Jonas Folger staat voor een lastige keuze wat betreft zijn plannen voor 2020. De Duitser kan kiezen uit een tweetal opties; als MotoGP testcoureur actief blijven voor Yamaha of een terugkeer als vaste coureur in de Moto2 klasse.

Jonas Folger had voor het seizoen 2018 een contract op zak bij het Monster Yamaha Tech 3 MotoGP team. De Duitser trok zich echter vlak voor aanvang van het seizoen terug vanwege gezondheidsproblemen. Zijn plaats binnen het Franse MotoGP team werd vervolgens ingenomen door de Maleisiër Hafizh Syahrin.

Na een jaar rust werd Folger voor het seizoen 2019 door Yamaha gevraagd om als MotoGP testcoureur voor het nieuw opgezette Europese Yamaha MotoGP Team. De Duitser werd ingezet tijdens diverse testwerkzaamheden – op dit moment is Folger samen met het Yamaha MotoGP Testteam actief tijdens een tweedaagse test op het nieuwe KymiRing circuit in Finland, het circuit dat vanaf het seizoen 2020 onderdeel uit zal maken van de MotoGP kalender – maar van een wildcard optreden tijdens een Grand Prix weekend is dit seizoen geen sprake.

Geheel zonder Grand Prix wedstrijden bleef Folger dit seizoen echter niet aangezien hij een aantal keren in actie kwam in de Moto2 klasse als vervanger van de geblesseerde Khairul Idham Pawi binnen het Maleisische Petronas Sprinta Racing. Echt potten breken kon de Duitser tijdens zijn invalbeurten echter niet, gedurende de vijf races waren twee keer een zeventiende plaats (Assen en de Sachsenring) zijn beste klasseringen.

Voor het seizoen 2020 heeft Folger inmiddels een hernieuwde aanbieding op zak van Yamaha om ook het komende seizoen als MotoGP testcoureur actief te blijven. Zo heeft Yamaha de Duitser laten weten dat men in 2020 een uitgebreider MotoGP testprogramma af wil gaan werken en men voornemens is om hem middels een wildcard optreden in te zetten tijdens een aantal Grand Prix weekenden. Ondanks dit aanbod kriebelt het bij de Duister ook om in 2020 weer fulltime coureur aan de slag te gaan, weliswaar niet in de koningsklasse maar in de Moto2 categorie.

Jonas Folger: “Ik moet een afweging maken wat voor mij de beste keuze is: fulltime aan de slag gaan als coureur in de Moto2 klasse of als MotoGP testcoureur actief blijven. Ondanks dat een vaste start in de Moto2 klasse verleidelijk is brengt dit ook een zeker risico met zich mee, we weten allemaal hoe competitief en onvoorspelbaar de klasse is. De afgelopen races heb ik dat zelf aan den lijve ondervonden. Ik moet nu voor mezelf de keuze maken of ik dit risico wil nemen om in de Moto2 klasse weer aan de top zien te komen of dat ik MotoGP testcoureur bij Yamaha blijf en me middels deze job weer kan gaan bewijzen middels een aantal MotoGP wildcard optredens.”

Bij welke team in de Moto2 klasse Folger in 2020 aan de slag kan gaan is niet bekend, maar de kans dat dit zal zijn bij Petronas Sprinta Racing is zeer klein. Het Maleisische Moto2 team lijkt voor 2020 de keus gemaakt te hebben voor de Italiaan Luca Marini en het moge duidelijk zijn dat de tweede startplaats gereserveerd zal worden voor een Aziatische coureur. Hierbij wordt de naam van de momenteel in de MotoGP klasse acterende Hafizh Syahrin veelvuldig genoemd, zij het niet dat hier nog wel de nodige mitsen en maren aan verbonden zijn.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App