Jorge Lorenzo won zondagmiddag op de Red Bull Ring de MotoGP race van de eyetime Motorrad Grand Prix von Österreich. De Ducati Team coureur wist in een spannende race teamgenoot Andrea Dovizioso voor te blijven en na een prachtig duel in de slotfase Marc Marquez met een miniem van 0,130 sec. terug te verwijzen naar de tweede plaats.

De MotoGP race op de Oostenrijkse Red Bull Ring werd zondagmiddag zoals verwacht een strijd tussen Repsol Honda coureur Marc Marquez en de twee Ducati Team coureurs Andrea Dovizioso en Jorge Lorenzo.

Met alle drie een verschillende bandenkeus beloofd het vooraf een spannende aangelegenheid te worden. Marquez keus meteen vanaf de start de aanval met als doel een gaatje te slaan, dit lukte en na een aantal ronden was het dan ook de Repsol Honda coureur die aan de leiding ging op enige afstand gevolgd door het Ducati duo Lorenzo – Dovizioso.

Halverwege de race werd het duidelijk dat Lorenzo zich nog lang niet gewonnen wilde geven. Lorenzo en Dovizioso wisten weer aan te sluiten bij de regerend wereldkampioen. Niet veel later moest Dovizioso, na een klein foutje, afhaken waarna Lorenzo en Marquez elkaar geen meter meer prijs leken te geven. Er werd een aantal keren van positie gewisseld, maar het was uiteindelijk Lorenzo die aan het langste eind trok door op een uitgekookte manier een late aanval van zijn toekomstig teamgenoot af te slaan en na 28 ronden met een voorsprong van 0,130 seconde als winnaar de finish te passeren.

Jorge Lorenzo: “Ik was de enige coureur op de eerste startrij die koos voor zowel een zachte band voor en achter. Dat was vooraf best wel een gok en een moedige beslissing. Dit hield wel in dat ik de eerste tien ronden attent moest zijn en mijn banden moest zien te sparen. Het was warmer dan de voorgaande dagen waardoor het risico bestond dat ik de banden zou oververhitten. Daarnaast was de derde sector het meest lastige deel van het circuit voor mij, ik verloor daar de voorgaande dagen steeds een paar tienden op zowel Marc als ook op Dovi. Gisteravond heb ik de videobeelden goed en vaak bekeken en nagedacht hoe dit beter kon en dat bleek met name te zijn in de beweging van mijn bovenlichaam. In de race heb ik deze tactiek proberen toe te passen en dat ging ronde na ronde beter en werd ik er steeds sneller. Mede hierdoor kon ik ronde na ronde dichter naar Marc toerijden. Hij pushte vanaf de eerste ronde meteen op de harde achterband. Ik heb het juiste moment gekozen om aan te vallen en hierdoor had ik in het beslissende deel van de race nog enige reserves. Toen ik vervolgens Marc iets zag vertragen heb ik meteen toegeslagen. Als je dan vervolgens met Marc aan je wiel de laatste ronde ingaat dat weet je dat het niet makkelijk gaat worden. Maar goed, we hebben het gefixt en mijn derde overwinning van het seizoen weten te scoren, en heel eerlijk dit was misschien wel één van mijn mooiste zege. Natuurlijk zijn er meer mooie overwinningen maar om Marc op deze manier te verslaan in de laatste ronde is wel speciaal. En winnen op de Ducati is daarnaast ook heel bijzonder. Ik zal me deze overwinning zeker herinneren, want ik moest tot de laatste meter tot het uiterste gaan.”

Met zijn overwinning stijgt Lorenzo ten koste van teamgenoot Dovizioso naar de derde plaats in de tussenstand van het kampioenschap. Marquez gaat hierin nog steeds aan de leiding en heeft nu 210 punten achter zijn naam staan voor Valentino Rossi met 142 en Lorenzo die met 130 punten de achterstand op zijn voormalige teamgenoot heeft weten te verkleinen tot slechts 12 punten.

 

Handige links eyetime Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl