Jorge Lorenzo heeft tijdens de derde en afsluitende testdag in Sepang de snelste tijd laten noteren. De Ducati Team coureur, die tevens een nieuw ronderecord op het Sepang International Circuit liet noteren, was het snelst voor Dani Pedrosa en Cal Crutchlow.

Terwijl de zon hoog aan de hemel stond, de temperaturen richting de 40 graden stegen gingen dinsdagmorgen om 10:00 uur in Sepang de lichten op groen voor de derde en afsluitende testdag van de eerste Official MotoGP Test van 2018.

Voor Pol Espargaró was de test echter over, de Red Bull KTM Factory Racing coureur besloot niet meer in actie te komen tijdens de laatste dag vanwege zijn tijdens de tweede dag bij een crash opgelopen blessures. Ondanks dat er niets gebroken was bleek met name een flink opgezwollen enkel voor teveel problemen te zorgen dat het verstandiger was om rust te nemen. KTM MotoGP testcoureur Mika Kallio nam het testwerk over van de jongste van de twee broers Espargaró.

Terwijl er in het eerste uur meteen al snelle rondetijden werden gereden was het even voor 11:00 uur Jack Miller die ten val kwam. De sterk rijdende Alma Pramac Racing coureur bleef daarbij zelf ongedeerd.

Ondanks dat een groot aantal rijders ervoor koos, waaronder het Yamaha duo Valentino Rossi en Maverick Viñales, was het even voor 13:00 uur Jorge Lorenzo die met een snelste ronde van 1’58.830 naar de bovenste plaats op de lijst kwam en daarmee onder het bestaande ronderecord van Marc Marquez dook – 1’58.867 gereden in 2015.

Lorenzo voerde om 13:00 uur met deze tijd de lijst aan voor Dani Pedrosa, Cal Crutchlow, Andrea Dovizioso en Miller.

Ondanks de zinderende hitte besloten een groot aantal coureurs toch voor het rijden van een aantal lange runs, de snelste rondetijden bleven dan ook lange tijd onveranderd.

De tweede crash van de dag kwam op naam van Reale Avinta Racing coureur Tito Rabat. Ook Rabat bleef daarbij ongedeerd, dit ondanks dat hij de aanwezigen in eerste instantie liet schrikken aangezien zijn pak (linkerarm) helemaal opengescheurd was bij de crash.

Ondanks dat de trackomstandigheden in het laatste uur beter en beter werden (temperaturen gingen aan het eind van de middag in rap tempo naar beneden en de verwachte regen bleef uit) bleken niet alle teams uit te zijn op het rijden van die ene snelle ronde en een positie hoog op de lijst. Het Monster Yamaha Tech3 Team kwam namelijk het laatste uur niet meer in actie, het Franse team besloot het met nog een uur te gaan voor gezien te houden en te beginnen met inpakken.

Met nog een kwartier te gaan was het Rossi, op dat moment nog twaalfde, die als eerste in de slotfase een aantal snellere sectortijden liet zien en op jacht ging naar die ene snelle ronde van de dag. Ondanks dat de negenvoudig wereldkampioen wel zijn eigen tijd aan wist te scherpen tot een rondetijd van 1’59.981 werd er op dat moment nog geen positie gewonnen.

Met nog minder dan 3 minuten te gaan lukte het de Italiaan wel om een aantal plaatsen te stijgen op de lijst, met een rondetijd van 1’59.449 kwam Rossi naar de achtste plaats op de lijst.

Vreemd was dat verder niemand van de toppers nog een poging deed om hun tijden aan te scherpen, slechts twee van de coureurs binnen de top tien kwam nog in actie.

Bij het vallen van de finishvlag was het dan ook nog steeds Lorenzo die de lijst aanvoerde met zijn supersnelle ronde van1’58.830. Pedrosa volgde op 0,179 seconde als tweede voor Crutchlow, Dovizioso en Miller.

Alex Rins sloot de derde en afsluitende dag af met de zesde rondetijd voor Marc Marquez, Rossi, Johann Zarco en Danilo Petrucci.

Viñales, tijdens de tweede dag het snelst, concentreerde zich gedurende de afsluitende dag uitsluitend op het rijden van lange runs. De Spanjaard moest hierdoor tijdens de slotdag genoegen nemen met de achttiende rondetijd.

De Belg Xavier Simeon wist zich gedurende de afsluitende dag opnieuw sterk te verbeteren. De Reale Avintia Racing coureur noteerde een snelste ronde van 2’00.784, een tijd die goed was voor de twintigste tijd van de dag en minder dan twee seconden langzamer was dan de sublieme snelste tijd van Lorenzo.

 

Handige links Official MotoGP Test Sepang:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag