Jorge Lorenzo wordt in 2019 de nieuwe teamgenoot van Marc Marquez binnen het Repsol Honda Team. Tot op heden mocht de Spanjaard vanwege contractuele verplichting bij zijn vorige werkgever Ducati nog niet openlijk praten over zijn nieuwe uitdaging. Per 1 januari is Lorenzo echter vrij man, onderstaand de eerste reactie van de kersverse nieuwe Repsol Honda coureur.

Elf jaar actief in de MotoGP, vijfvoudig wereldkampioen, 282 races, 31 jaar oud. Jorge Lorenzo begint in 2019 aan een nieuwe uitdaging als hij toetreedt tot het Repsol Honda Team. Iets meer dan twee maanden voordat het seizoen in Qatar van start gaat, geeft de Spanjaard zijn eerste interview om te praten over zijn eerste indrukken van de Honda RC213V, over wat het betekent om deel uit te maken van zijn nieuwe team en zijn ambities voor het komende seizoen.

Hoe bevallen de nieuwe kleuren je?

“Ik hou van deze kleuren. Mijn favoriete kleuren zijn altijd al wit, rood en zwart geweest en nu kunnen we daar oranje aan toevoegen. Het zijn kleuren die staan voor succes, met vele overwinningen en vele wereldkampioenschappen in de afgelopen 25 jaar. Ik ben er trots op tot deze familie te mogen behoren en een bijdrage te kunnen leveren om het team nog sterker te maken.”

Wat betekent het voor je om nu deel uit te maken van het Repsol Honda Team?

“Repsol Honda is misschien wel het meest succesvolle team in de geschiedenis. Ze hebben de meeste overwinningen en titels. Om ze te vergelijken met een voetbalteam, zouden ze een Barça of een Real Madrid kunne zijn. Er is geen team met meer titels en meer belangen wereldwijd dan dit team.”

Wat dacht je toen je in Valencia de eerste keer op de nieuwe machine stapte?

“Vorig seizoen reed ik op een heel andere fiets, die erg groot en erg hoog was. Misschien was hij wel iets te groot voor mij. De Honda past beter bij mij qua afmetingen. Hij is compacter, een kleinere en lagere fiets, waar ik makkelijker naast kan hangen. Ik voelde me iets zelfverzekerder bij het ingaan van bochten, want hoe dichter je bij de grond hangt, hoe meer vertrouwen je hebt. De eerste indruk was positief en ik zag meteen veel potentieel.”

Toen je voor het eerst van de Honda stapte, deed je dat met een grote glimlach. Wat dacht je toen je in de Repsol Honda Team box kwam?

“Op die momenten spreekt je expressie voor zich. Het is allemaal heel spannend, heel nieuw en leuk. Ook, als het aanvankelijke gevoel goed is, kun je nog meer vertellen vanwege je expressie.”

Er zijn al veranderingen aangebracht tussen de tests in Valencia en Jerez. Welke aanpassingen waren dat?

“Eén van de dingen waarvan ik het meest onder de indruk was, was het vermogen van het Repsol Honda Team om te reageren, met hetgeen je vraagt. Ik was heel duidelijk, Honda nam nota van al mijn aanwijzingen en binnen een paar dagen hadden ze alles klaar – en we hadden een brandstoftank die bijna honderd procent naar mijn smaak was.”

Je zei dat je van Marc Márquez zou leren, maar dat hij ook van jou zou leren. Wat denkt je dat Marc jou te bieden heeft en wat kunt jij hem bieden?

“Alle coureurs hebben hun sterke en zwakke punten. Marc heeft ze ook. Ik zal proberen te leren van zijn sterke punten, en ik denk dat hij zal proberen te leren van de mijne. We zullen elkaar pushen; ik zal hem willen verslaan en hij zal me willen verslaan, en dat zorgt er altijd voor dat het team groeit en het helpt om nieuwe technische vooruitgang te boeken wat betreft de motor.”

Dit jaar bestaat het Repsol Honda Team 25 jaar en viert Repsol het feit dat men 50 jaar actief is met sportsponsoring. Wat betekent dit voor jou?

“25 jaar is een lange tijd. Toen Repsol in 1995 begon met het sponsoren van het Honda-team, begon ik op televisie te kijken naar motorraces. Ik herinner me de gevechten tussen Harada en mijn idool Max Biaggi in 250cc, maar ook 500cc gevechten tussen Crivillé en Doohan, toen Rossi tekende voor Repsol Honda en Nicky Hayden in 2006 de wereldtitel won. Het is een zeer succesvol team, met vele overwinningen en wereldtitels, en nu heb ik de eer en het genoegen om er deel van uit te maken. 50 jaar is een extreem lange tijd. Ik denk dat Ángel Nieto één van de eerste sporters was die door Repsol werd gesponsord. Hij was de eerste in Spanje, en de persoon die de sport in dit land heeft gestimuleerd. Het is verbazingwekkend dat Repsol hem op dat moment al ondersteunde.”

De presentatie van het team is op 23 januari in Madrid. Kijk je er naar uit?

“De presentatie zal voor mij heel bijzonder zijn. Ik denk dat het veel verwachtingen genereert omdat we samen twaalf wereldkampioenschappen en vele overwinningen hebben weten te behalen. Bovenal is er veel talent en veel snelheid binnen het team. De verwachting en het optimisme is groot en we gaan ons die dag vermaken.”

In onderstaande video het gehele interview met Jorge Lorenzo, de 2019 Repsol Honda coureur.


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App