Jeffrey Herlings was zondagmiddag tijdens het KNMV Motorsportgala in de Amphion Schouwburg in Doetichem de grote en gevierde man. De MXGP wereldkampioen viel naast de huldigingen voor zijn sportieve prestaties nog twee keer extra in de prijzen, hij ontving namelijk ook nog eens de Hans de Beaufort beker en kreeg aan het einde van de middag een koninklijke onderscheiding opgespeld door minister Bruno Bruins.

 

Motocrosser Jeffrey Herlings is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

“Een van de mooiste dingen die mij ooit is gebeurd.”

Tijdens het jaarlijkse Motorsportgala van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) werd uitgebreid stilgestaan bij het waanzinnig succesvolle jaar van de wereldkampioen MXGP 2018. Eerder op de middag, in Schouwburg Amphion in Doetinchem, ontving hij al (voor de derde keer) de Hans de Beaufortbeker; de hoogste onderscheiding binnen de Nederlandse motorsport. Maar dat het daarbij niet ophield, zag de Brabander niet aankomen.

Herlings ontving de onderscheiding uit handen van Bruno Bruins, minister van  Sport:

“Je bent een groot kampioen en je inspireert andere sporters. Je laat zien dat je als topsporter keihard je best moet doen. Onze koning kon in Assen, toen je wereldkampioen werd, niet komen. Maar hij is op de hoogte van je prestaties. Daarom deze Koninklijke onderscheiding.”

In de aanloop naar de onderscheiding spraken onder andere zijn moeder Alice, zijn monteurs en collega-crosser Glenn Coldenhoff hem toe. Een prachtige middag voor de zichtbaar ontroerde Herlings:

“Wat was dit voor een middag… Grandioos. Om deze eer te krijgen, is echt heel speciaal. Ik was helemaal niet voorbereid en wist nergens iets vanaf. Dit is één van de mooiste dingen die mij ooit gebeurd is. Ik heb een grote mond, maar een klein hartje. Ik ben sprakeloos, maar stap met een grote glimlach straks naar buiten. Ik werd geen Sportman van het Jaar, maar dit is zeker net zo mooi.”

Na drie wereldtitels in de MX2, werd Herlings afgelopen jaar de eerste Nederlandse wereldkampioen MXGP, de top van de motocross. Daarnaast won hij in de 500cc de Dutch Masters of Motocross en werd hij met Nederland derde tijdens de landenwedstrijd Motocross of Nations in de Verenigde Staten. Het leverde ‘The Bullet’ een nominatie op voor Sportman van het Jaar. En nu dus een Koninklijke onderscheiding.

De jacht op een nieuwe wereldtitel begint voor Herlings op 3 maart in Argentinië.

Later meer over de overige huldigingen tijdens het KNMV Motorsportgala, inclusief een uitgebreid fotoverslag.


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App