Ton Kawakami zorgde voor de eerste Braziliaanse pole position in het World Supersport 300 kampioenschap. In de natte Superpole was Dion Otten met een negende plaats de snelste Nederlander. Scott Deroue en Robert Schotman staan voor een uitdaging, omdat zij vanwege een crash moeten starten in de Last Chance Race.

Groep A
De baan was erg nat en het regende nog steeds bij de start van de Superpole voor Groep A. In de beginfase klokte Omar Bonoli de snelste tijd, maar hij ging vervolgens onderuit in de Bocht 3. Even later kwam Enzo de la Vega naar de eerste plaats, maar ook hij ging onderuit in Bocht 3. Er waren veel valpartijen, waaronder ook voor Robert Schotman en Koen Meuffels. De Braziliaan Ton Kawakami noteerde in zijn laatste ronde de snelste tijd van de sessie met een 1’52.914. Galang Hendria Pratama voerde lang in het tweede deel van de training het veld aan en eindigde als tweede voor Mike Perez. Dion Otten reed ook goede sessie op een natte baan en klokte een zesde tijd. Livio Loi had ook goed naar zijn zin in deze omstandigheden en kwam tot een achtste tijd. Meuffels miste het tweede deel van de training na zijn crash en eindigde als veertiende. Schotman kwam al in zijn derde ronde ten val en kwam daarna niet meer in actie. Schotman eindigde daardoor slechts als eenentwintigste, nadat hij vrijdag Groep A nog aanvoerde op een droge baan.

Groep B
In Groep B waren de omstandigheden redelijk gelijk en ook in deze sessie waren er veel valpartijen. Onder andere Scott Deroue ging al vrij vroeg in de sessie onderuit. Maar er gingen meer rijders in de fout. Met nog drie minuten te gaan stonden Andy Verdoïa, Hugo de Cancellis, Bruno Ieraci en Manuel Gonzales in de top-vier, maar al deze rijders waren wel gecrasht en konden dus hun tijd niet meer verbeteren. Echter was de 1’53.025 van Verdoïa wel genoeg voor de snelste tijd in de groep. De Cancellis eindigde als tweede en Dorren Loureiro eindigde als derde. Victor Steeman was met een zevende de snelste Nederlander in deze groep, één positie voor Jeffrey Buis. Deroue stond op plaats zeven toen hij crashte, maar zakte naar zeventiende plaats in zijn groep. Finn de Bruin zette een twintigste tijd.

Gecombineerde uitslag
Omdat de snelste tijden van Groep A en Groep B binnen 1% van elkaar verwijderd waren, werden de uitslagen van de Superpole sessies gecombineerd. Dit betekent dat Kawakami zondag vanaf pole position mag vertrekken voor Verdoïa en Hendra Pratama. Otten is beste Nederlander op de grid met een negende tijd. Loi kwalificeerde zich als twaalfde en Steeman mag als veertiende de race aanvangen. Buis (P18) en Meuffels (P25) plaatsten zich ook rechtstreeks voor de hoofdrace. Deroue en Schotman staan door hun crashes niet bij de eerst dertig en zij moeten net als De Bruin zaterdagmiddag starten in de Last Chance Race, die om 15:15 uur (16:15 NL tijd) van start gaat.

Handige links Prosecco DOC UK Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App