Knappe zeges van Dunnik, Vugrinec en Team Schlosser tijdens IDM Lausitzring

160
Een overtuigende zege van Rick Dunnik in de IDM SSP300 op de Lausitzring | Foto credit: Damon Teerink

Rick Dunnik wint op overtuigende wijze de tweede IDM Supersport 300 race op de Lausitzring. Martin Vugrinec was opnieuw het sterkste in de IDM Supersport 600 klasse en Team Schlosser was het rapste in de IDM Zijspannen. Er waren podiumplaatsen voor Colin Velthuizen en Team Streuer. Kas Beekmans werd de beste Nederlander in de Northern Talent Cup.

Zondag warden de tweede races verreden in de IDM Supersport 600, IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen op de Lausitzring. De Northern Talent Cup reed vandaag hun beide wedstrijden op het Duitse circuit.

IDM Supersport 600
De einduitslag van de eerste race werd zaterdagavond nog aangepast. Martin Vugrinec had de zaterdagrace gewonnen voor Luca Grunwald en Karel Hanika. Echter werd Hanika gediskwalificeerd, omdat zijn motor niet voldeed aan het technisch reglement. Hanika ging ook niet van start in de tweede race. De rijders vanaf plaats vier schoven allemaal een positie. Dat betekende dat Sander Kroeze de laatste podiumplaats toegewezen kreeg voor Glenn van Straalen en Victor Steeman. Max Enderlein scoorde na een ride through penalty vanwege een jumpstart nog twee punten. Voorafgaand aan de tweede race was het enorm spannend in het kampioenschap. Kroeze ging aan de leiding met één punt voorsprong op Enderlein en Grunwald. Vugrinec op plaats vier had slechts acht punten minder dan Kroeze.

De openingsfase van de race was opnieuw interessant. Enderlein pakte de kop, maar toen hij eenmaal met Vugrinec en Grunwald in gevecht raakte bleef er een grote groep bij elkaar. Ook daarbij Steeman, Kroeze en Van Straalen. In de loop van de race wisten Enderlein, Vugrinec en Grunwald weg te rijden. In de groep voor plaats vier gingen Van Straalen en Kroeze samen onderuit. Een dure nulscore voor Kroeze, aangezien dit wellicht wel eens een beslissend moment voor hem in de titelstrijd kan zijn. Vervolgens kwam Marc Buchner vanuit de tweede groep knap opzetten en wist aansluiting te vinden bij de drie leiders.

In de slotfase moest Buchner toch weer wat lossen en kwam als vierde over de finish. Aan kop bleek Vugrinec het sterkste en hij won zijn tweede race van het weekend. Grunwald wist Enderlein te kloppen in de strijd om de tweede plaats. Steeman scoorde zijn tweede top-vijf klassering van het weekend. Milan Merckelbagh werd achter Gabriel Noderer kwam zevende. Joep Overbeeke behaalde zijn beste klassering in de IDM Supersport 600 klasse met een elfde plaats. Jeroen Hilster was ook in gevecht voor een top-tien klassering, maar viel in de slotfase uit. Gastrijder Jorn Hamberg werd eenentwintigste.

In het kampioenschap is het erg spannend. Grunwald gaat aan de leiding met 101 punten, voor Vugrinec met 99 punten en Enderlein met 97 punten. Voor Kroeze zijn de titelkansen door zijn nulscore erg klein geworden. De Nederlanders staat op plaats vier met 82 punten.

IDM Supersport 300
Ook in het IDM Supersport 300 kampioenschap is het spannend. Luca de Vleeschauwer begon na zijn overwinning in de eerste race als kampioenschapsleider aan de tweede wedstrijd. Dit kwam mede doordat Harry Khouri en Melvin van der Voort beiden ten val kwamen in de eerste race. Rick Dunnik vertrok vanaf pole position met Colin Velthuizen en gastrijder Christian Stange naast hem op de eerste startrij. Voor De Vleeschauwer begon de tweede race heel ongelukkig, want hij kwam in de eerste bochtencombinatie ten val. Met twintig seconden achterstand wist hij zijn weg wel weer te vervolgen.

Dunnik deed in de openingsfase het meeste kopwerk. Er ontstond een kopgroep van zes rijders, met ook daarbij Colin Velthuizen als Nederlander. Van der Voort kwam in de tweede groep te zitten. Vanuit deze groep kwam Ruben Bijman in de vierde ronde ten val. Dunnik bleef maar de snelste tijden draaien en wist zich los te rijden van de overige rijders in de kopgroep. De vijf achtervolgers werden er vier, doordat Khouri onderuit ging en zijn tweede nulscore van het weekend liet aantekenen. Dunnik zijn knappe race leverde zijn eerste zege van het seizoen en de leiding in het kampioenschap op.

Voor plaats twee ging het tussen drie KTM’s en Velthuizen. Dirk Geiger won de strijd. Velthuizen ging als vijfde het laatste rechte stuk op, maar wist uit de slipstream nog voorbij te gaan aan Lennox Lehmann en Stange waardoor hij zijn tweede podiumplaats van het seizoen scoorde. Van der Voort kwam als achtste over de finish en Thom Molenaar was met een negende plaats de vierde Nederlander in de top-tien. De Belg Levi Badie werd dertiende. Twan Smits finishte als zestiende, net voor De Vleeschouwer die na zijn crash nog zeventiende werd. De overige Nederlanders kwamen als volgt over de finish: Mieke Abbink (P21), Sven Doornenbal (P23), Eddie de Boer (P27) en Xavier van Duffelen (P31).

IDM Zijspannen
Tim Reeves en Kevin Rousseau pakten kopstart, maar zij konden zich niet los rijden ten opzichte van Markus Schlosser en Marcel Fries. Pekka Paivarinta en Emmanuelle Clement, maar ook Bennie Streuer en Ilse de Haas konden zeker in de beginfase de koplopers ook goed volgen, maar moesten in de loop van de race wat terrein prijsgeven. Net over de helft gingen Schlosser en Fries in de aanval en namen zij de leiding over. Reeves en Rousseau moesten niet veel toegeven, maar hadden niet meer de kans om te counteren ten opzichte van de Zwiterse combinatie. Schlosser en Fries wonnen hun derde race van het seizoen en verstevigden daarmee hun leidende positie in het kampioenschap.

Streuer en De Haas wisten hun weekend op de Lausitzring af te sluiten met een podiumplaats, door in de slotfase van de race af te rekenen met Paivarinta en Clement. Josef Sattler met Luca Schmidt werden vijfde. Max Zimmerman met zijn Nederlandse bakkenist Ferry Segers finishten als achtste. Wiggert Kranenburg en Carolin Zimmerman kwamen als dertiende over de finish. Rogier Weekers en Remco Moes werden met een ronde achterstand vijftiende, één positie voor Jord Klok met Carmen Laudy.

Northern Talent Cup
De Northern Talent Cup reed vandaag hun derde en vierde race in hun gloednieuw kampioenschap. In de eerste race was het spannend van start tot finish. De kopgroep bestond eerst uit zes rijders, maar vanwege een technisch probleem en een crash bleef er in de laatste ronde vier rijders over. De onderlinge verschillen op de finish waren enorm klein, maar de winst ging naar de Belg Luciano Lorenz voor Freddie Heinrich, Jakub Gorecky en Jonas Kocourek. Kas Beekmans leverde een mooie strijd in de tweede groep. Beekmans finishte als zevende, slechts 0.041 seconde achter de nummer vijf. Justin Fokkert en Damian Boessenkool moest in de loop van de race lossen uit de tweede groep en kwamen respectievelijk als twaalfde en dertiende over de finish. Maik Duin scoorde zijn eerste punten in de Northern Talent Cup. Duin kwam als vijftiende over de finish, maar scoorde punten voor de veertiende plaats omdat Fokkert met een wildcard aan de start stond.

In de tweede race bleef er een grotere kopgroep bij elkaar. Negen rijders streden tot aan de finish voor de winst. Deze keer was het de Tsjech Gurecky die de race op zijn naam wist te schrijven. Heinrich werd net als in de eerste race tweede. Lorenz werd deze keer derde. De top-negen kwam binnen anderhalve seconde van elkaar over de finish. Net achter deze kopgroep van negen rijders reed Beekmans naar zijn tweede top-tien klassering van de dag. Boesenkool werd deze keer twaalfde, twee posities voor gastrijder Fokker. Duin passeerde in de tweede race als twintigste de finishlijn. Over twee weken komt de Northern Talent Cup samen met het IDM kampioenschap in actie op de Hockenheimring.

Handige links IDM Lausitzring 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App