Kenan Sofuoglu soeverein naar winst, Rob Hartog tiende

5
wordssp
Start WorldSSP race | foto© Racesport.nl - Jan Timmerman

Kenan Sofuoglu heeft tijdens de WorldSSP race tijdens de Acerbis Dutch Round in Assen zijn eerste overwinning van het seizoen gepakt. De Turkse coureur was de hele race oppermachtig en hield Lucas Mahias en Jules Cluzel achter zich. Rob Hartog behaalde voor zijn thuispubliek een uitstekende tiende plaats. 

Bij de start nam Sofuoglu gelijk het heft in handen en reed de Turk weg bij zijn concurrentie. Alleen Lucas Mahias kon in de openingsfase kort volgen, maar na drie ronden moest ook de Fransman een gat laten vallen. Rob Hartog werkte zich al snel op naar de elfde plaats, maar kon in eerste instantie net geen aansluiting vinden bij Stapleford en Gamarino voor plaats tien. PJ Jacobsen kende geen goede start en viel vanaf plaats twee terug tot plaats zes.

Nadat Sofuoglu eenmaal de weerstand gebroken had reed hij een eenzame wedstrijd aan de leiding en pakte zo zijn eerste overwinning van het seizoen, en daarmee ook zijn eerste punten van het seizoen.

Achter de rug van de regerend kampioen was de strijd een stuk spannender met vijf coureurs die vochten voor de laatste twee podiumplaatsen. Jules Cluzel had zich hierbij naar voren gewerkt en raapte de teruggevallen Mahias op. De Fransman kon echter niet ontsnappen en het was Mahias die het gat kort hield. Ook Federico Caricasulo, Sheridan Morais en PJ Jacobsen sloten hierdoor aan.

Door een fout van Mahias viel de fransman even terug in de groep, maar de Yamaha-coureur bleek toch over meer snelheid te beschikken dan de rest in de groep. Hij werkte zich naar voren en langs Cluzel, waar hij het tempo opvoerde. Alleen Cluzel kon volgen en de rest moest lossen. Mahias kwam vervolgens als eerste uit de laatste bocht, waarna hij met een wheelie zijn tweede plaats wilde vieren. Hierdoor kwam Cluzel echter nog bijna langszij en met alle geluk hield Mahias nog 0,005 seconden over voor plaats twee en werd Cluzel derde.

Op enige achterstand wist Jacobson een vierde plaats uit het vuur te slepen, waarbij hij Morais en Caricasulo achter zich hield. Op enige achterstand reed Marco Canducci een zevende plaats naar huis.

Rob Hartog was daarachter verwikkeld geraakt in de strijd voor de achtste plaats nadat zijn banden na een lichte drop toch weer voor hem gingen werken. De man uit Abbekerk reed rondetijden die goed waren voor het podium en sloot daarmee alsnog aan bij Stapleford, Gamarino, Kyle Smith en Kyle Ryde. In een harde strijd moest hij alleen Stapleford en Gamarino net voor zich dulden, maar hield hij Smith en Ryde achter zich voor de tiende plaats in de wedstrijd. Daarmee was Hartog tevens de eerste man in de Europese 600 klasse.

Voor de andere twee Nederlanders was er helaas geen succes weggelegd in de race. Van Sikkelerus deed lang mee voor een plaats in de top-20, maar de Yamaha-coureur die dit weekend al met veel technische problemen geconfronteerd werd kwam niet verder dan de 23e positie. Daarmee bleef hij één plaats achter Vasco van der Valk die 22e was.

Na afloop spraken we met Hartog, beluister zijn eerste reactie direct na afloop van de race via onderstaande audiolink:

 

Handige links Acerbis Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Foto’s donderdag
Foto’s vrijdag
Foto’s zaterdag
Foto’s zondag