Jones, Ward, Reeves en Guiver winnen zaterdagraces tijdens BSB Assen

39
Jerry van de Bunt (21) en Ryan van de Lagemaat (23) met elkaar in de gevecht om de vierde plaats in de Britse Moto3 wedstrijd | Foto credit: Jan Timmerman

Dan Jones werd zaterdagmiddag de winnaar in de Britse Moto3 wedstrijd op het TT Circuit Assen. Tom Ward won in de BeNeCup net als Tim Reeves met Mark Wilkes in de British Sidcars. Tom Guiver was het sterkste in de eerste race van de Ducati TriOptions Cup.

Zaterdagmiddag werden de eerste races verreden tijdens het British Superbikes evenement in Assen. Het verslag over de British Supersport wedstrijd is te lezen in een ander artikel op Racesport, net zoals het verslag over de British Superbike kwalificatie. In dit artikel het verslag over de eerste races in de British Motostar, British Sidecars en BeNeCup en Ducati TriOptions Cup.

British Motostar
De Britse Moto3 klasse leverde een mooie wedstrijd op, die werd beslist in de laatst GT-bocht. Polesitter Dan Jones en Brandon Paasch vochten de hele race om de overwinning. De Amerikaan Paasch ging als leider de laatste ronde in met Jones in zijn achterwiel. Jones bereidde zijn aanval goed voor in de Ramshoek en was daardoor eerder bij de GT-bocht dan Paasch. Jones won daardoor de eerste BSB Moto3 race op het TT Circuit Assen. Joshua Whatley kon het leidende tweetal net niet volgen en finishte als derde. De Nederlanders Jerry van de Bunt en Ryan van de Lagemaat maakten onderdeel uit van een groep van vier die in gevecht waren om de vierde plaats. Van de Bunt kwam als winnaar van het kwartet over de finish voor Asher Durham en Jack Nixon. Van de Lagemaat, die veel kopwerk deed in de groep, werd zevende.

British Sidecars
Het span van Bennie Streuer met bakkenist Kevin Rousseau liep tijdens de trainingen niet naar wens, maar tijdens de race ging het beter. Vanaf een achtste startplaats kwamen Streuer-Rousseau snel naar voren. Al snel reden zijn in vierde positie en vonden zij de aansluiting bij de combinaties van Kershaw-Clark en Ellis-Richardson. Aan kop hadden Tim Reeves en Mark Wilkes al een voorsprong opgebouwd en na tien ronden kwamen zij als eerste over de finish met twaalf seconden voorsprong op de tweede combinatie. Streuer-Rousseau wisten gedurende de race op te klimmen naar de tweede plaats, maar het bleef spannend tot in de laatste bocht. Streuer-Rousseau kwamen als tweede op de laatste bocht af, maar Kershaw-Clark staken binnendoor in de GT-bocht. Ook Ellis-Richardson kregen daardoor een kans om Team Streuer te passeren, waardoor zij in de laatste bocht terugvielen van de tweede naar de vierde plaats. Achteraf gaf stuurman Streuer aan dat hij problemen had met de remmen. Ilse de Haas finishte met Ferry Segers als eenentwintigste.

BeNeCup Superbike & Supersport
De BeNeCup klasse is dit weekend een mix tussen Belgen, Nederlanders en Britten. De Nederlandse deelnemers zijn voornamelijk actief in de OW Cup. Daarnaast kwamen zowel de Superbike als Supersport coureurs zaterdagmiddag gezamenlijk in de baan voor hun eerste race van het weekend. In de Superbike klasse bleven de Brit Tom Ward en de Belg Sander Claessen in het eerste deel van de race bij elkaar. Ward was in het tweede deel sterker en Claessen finishte als tweede voor Sam Cox. De kampioen in de BeNeCup Superbike Yan Ancia is dit weekend niet van de partij, omdat hij deze week vader is geworden. In de BeNeCup Supersport is Wouter Aelterman al kampioen en hij zaterdagmiddag ook het sterkste in deze klasse. Randy van Hees scoorde een tweede plaats in de BeNeCup Supersport door op de finish Bertus Folkertsma met 0.035 seconde achter zich te houden.

Ducati TriOptions Cup
Aan het begin van de middag werd de eerste race gereden in de Britse Ducati TriOptions Cup. De race zou gaan over tien ronden, maar werd na negen ronden afgevlagd vanwege een oliespoor. Regerend kampioen Rob Guiver werd tot winnaar uitgeroepen voor Luke Jones en Sean Neary.

Handige links British Superbikes TT Circuit Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App