Na een dubbel podium op zaterdag tijdens de eerste WorldSBK race in Brno, was de tweede race er zondag er één om snel te vergeten voor het Kawasaki Racing Team. Jonathan Rea en Tom Sykes gingen allebei onderuit en wisten geen punten te scoren in de Tsjechische bossen. 

Met name de crash van Jonathan Rea in de derde ronde van Race 2 op het Automotodrom Brno was er een die de gemoederen in het Kawasaki kamp hoog deed oplopen. Nadat Rea en Tom Sykes beiden vanaf de derde rij op de grid gestart waren, kwamen ze elkaar in de derde ronde van de race tegen en na contact tussen de twee resulteerde dat in een crash voor Rea. Meteen werd duidelijk dat de Noord-Ier niet blij was met zijn teamgenoot. Een ronde na de crash belandde Sykes weer op de plek waar het minuten eerder fout ging en daar stond Rea langs de baan, cynisch te klappen naar zijn Kawasaki collega.

Echter ging het drie ronden later ook nog eens mis voor Sykes. De Brit schoof onderuit, kon zijn race nog wel vervolgen maar eindigde uiteindelijk net buiten de punten op de zestiende plaats.

De racedirectie bekeek de clash tussen de twee Kawasaki coureurs maar besloot om niet in te grijpen en het als een ‘normaal’ race incident te beschouwen.

Jonathan Rea: “Het was een geweldig weekend om vele redenen maar helaas konden we het vandaag niet afsluiten zoals we wilden. We hebben we onze voorsprong uitgebreid dit weekend maar dat is ook het enige positieve van zondag. Ik voelde me zondag erg comfortabel in het begin van de race. De race duurde 18 ronden en mijn pace was het hele weekend al beter dan dat van de anderen, dus ik wilde niet te veel haast maken om naar voren te gaan. Iedereen kwam in zijn ritme, en ik kon makkelijk bij blijven. Maar wat er gebeurde verpestte mijn race. Een erg korte race voor mij, dus ik heb niet veel te zeggen.”

Tom Sykes: “Ik ben teleurgesteld dat we zondag geen punten hebben gehaald in de tweede race maar over het hele weekend gezien ben ik niet alleen maar teleurgesteld, dit omdat we wel de snelheid hadden. We hebben zaterdag een aantal aanpassingen gedaan na de eerste race en we hadden zondag een goede start. Ik kon druk zetten op Chaz en Eugene, we hadden de pace om vooraan mee te doen. Ik zeg niet wat we hadden kunnen bereiken maar we hadden de machine en het pakket om voorin mee te strijden. Ik crashte toen ik me aan het voorbereiden was op een inhaalactie. Ik had een goede bochtensnelheid en wilde de machine rechtop zetten om daarna T11 goed in te kunnen gaan en binnendoor een inhaalactie te kunnen doen. Toen ik het gas opendraaide verloor ik de voorkant.”

Ondanks dit teleurstellende resultaat van zondag gaat Rea nog fier aan de leiding in het kampioenschap met 65 punten voorsprong op tweede man Chaz Davies. Sykes staat na het weekend in Brno vierde met 179 punten, achter Nederlander Michael van der Mark.

 

Handige links Acerbis Czech Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag