Jorge Lorenzo: ‘Ik heb geen aanbod van Ducati voor 2021 op zak’

179
jorge-lorenzo
Jorge Lorenzo | foto© Twitter Lamborghini

Jorge Lorenzo ontkend dat hij een aanbieding op zak heeft van Ducati om in 2021 als teamgenoot van Jack Miller deel uit te maken van het Ducati Team en terug te keren bij de werkgever waarvoor hij ook in 2017 en 2018 actief was. De vijfvoudig wereldkampioen heeft dit onlangs aan diverse mediavertegenwoordigers laten weten.

Ducati heeft na het aantrekken van Jack Miller en het vertrek van Danilo Petrucci voor het seizoen 2021 nog steeds één plaats beschikbaar in het officiële Ducati MotoGP fabrieksteam. Ondanks dat Andrea Dovizioso nog steeds als belangrijkste kandidaat wordt gezien en de verwachting is dat de 34-jarige Italiaan binnenkort zijn ja-woord zal geven voor een langer verblijf bij zijn huidige werkgever is er nog steeds geen ‘done deal’.

De afgelopen tijd doken er dan ook steeds vaker de geruchten op dat Ducati Jorge Lorenzo benaderd zou hebben voor een eventuele terugkeer bij het team waarvoor hij ook in 2017 en 2018 actief was in de koningsklasse. Ondanks dat het gerucht meer gezien werd als een drukmiddel vanuit het kamp Ducati om druk te zetten op de onderhandelingen met Dovizioso en zijn management heeft nu de vijfvoudig wereldkampioen zelf persoonlijk gereageerd op deze geruchten.

Jorge Lorenzo: “Het is niet waar. Het klopt dat ik een hele goede band heb met Gigi Dall’Igna (General manager bij Ducati Corse), maar dat stamt nog uit de tijd dat we samen met Derbi races wisten te winnen in de toenmalige 125cc klasse. We hebben daarna samen twee wereldtitels (2007 en 2008 in de 250cc klasse) weten te winnen en we geloven in elkaars capaciteiten. We hebben sindsdien een vriendschappelijke relatie en we hebben onlangs inderdaad contact gehad. Dat was tijdens mijn verjaardag toen hij me belde om me te feliciteren. In dat gesprek hebben we het echter uitsluitend over privézaken gehad, niet meer dan dat, en de racerij is zelfs helemaal niet ter sprake gekomen. Op dit moment geniet ik van de dingen die ik tijdens mijn carrière niet heb kunnen doen. Maar ik zou liegen als ik zeg dat ik het gevoel van het winnen van een race en het vieren erna van dit soort momenten met mijn team niet mis.”

Met name de laatste paar zinnen kunnen erop duiden dat Lorenzo nog niet klaar is met het racen ondanks dat hij aan het einde van vorig seizoen bekendmaakte zijn helm aan de wilgen te hangen en zijn tweejarige overeenkomst met het Repsol Honda Team vroegtijdig heeft laten ontbinden.

 

We kennen inmiddels allemaal het verhaal, slechts korte tijd na het ontbinden van zijn nog een jaar doorlopende contract met Honda keerde Lorenzo afgelopen winter terug bij Yamaha om aan de slag te gaan als MotoGP testcoureur. Na zijn eerste hernieuwde kennismaking met de Yamaha M1 – Lorenzo kwam in het verleden maar liefst 9 jaar uit voor Yamaha in de koningsklasse (2008-2016) – werden de eerste plannen al gesmeed voor een aantal wildcard optredens, waaronder de Catalaanse Grand Prix in juni van dit jaar. De coronaperikelen gooiden echter roet in het eten, er werd tot op heden niet meer getest, de races werden allemaal uitgesteld en afgelast en tot overmaat van ramp besloot Dorna dat er voor de rest van dit seizoen geen wildcards meer worden toegelaten tijdens de races op de hernieuwde 2020 MotoGP kalender.

Naast het niet doorgaan van de wildcard optredens dit jaar is er vanwege de uitbraak van het coronavirus ook besloten een rem te zetten op de ontwikkeling van de MotoGP machines. Dit alles zorgt ervoor dat een terugkeer van Lorenzo bij Yamaha zo goed als zeker beperkt zal blijven tot een eenmalig testoptreden in februari van dit jaar in Sepang. Maar of dit ook echt het einde van Lorenzo’s carrière betekent valt nog steeds te betwijfelen. Er mag dat volgens de hoofdpersoon wel geen aanbod van Ducati op tafel liggen, helemaal afzien van een terugkeer als MotoGP coureur wil de Spanjaard echter ook nog niet.

Jorge Lorenzo: “Wanneer er zich een kans voordoet, ik wordt benadert en een fabrikant vraagt me om samen nog een keer de strijd aan te gaan voor de wereldtitel dan luister ik en bekijk ik de op moment actuele situatie. Ze kunnen me altijd wakker maken voor het gevoel om races te winnen. Ik ben ervan overtuigd dat ik als 33-jarige nog steeds capabel ben om met het juiste materiaal en het juiste team te kunnen winnen. Een telefoontje waarin me dit gevraagd of aangeboden wordt heb ik echter nog niet gehad. Op dit moment zijn er slechts twee mogelijkheden waarmee ik denk te kunnen winnen. Dat is in mijn ogen Yamaha, maar zij hebben al zo goed als zeker vier coureurs voor het komende seizoen (als Franco Morbidelli en Valentino Rossi beiden hun handtekening onder een contract met Petronas Yamaha SRT hebben gezet) en Ducati. Verder zie ik zo geen mogelijkheden.”

Het 2020 MotoGP seizoen wordt binnenkort hervat in het weekend van 17 t/m 19 juli in het Spaanse Jerez de la Frontera, de eerste Grand Prix zonder Jorge Lorenzo op de vaste deelnemerslijst sinds het seizoen 2008. In dat jaar debuteerde de Spanjaard namelijk in de koningsklasse, een debuutseizoen waarin hij in zijn eerste jaar meteen één race wist te winnen, in totaal zes podiumplaatsen wist te scoren en als vierde eindigde in de titelstrijd achter zijn toenmalige teamgenoot Valentino Rossi (1e), Casey Stoner (2e) en Dani Pedrosa (3e).

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App