Jorge Lorenzo: ‘Marc verklooide vandaag mijn race, en mijn voet’

135
jorge-lorenzo
Jorge Lorenzo crash- Aragon | foto© Nico Schneider

De MotoGP race van de Gran Premio Movistar de Aragón duurde voor Ducati Jorge Lorenzo zondagmiddag welgeteld ongeveer 30 seconden. De Spanjaard, die door velen als één van de grote kanshebbers werd gezien, kwam al in de eerste bocht hard ten val. Na afloop legde de Spanjaard de schuld bij de later winnaar en zijn toekomstige teamgenoot: ‘Marc verklooide mijn race, mijn voet en waarschijnlijk ook het volgende GP weekend in Thailand.’

Jorge Lorenzo had zich zaterdag op het Motorland Aragon Circuit tijdens de kwalificatie al verzekerd van de MotoGP pole. De Spanjaard had zondagmiddag zijn zinnen dan ook gezet op opnieuw een zege. Zo ver kwam het echter niet, meteen na de start werd Lorenzo gepasseerd door de vanaf de derde plaats op de grid gestarte Marc Marquez. Beiden gingen vervolgens wijd in de eerste bocht, maar Lorenzo’s poging om weer terug te keren op de normale lijn ging vervolgens flink mis…….de Ducati coureur werd met een flinke highsider van zijn Ducati geworpen met als gevolg einde race.

Lorenzo stond in eerste instantie wel meteen op na de crash maar werd even later alsnog liggend op een brandcard gelegd om daarna overgebracht te worden naar het medical centre. Hier bleek Lorenzo’s grote teen uit de kom te zijn geschoten, een middelvinger te zijn gebroken en met name zijn voet en onderbeen bont en blauw te zijn.

Na afloop van de race en na weer enigszins bijgekomen te zijn van de schrik stond de Ducati coureur, weliswaar met nog veel pijn, de media te woord over het voorval, zijn blessures, het herstel en de kans of hij op tijd hersteld zal zijn om deel te kunnen nemen aan de eerstvolgende Grand Prix in Thailand.

“Van de buitenkant leek het alsof ik te snel naar binnen ging, vervolgens te wijd ging en daardoor op het vuile gedeelte van de baan terecht kwam en daarom crashte,” begon Lorenzo zijn verhaal. “Zelf geloof ik en zo ik het heb beleefd zat ik op de normale lijn bij het ingaan van de bocht, net als in de afgelopen zeven jaar hier in Aragon. Maar ik zag hoe Marc heel agressief naar binnen ging en de bocht niet haalde. Toen hij zag dat ik aan de buitenkant zat, probeerde hij me niet te laten passeren en had ik vervolgens geen andere optie dan over het vuile en stoffige gedeelte van de baan te gaan. Omdat ik ver aan de buitenkant zat en de andere coureurs allemaal binnendoor dreigden te komen moest ik vervolgens wel het gas openen om geen vijf of zes plaatsen te verliezen. Uiteraard had ik niet verwacht dat de achterkant zo snel weg zou breken, anders had ik gas niet geopend en had ik de motor wel rechtop gezet en was ik wel rechtdoor gereden. Maar hoe dan ook, ik had geen andere opties meer en voor ik het wist vloog ik door de lucht. In Misano was de crash volledig mijn eigen schuld maar vandaag verklooide Marc mijn race….en mijn voet.

Op de vraag hoe ernstig de blessures zijn die hij overgehouden heeft aan de crash antwoorde Lorenzo kort maar krachtig.

“De artsen hebben me laten weten dat het herstel ongeveer tien dagen in beslag zal nemen, maar goed we zien wel hoe de breuk geneest.”

Niet de blessure maar de actie van Marquez en zijn crash, dat zat Lorenzo duidelijk meer dwars gezien het feit dat hij zonder dat er iemand iets vroeg zelf weer van wal stak.

“Ik ga niet naar Race Direction, want wat me meer boos maakt is dat iedereen denkt dat ik gecrasht ben omdat ik te veel op het vuile deel van de baan reed en het mijn fout was. Zo was het niet en Marc weet dat; hij liet me geen ruimte, hij maakte een ‘block pass’ en ik had daardoor geen andere opties dan te crashen of buiten de baan te gaan. Het is moeilijk te zien omdat we vrij ver van elkaar reden. Bij het aanremmen van de bocht haalde hij me in en toen ik probeerde de bocht in te gaan, om hem niet aan te raken, moest ik wijd gaan. Hij liet me niet toe in te sturen. Ik moest dus wel naar het vuil gedeelte toe. En toen ik gas gaf op het vuil gedeelte crashte ik. Het was dus een ‘block pass’. Hij wilde niet dat ik de bocht inging en het kon hem niet schelen, hij remde gewoon heel laat en dacht niet na over het uitkomen van de bocht. Ga gewoon naar binnen en vergeet mijn lijn.”

Maar hoe dan ook, wie er ook fout moge zijn, de uitkomst is dat Marquez de wedstrijd won en dat Lorenzo zijn tweede opeenvolgende DNF achter zijn naam heeft staan.

 

Handige links Gran Premio Movistar de Aragón:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App