Jorge Martin (P2): “Veel geleerd van het duel met Marc Márquez”

2153
Jorge Martin passeert de finish in Le Mans | © motogp.com

Jorge Martin werd zondagmiddag tweede in de Grand Prix van Frankrijk op het Bugatti Circuit in Le Mans. De Spanjaard won zaterdagmiddag de Sprint race en stond zondagmiddag wederom op het podium na een spannend gevecht met Marc Márquez.

Met een overwinning in de Sprint race en een tweede plaats in de hoofdrace op zondag was het bijna een perfect weekend in Le Mans voor Jorge Martin. De Spanjaard startte vanaf de vijfde plaats maar viel in de tweede ronde terug naar de tiende positie nadat hij en Luca Marini elkaar raakten. Vervolgens zette hij de achtervolging in en maakte de Prima Pramac Racing coureur gauw weer plaatsen goed.

Terwijl Jack Miller steeds verder terugzakte was Martin opgeklommen naar de tweede plaats en had hij Marco Bezzecchi en Marc Márquez achter zich zitten. De Italiaan passeerde hem in de tiende ronde waarna Martin en Márquez het met elkaar aan de stok kregen. Dit gaf Bezzecchi de ruimte om te vertrekken en de race te winnen waarna Martin uiteindelijk als tweede over de finish kwam.

Jorge Martin: “Ik had al verwacht dat het in deze race anders zou gaan dan in de Sprint race. In de Sprint was de start geweldig, ditmaal reed ik in de beginfase op de vijfde plaats en had ik vervolgens een hachelijk moment met Luca [Marini], we raakten elkaar in bocht 8 (Garage Vert). Doordat ik hem met mijn voorband raakte kwam ik zelf naast de baan terecht en nam ik in principe een Long Lap penalty waardoor ik terugviel naar de tiende plaats.

Ik bleef relaxed en probeerde mijn eigen tempo te rijden waarmee ik langzaam weer naar de voorste groep kon rijden. Toen ik daar aankwam had ik een hevig gevecht met Marc [Márquez] en dat vond ik echt mooi. In Portimão hadden we een aantal meningsverschillen dus het was goed om onze onderlinge problemen op de baan op te lossen. Hij was heel snel en agressief maar we gaven elkaar de ruimte. Uiteindelijk viel ik aan in de bocht waarvan ik dacht dat hij het moeilijk had, daarna maakte hij die fout.

Ik ben heel blij met dit podium, de eerste van dit seizoen in een volledige Grand Prix race. Ik ben dit jaar al vaker snel geweest in de Sprint races maar uiteindelijk is het podium op zondag toch specialer.”

Het incident van Luca Marini en Alex Márquez gebeurde vlak voor de ogen van Martin. Bij het uitkomen van de Dunlop chicane verloor Marini de voorkant van zijn machine maar wist hij deze op zijn elleboog overeind te houden. Echter verloor de Italiaan hierdoor wel veel snelheid waardoor de achteropkomende Alex Márquez geen kant op kon en hij de Mooney VR46 Racing Team coureur hard raakte. Dankzij een goed reflex kon Martin de twee coureurs ontwijken en uiteindelijk zijn weg naar voren vervolgen.

Jorge Martin: “Het was behoorlijk chaotisch. Ik haalde een aantal rijders in maar ik deed er gewoon alles aan om het incident te ontwijken. Met Luca [Marini] had ik veel geluk want ik reed achter Alex [Márquez] dus ik zag helemaal niks. Toen ik de machine rechtop zette zag ik van alles en ik had geluk dat het goed ging. Dat kostte mij veel tijd maar ik kon het gauw goedmaken.”

Het duel met Marc Márquez was om van te smullen totdat de Spanjaard zijn Honda in de voorlaatste ronde onderuit schoof. Na het incident in de eerste Grand Prix van het jaar in Portugal, waarbij de Repsol Honda coureur Martin aantikte en vervolgens Miguel Oliveira van zijn machine af reed, waren de twee allesbehalve beste vrienden maar dat lijkt inmiddels alweer enigszins bijgelegd.

Jorge Martin: “Na de race kwam Marc naar me toe in de TV-compound en feliciteerde hij me met het resultaat. Hij is één van de moeilijkste tegenstanders om mee te vechten, ik had de race van zaterdag al teruggekeken waarin hij met Pecco [Bagnaia] streed. Het was mooi om met hem het gevecht aan te gaan maar het kostte me wel de kans om met Marco [Bezzecchi] mee te gaan. Voor mijn gevoel was mijn tempo een stuk beter maar ik moet mezelf verbeteren in het inhalen en in het rijden met andere coureurs omdat de bandenspanning in de voorband dan verandert. Ik heb veel geleerd en hopelijk kan ik daar in de toekomst van profiteren.”

De MotoGP coureurs en teams hebben nu een aantal weken rust voordat er in het weekend van 9 t/m 11 juni weer geracet wordt op het Autodromo del Mugello in Italië.Handige links SHARK Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 • MotoGP Sprint
 • MotoGP Sprint
 • MotoGP Sprint
 • MotoGP Sprint
 • MotoGP Sprint
 • Maverick Viñales
 • MotoGP Sprint
 • Collin Veijer
 • Joan Mir
 • Zonta van den Goorbergh
 • Barry Baltus & Zonta van den Goorbergh
 • Bo Bendsneyder
 • Bo Bendsneyder
 • Barry Baltus
 • Sam Lowes
 • Zonta van den Goorbergh
 • Alex Rins
 • Collin Veijer
 • Brad Binder
 • Jorge Martin
 • Joan Mir
 • Jack Miller
 • Augusto Fernandez
 • Proefstarts
 • Francesco Bagnaia & Marc Marquez
 • Fabio Quartararo
 • Johann Zarco
 • Danilo Petrucci
 • Marc Marquez
 • Marco Bezzecchi
 • Francesco Bagnaia
 • Zonta van den Goorbergh
 • Barry Baltus
 • Collin Veijer
 • Bo Bendsneyder
 • Marco Bezzecchi
 • Johann Zarco & Fabio Quartararo
 • Fabio Quartararo
 • Jack Miller
 • Marc Marquez
 • Johann Zarco
 • Brad Binder
 • Shark Grand Prix de France
 • Francesco Bagnaia
 • Pitwalk - donderdag
 • Shark Grand Prix de France
 • Johann Zarco & Fabio Quartararo

Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.