Jorge Navarro wint in Aragon, Brad Binder 2016 Moto3 wereldkampioen

10
Brad Binder
Brad Binder | foto© Red Bull KTM Ajo

#AragonGP – Jorge Navarro is zondag in Aragon winnaar geworden van de Moto3 race voor Brad Binder, een positie die voor de Zuid Afrikaan voldoende was om de 2016 Moto3 titel veilig te stellen. Enea Bastianini kwam in deze spannende race als derde over de finish. Bo Bendsneyder werd vijftiende.

Bij de start was het Enea Bastianini die het snelst weg was en de leiding nam maar na de eerste ronde was het Jorge Navarro die als leider doorkwam voor Bastianini, Brad Binder en Gabriel Rodrigo.

Bo Bendsneyder kwam na de eerste ronde als vijftiende door terwijl Livio Loi na vanaf de laatste plaats gestart gestart te zijn de zevenentwintigste plaats innam.

Voor Jakub Kornfeil, Nicolo Bulega, Franco Spinarelli en Maria Herrera verliep de eerste ronde niet geheel naar wens, het viertal kwam ten val. Alleen Herrera kon haar race vervolgen, voor de andere drie was de race over.

Navarro en Bastianini wisten vervolgens meteen een gaatje te slaan op een groep van vier rijders met daarin Binder Philipp Oettl, Rodrigo en Aran Canet.

Binder stelde vervolgens persoonlijk orde op zaken door met in zijn slipstream Oettl het gaatje naar de twee leiders dicht te rijden terwijl niet veel later de rest van het veld ook aan kon sluiten en er een grote groep ontstond.

Na vijf ronden was het Navarro nog steeds aan de leiding voor Binder, Oettl, Bastianini en Canet terwijl iets verder naar achter Bendsneyder als dertiende doorkwam en Loi met rondetijden die vergelijkbaar waren met de koplopers al op de twintigste plaats was aangekomen.

Halverwege de race ontstond er een kopgroep van elf rijders, het was Binder die op dat moment de leiding in handen had voor DiGiannantonio, Bastianini, Oettl, Navarro en Jorge Martin. Bendsneyder bevond zich in de tweede groep die op ruim twee seconden achter de kopgroep streed voor de twaalfde plaats in de wedstrijd, de groep waarin ook Loi inmiddels was aangekomen.

Ondanks dat er vooraan het veld diverse keren van posities werd gewisseld moesten Juafran Guevara en Rodrigo in de twaalfde ronde de kopgroep laten gaan terwijl Quartararo zich los wist te rijden uit de tweede groep en eenzaam rijdend als twaalfde doorkwam.

Rodrigo en Guevara wisten vervolgens toch weer aan te sluiten bij de kopgroep waar er op haren en snaren gestreden werd en er met nog vijf ronden te gaan geen peil op te trekken was wie met de zege aan de haal zou gaan.

In de slotfase wisten Binder, Bastianini, Navarro en DiGiannantonio zich los te rijden van de rest van de kopgroep waardoor KTM coureur Binder in de laatste ronden de strijd voor de zege uit moest vechten met drie Honda rijders.

Binder, die in deze groep minimaal als derde moest eindigen om de Moto3 wereldtitel veilig te stellen, kreeg het echter niet cadeau, de drie Honda coureurs gaven zich geen moment gewonnen maar de Zuid Afrikaan kwam bij het ingaan van de laatste ronde ineens van de vierde plaats buitenom naar de tweede plaats. Nadat DiGiannantonio hem vervolgens nog weer een plaats terugverwees hield de Red Bull KTM Ajo coureur in de laatste paar kilometers het hoofd koel.

Navarro won, maar Binder kwam als tweede over de finish en stelde daarmee met nog vier Grand Prix’s te gaan de 2016 Moto3 wereldtitel veilig.

binder
2016 Moto3 wereldkampioen Brad Binder

De vanaf de pole vertrokken Bastianini mocht als derde met Navarro en de nieuwe Moto3 wereldkampioen mee naar het podium.

DiGiannantonio werd vierde voor Joan Mir, Jorge Martin, Canet, Rodrigo, Guevara en Oettl die na een sterk gereden race uiteindelijk genoegen moest nemen met de tiende plaats.

 

Bendsneyder reed een vrij onzichtbare race maar mocht met de vijftiende plaats wel het laatste WK punt mee terugnemen naar Rotterdam.

De opmars van Loi stokte in Aragon op de achttiende plaats. De RW Racing GP coureur kende een sterk eerste deel van de wedstrijd, de bewust gekozen bandenkeus (zacht) zorgde in de slotfase van de race voor aanzienlijk minder grip waardoor er simpelweg niet meer inzat na de tegenslag van zaterdag.

 

Handige links Gran Premio Movistar de Aragón

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
Waar te volgen op TV
Het weer in Aragon