Nadat eerder al Johann Zarco afviel als Yamaha MotoGP testcoureur meldt nu ook Jonas Folger dat hij tot zijn eigen verbazing niet meer in aanmerking komt voor een job als MotoGP testcoureur binnen het Europese Yamaha MotoGP Testteam.

Johann Zarco en Jonas Folger waren de twee belangrijkste kandidaten om in 2020 aan de slag te gaan als Yamaha MotoGP testcoureur. De Fransman koos er echter voor om als invaller van Taakaki Nakagami aan de slag te gaan bij het LCR Honda Team Idemitsu. Dit viel echter in verkeerde aarde bij de Yamaha bazen met als gevolg dat er een streep door de aanbieding ging en Zarco afviel voor deze functie.

Na het afvallen van Zarco leek het erop dat Jonas Folger opnieuw deze rol op zich zou gaan nemen. De 26-jarige Duitser was deze mening zelf ook toegedaan, had zelfs al een mondeling akkoord hierover bereikt maar ook dit verhaal gaat niet door, zo heeft Folger donderdagmiddag bekend gemaakt via een bericht op zijn eigen social mediakanalen.

Volgens eigen zeggen had de Duitser er zelf de voorkeur aangegeven om de rol van testrijder voort te zetten en zo te werken aan een mogelijke comeback als fulltime rijder in de hoogste klasse van de motorsport. Folger liet daarom aanbiedingen voor een Moto2 en WorldSBK start in het seizoen 2020 aan zich voorbijgaan.

In plaats daarvan drong hij aan op gesprekken met zijn vorige werkgever voor een nieuwe rol als MotoGP testcoureur. De gesprekken waren zelfs al in een vergevorderd stadium totdat Folger een week geleden van de Japanse motorenfabrikant te horen kreeg dat men voor een andere strategie heeft gekozen.

Jonas Folger: “Dit slechte nieuws kwam als een verrassing voor mij. Ik had een mondelinge deal dat Yamaha met mij door wil gaan en het project zelfs wil uitbreiden. We hadden het er al over hoe het testplan en verdere implementaties eruit zouden kunnen zien. Maar toen kwam opeens de afzegging, hoewel men mij eerde al beloofde dat ik het contract snel zou krijgen. Er werd echter besloten dat hun testprogramma opnieuw uitsluitend door Japanse coureurs moest worden uitgevoerd. Natuurlijk is de teleurstelling groot, want ik heb me volledig ingezet voor dit project en alle andere mogelijkheden voor volgend jaar afgezegd. Heel jammer, het zou een zeer interessante uitdaging zijn geweest en tegelijkertijd een veelzijdige taak, waar ik erg naar uit heb gekeken. In de rol van de testrijder heb ik tot nu toe veel geleerd. Maar op dit moment weet ik niet eens hoe mijn carrière verder zal gaan. Veel redelijke opties zijn er in dit late stadium niet meer beschikbaar.”

Bovenstaande is een reactie van de kant van Folger, we hebben nog niemand bij Yamaha kunnen spreken over hun kant van het verhaal en de plannen die er zijn omtrent het Europese Yamaha MotoGP testteam.