Na een moeizaam verlopen eerste seizoen in dienst van Ducati begint Jorge Lorenzo vastberaden en vol vertrouwen aan zijn tweede seizoen in Italiaanse dienst: “Ik heb er alle vertrouwen in en ben er klaar voor om binnenkort mijn eerste Ducati MotoGP zege te behalen.”

Ducati presenteerde afgelopen maandag in het Italiaanse Bologna als eerste MotoGP team haar plannen en nieuwe kleurstelling voor het seizoen. Nadat de Italiaanse motorenfabrikant in 2017 al beschikte over een machine die met de besten meekon – Andrea Dovizioso behaalde zes Grand Prix zeges en streed tot en met de laatste wedstrijd mee voor de titel – werd tijdens de presentatie duidelijk dat Ducati in 2018 met minder geen genoegen neemt.

Kwamen de prestaties in 2017 nog grotendeels uit de koker van Dovizioso, in 2018 zal ook Jorge Lorenzo zich laten gelden in de strijd voor de overwinning. De Spanjaard, die tijdens de teampresentatie eerlijke toegaf dat de overstap van de Yamaha naar de Ducati hem zwaarder gevallen was dan vooraf gedacht, verwacht namelijk dat hij er klaar voor is om binnenkort zijn eerste MotoGP zege te behalen op een Ducati.

“2017 was geen makkelijk jaar voor mij persoonlijk. Ik heb geen enkele wedstrijd gewonnen – de eerste keer sinds zijn debuutseizoen in de MotoGP – en kon aan het begin van het seizoen zelfs niet meedoen voor een podiumplek,” aldus Lorenzo. “Maar ik ben rustig gebleven en heb de moed niet laten zakken. Hierdoor kon ik in het tweede deel van het seizoen al betere resultaten behalen. De goede samenwerking en de inzet van het team hebben hier een grote rol in gespeeld, Ducati heeft mij echt goed geholpen om mijn rijstijl aan te passen aan de voor mij nieuwe machine. Andrea (Dovizioso) en de Desmosedici GP17 hebben vorig jaar al laten zien dat we bij Ducati alles in huis hebben om voor de MotoGP wereldtitel te vechten. Ik heb er alle vertrouwen in en ik ben ervan overtuigd dat we komend seizoen nog sterker zullen zijn dan vorig jaar.”

Op de vraag of hij het afgelopen seizoen zelf nooit eens getwijfeld heeft en zichzelf wel eens afgevraagd heeft of hij wel de juiste beslissing genomen had door Yamaha de verlaten en te kiezen voor een ‘avontuur’ bij Ducati was de vijfvoudig wereldkampioen heel erg duidelijk.

“Ik ben trots dat ik deze uitdaging ben aangegaan en voel me al vanaf de eerste dag thuis binnen de Ducati familie. Ik wil de passie en steun van alle Ducati-fans wereldwijd dan ook graag terugbetalen met Grand Prix zeges en een mogelijke MotoGP wereldtitel.”

Als Lorenzo Ducati terug wil betalen met een Grand Prix zege of zelfs een wereldtitel dan zal dat komend seizoen moeten gebeuren aangezien aan het einde van 2018 zijn tweejarige overeenkomst met de Italiaanse motorenfabrikant afloopt. Mocht het dit seizoen echter niet gebeuren dan zal de Spanjaard eerst zijn overeenkomst met Ducati moeten verlengen. Aangezien Ducati al heeft laten weten dat het torenhoge salaris (12,5 miljoen per jaar) een uitzonderlijke en eenmalige actie is geweest en dat men voornemens is om in de toekomst niet meer van dit soort bedragen te gaan betalen. Mocht Lorenzo dus zijn overeenkomt verlengen dan bestaat de kans dat hij flink zal moeten inleveren.

“Voor 2017 en 2018 beschik ik over een goed contract bij Ducati. Op het moment dat Ducati mij aan het einde van het seizoen 2016 benaderde en heel graag wilde inlijven was mijn markwaarde hoog. Toen ik mijn handtekening zette was ik wel vijfvoudig wereldkampioen, en had ik jarenlang elk seizoen meegestreden voor de wereldtitel. Natuurlijk ligt dat op dit moment anders, maar ondanks dat hebben we de intentie om ook samen na 2018 door te gaan. Binnenkort zullen we al met de mensen van Ducati om tafel gaan zitten en kijken of we eruit kunnen komen. Mijn intenties zijn in ieder geval om ook in 2019 Ducatist te zijn.”

Het Ducati MotoGP Team zal van 28 t/m 30 januari tijdens de eerste officiële MotoGP test in Sepang verder gaan met haar voorbereidingen op het komende seizoen. Ondanks dat de afgelopen week de plannen en de nieuwe kleurstelling werden onthuld zullen eind januari opnieuw vele ogen gericht zijn op het Italiaanse MotoGP Team, dit omdat de verwachting is dat Ducati in Sepang voor het eerst de echte 2018 versie van Desmosedici (GP18) zal presenteren.