Jonathan Rea veruit het snelst tijdens tweedaagse WorldSBK test in Jerez

5392
jonathan-rea
Jonathan Rea - Jerez test | foto© Randy van Maasdijk

Jonathan Rea heeft donderdag in Jerez een tweedaagse privétest afgesloten met de snelste rondetijd. De Kawasaki Racing Team WorldSBK coureur was veruit het snelst voor teamgenoot Alex Lowes en Team HRC coureur Xavier Vierge. Van de aanwezige WorldSSP coureurs zette de Fin Niki Tuuli de snelste rondetijd op de klok.

Hij kwam, zag en overwon. Dit gezegd was donderdag 27 januari zeker van toepassing voor Jonathan Rea. De afgelopen twee dagen was de Brit samen met zijn Kawasaki Racing Team WorldSBK neergestreken op het Circuito de Jerez Angel Nieto voor een tweedaagse privé-test. Ondanks dat de test georganiseerd werd door Kawasaki maakte ook Team HRC gebruik van de testmogelijkheid op het Zuid-Spaanse circuit en was ook het MV Agusta Reparto Corse WorldSSP team aanwezig.

Nadat Alex Lowes de eerste dag als snelste coureur afsloot, Team HRC het al de eerste dag voor gezien hield was het Rea die donderdagmiddag tijdens de tweede dag pas voor het eerst in actie kwam. De veelvoudig wereldkampioen dook meteen in zijn allereerste volle ronde al onder de tot dan toe snelst gereden rondetijd. Na het volbrengen van een lange run deed de Brit er vervolgens nog even een flinke schep bovenop hetgeen resulteerde in een snelste rondetijd van 1’38.851, een tijd waarmee hij bijna anderhalve seconde sneller was dan de tweede tijd van de test gereden door teamgenoot Lowes.

Leken de Team HRC mannen tijdens de eerste dag nog redelijk partij te kunnen bieden en niet veel onder te hoeven doen voor de snelste tijd van de dag gereden door Lowes. Tijdens de tweede dag, terwijl Team HRC de boel aan het inpakken waren, sloeg Rea genadeloos toe met zijn snelle ronde.

Lucas Mahias stapte in Jerez voor het eerst sinds lange tijd weer op zijn Puccetti Kawasaki, de Fransman was na afloop een tevreden man, niet alleen vanwege een redelijke rondetijd maar meer omdat hij na zijn operatie in 2021 voor het eerst weer pijnvrij zijn ronden kon rijden.

WorldSSP
In deze klasse was het de Fin Niki Tuuli die het snelst rondging. De MV Agusta coureur noteerde een snelste ronde van 1’42.341 en was daarmee een fractie sneller dan Can Oncu die deze test met de tweede rondetijd achter zijn naam afsloot.

Ondanks dat hij de derde rondetijd reed ging de meeste aandacht uit naar Kenan Sofuoglu. De inmiddels al enige tijd gestopte Turk stapte tijdens de eerste dag op de MV Agusta, dit vanwege het feit dat zijn neefje Bahattin Sofuoglu – in 2022 de teamgenoot van Tuuli bij MV Agusta – niet naar Spanje af kon reizen vanwege een positieve uitslag van een Covid-19 test. Dat de veteraan het racen nog niet verleerd is bleek uit zijn rondetijd, hij noteerde namelijk een snelste ronde 1’43,774, een tijd die goed bleek voor de derde rondetijd.

Of dit nog niet genoeg was stapte Sofuoglu donderdag tijdens de tweede dag opnieuw op, dit keer echter op een Kawasaki van het Italiaanse Kawasaki Puccetti Racing, het team waarvoor zijn protegé Can Oncu uitkomt. Ondanks dat zijn snelste rondetijd tijdens de tweede dag iets minder rap was, kan men nog steeds spreken van een indrukwekkende prestatie van iemand die al enkele jaren niet meer in wedstrijdverband in actie komt.

Ook de dit seizoen in de WorldSSP klasse debuterende Jeffrey Buis reed de afgelopen dagen de nodige testkilometers op het Zuid-Spaanse circuit. Na een moeizame start van deze tweedaagse test wist de coureur uit Steenwijkerwold zich tijdens de tweede dag wel flink te verbeteren hetgeen resulteerde in een snelste ronde van 1’45.679. Ondanks deze progressie moest Buis nog wel ruim drie seconden prijsgeven op de snelste ronde gereden door Tuuli. Heel veel zullen nu velen roepen, dat klopt maar gezien de nieuwe technische regelementen die komend seizoen van toepassing zijn is het niet helemaal duidelijk wie met welke configuratie zijn ronden heeft gereden. Ja, het verschil is nog groot, Buis zal flink aan de bak moeten, maar hoeveel het verschil echt is kunnen we niet opmaken uit de gereden rondetijden tijdens deze tweedaagse privé-test.

Achter Buis eindigde Ana Carrasco als laatste en langzaamste WorldSSP coureur. De Spaanse reed echter haar ronden op een eigen meegebrachte Kawasaki ZX-6R. Of we Carrasco de komende tijd nog vaker op een Supersport machine in actie zien komen is nog maar de vraag, het is namelijk zo goed als zeker dat ze de komende dagen al een test af gaat werken op een Moto3 machine, een test op de machine waarmee ze in 2022 terug zal keren in de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap.

Onofficiële rondetijden WorldSBK (dag 1 en 2)

 1. Jonathan Rea, Kawasaki, 1’38,851 min
 2. Alex Lowes, Kawasaki, 1’40,266
 3. Xavier Vierge, Honda, 1’40,342
 4. Iker Lecuona, Honda, 1’40,495
 5. Lucas Mahias, Kawasaki, 1’40,542

Onofficiële rondetijden WorldSSP (dag 1 en 2)

 1. Niki Tuuli, MV Agusta, 1’42,341
 2. Can Öncü, Kawasaki, 1’42,361
 3. Kenan Sofuoglu, MV Agusta, 1’43,774
 4. Yari Montella, Kawasaki, 1’43,875
 5. Kenan Sofuoglu, Kawasaki, 1’44,459
 6. Ben Currie, Kawasaki, 1’44,606
 7. Jeffrey Buis, Kawasaki, 1’45,679
 8. Ana Carrasco, Kawasaki, 1’47,553

 Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter