseren wat betreft het trainen, maar wat hij tot dusver gezien heeft is mijn methode niet slecht. Het is vooral het onder controle houden van de stress gedurende een Grand Prix. Vooral Argentinië en Austin waren moeilijke weekenden waarna ik me best wel down voelde. Jerez was al iets beter maar dat komt omdat ik al contact met hem had over bepaalde zaken.

Het is dus vooral zijn taak om alles een beetje onder controle te houden, maar misschien kan hij straks ook wel technische dingen zien naast de baan. Dat moeten we nog zien. Het is een groot project en ik ben grotendeels verantwoordelijk om dit project naar de top te brengen. Ik moet aan veel details denken en hij kan me daarbij helpen. Ik heb veel respect voor Pol Espargaró. Hij heeft dit project naar een bepaald niveau gebracht maar nu moeten we een volgende stap maken.”

De volgende MotoGP race is komend weekend op Le Mans in Frankrijk. Zarco stond daar vorig jaar voor eigen publiek op pole position, echter kwam hij tijdens de race ten val.