Jorge Navarro ook in derde vrije training Britse Grand Prix het snelst

145
navarro
Jorge Navarro | foto© Racesport.nl - Rene Vos

#BritishGP – Jorge Navarro heeft zaterdagochtend in Silverstone ook de snelste tijd laten noteren tijdens de derde vrije training van de Octo British Grand Prix. De Spanjaard was het snelst voor Brad Binder en teamgenoot Aron Canet. Bo Bendsneyder sloot de sessie af met de veertiende rondetijd.

Onder gure, koude, winderige omstandigheden i.c.m. een dreigend wolkendek begonnen de Moto3 coureurs zaterdagochtend om 09.00 uur in Silverstone aan hun derde vrije training van de Octo British Grand Prix. De grote vraag voorafgaand de sessie was natuurlijk, hoe lang blijft het nog droog en is dit de laatste en enige droge sessie van de tweede dag van het weekend.

Ondanks de omstandigheden bleken de omstandigheden snelle tijden niet echt in de weg te staan want het was Brad Binder die in de beginfase al direct een tijd op de klok zette van 2’15.981, een tijd die Jorge Navarro na een kwartier al aan wist te scherpen tot een tijd van 2’14.875. De Spanjaard was op dat moment maar liefst een seconde sneller dan de tweede tijd op de lijst gereden door Fabio DiGiannantonio.

Bo Bendsneyder, die vrijdag na afloop van de tweede vrije training door de wedstrijdleiding voor de derde keer dit seizoen bestraft werd vanwege het in drie opeenvolgende sectors te langzaam rijden en het daarmee in gevaar brengen van andere coureurs en vijf plaatsen teruggezet zal worden op de startgrid, begon sterk aan de sessie door in het eerste kwartier een tijd op de klok te zetten van 2’16.807.

Terwijl de temperaturen vrij snel omhoog gingen tijdens de sessie en diverse rijders na hun eerste run kozen voor een nieuw set banden gingen de tijden in een rap tempo naar beneden. Binder dook vervolgens meteen onder de 2’15 grens om een ronde later met een rondetijd van 2’14.651 naar de bovenste plaats op de lijst te komen. Teamgenoot Bendsneyder maakte ook goed gebruik van zijn nieuwe set banden, de Nederlander dook met een rondetijd van 2’16.253 de top tien binnen om met nog elf minuten te gaan de zesde plaats op de lijst in te nemen. Een ronde later scherpte de Nederlander nogmaals zijn tijd aan om op dat moment naar de vijfde plaats op de lijst te stijgen.

Ook Livio Loi kwam met nog ruim tien minuten te gaan de top tien binnen. De RW Racing GP noteerde een rondetijd van 2’16.130, een tijd die op dat moment goed was voor de achtste plaats op de lijst.

In de laatste minuten kwam de Moto3 trein, met als locomotief Binder, nogmaals flink op snelheid. Ondanks dat de wagonnetjes al vrij snel los raakten van de locomotief Binder werden was het met nog twee minuten te gaan Navarro die met een snelle ronde van 2’13.896 naar de bovenste plaats op de lijst kwam en de snelste tijd van het weekend op de klok te zette. De Estrella Galicia 0,0 coureur deed er in de laatste ronde nog een schepje bovenop door zijn eigen snelste tijd aan te scherpen tot een tijd van 2’13.882.

Ondanks dat Binder zijn eigen snelste tijd in de slotfase nog wel aan wist te scherpen tot een tijd van 2’14.580 kwam de Zuid Afrikaan toch 0,698 seconde tekort op de tijd van Navarro die dit weekend in alles sessie nog het snelst was.

Navarro’s teamgenoot Aron Canet wist in zijn laatste ronde nog naar de derde plaats op de lijst te komen en daarmee Enea Bastianini en Jorge Martin terug te verwijzen naar de vierde en vijfde positie op de lijst.

John McPhee, winnaar van de Moto3 race in Brno, sloot de sessie af met de zesde rondetijd voor Juanfran Guevara, Hiroko Ono, Nicolo Bulega en Fabio Quartararo.

Bendsneyder wist zijn eigen snelste tijd in de slotfase niet meer te verbeteren en zakte hierdoor in de laatste minuten nog terug naar de veertiende plaats op de lijst. Hetzelfde gold voor RW Racing GP coureur Loi, de Belg sloot de sessie uiteindelijk af als achttiende.

Saillant detail, terwijl de weervoorspellingen aangaven dat er stevige regenbuien en een harde wind op komst was, kwam er bij het vallen van de finishvlag zowaar een Engels zonnetje te voorschijn. Voor hoelang deze zijn gezicht zal laten zien in Silverstone is vooralsnog de grote vraag, de volgende serie gitzwarte wolken zijn in de verte al weer te zien en deze beloven dus weinig goeds voor de rest van de dag.

 

Handige links Octo British Grand Prix: