Jorge Martin de held, Valentino Rossi de schlemiel tijdens Doha kwalificatie

4930
jorge-martin
Jorge Martin - Qatar | foto© motogp.com

Jorge Martin heeft zaterdagavond in Qatar voor een daverende verrassing gezorgd. De dit seizoen in de MotoGP klasse debuterende Spanjaard wist in zijn tweede MotoGP weekend de MotoGP pole van de Tissot Grand Prix of Doha voor zich op te eisen. Johann Zarco maakte met de tweede startplaats het succes voor Pramac Racing compleet terwijl Maverick Viñales zondag met de derde plaats de eerste startrij completeert. Voor Valentino Rossi liep de kwalificatie uit op een persoonlijk drama, de negenvoudig wereldkampioen kwalificeerde zich slechts als voorlaatste.

Na een meer dan spannende Q1 waarin Joan Mir en Miguel Oliveira zich alsnog wisten te plaatsen voor Q2 en Valentino Rossi zijn fans wel heel erg liet schrikken door zich tijdens de tweede Grand Prix van 2021 en zijn tweede Grand Prix in dienst van Petronas Yamaha SRT slechts als voorlaatste te kwalificeren begonnen twaalf MotoGP coureurs aan de kwalificatie waarin de twaalf beste startplaatsen te verdienen zijn voor de zondagavond te verrijden race.

In de eerste run van de vijftien minuten tellende sessie was het MotoGP rookie Jorge Martin die de gevestigde orde liet schrikken. De Pramac Racing coureur  – dit weekend voor het eerst met het nieuwe Ducati aero pakket onderweg – verraste twee keer met een zeer snelle ronde waarmee hij de rest van het veld het nakijken gaf en met een rondetijd van 1’53.597 het veld aanvoerde alvorens iedereen naar binnen ging om zich voor te bereiden op de laatste en beslissende run op jacht naar de tweede MotoGP pole van 2021.

In deze laatste run was het Maverick Viñales die als eerste onder de dan toe snelste rondetijd van Martin wist te duiken en naar de bovenste plaats op de tijdlijst wist te komen. De Spanjaard scherpte vervolgens nogmaals zijn eigen snelste rondetijd aan tot een ronde van 1’53.267. Het bleek echter nog niet voldoende wat even later was het Johann Zarco die nog sneller rondging totdat Martin zijn laatste poging met succes afrondde…..

Het was Jorge Martin die in zijn tweede MotoGP weekend ooit met een rondetijd van 1’53.106 de MotoGP pole voor zich opeiste. Zarco maakte het succes van Pramac Racing compleet door de tweede startplaats voor zich op te eisen.

Viñales kwalificeerde zich achter de twee Ducati’s als derde voor Jack Miller, Fabio Quartararo, Francesco Bagnaia en Aleix Espargaró.

Het Team Suzuki Ecstar duo Alex Rins en Joan Mir kwalificeerde zich als achtste en negende respectievelijk terwijl Franco Morbidelli in deze kwalificatie de top tien completeerde.

Stefan Bradl en Miguel Oliveira eindigden in deze Q2 als elfde en twaalfde.

Racesport.nl Liveblog
Voor een uitgebreider verslag en meer details van deze en de andere zaterdag verreden sessies verwijzen we jullie graag naar het Racesport.nl Liveblog – zaterdag. Link: Racesport.nl Liveblog –zaterdag.

Handige links Tissot Grand Prix of Doha:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter