Nadat Alex Rins afgelopen weekend in Jerez al te kennen gaf dat het verlengen van zijn overeenkomst met Suzuki slechts nog een kwestie van tijd is heeft nu ook Andrea Iannone’s persoonlijke manager Carlo Pernat laten weten dat ook Iannone zijn aflopende contract bij Suzuki zo goed als zeker gaat verlengen. Maar hoe zit het dan met de komst van Jorge Lorenzo?

De twee plaatsen bij het Movistar Yamaha MotoGP Team zijn voor komend seizoen al ingevuld, Repsol Honda heeft Marc Marquez al vastgelegd, KTM heeft inmiddels het contract met Pol Espargaró verlengd en Johann Zarco voor de komende twee seizoenen binnen weten te halen maar hoe zit het met de nog beschikbare plaatsen binnen de officiële fabrieksteams?

Zo is er voor komend seizoen nog een plaats vrij naast Marquez bij Repsol Honda, zijn de twee Ducati Team machines nog beschikbaar, is er officieel nog niets bekend wie komend seizoen de twee Aprilia’s bemannen en heeft Suzuki nog geen van de twee beschikbare plaatsen bevestigd.

Wat Suzuki betreft twijfelt en nagenoeg niemand aan dat Alex Rins ook komend seizoen één van de Team Suzuki Ecstar machines zal bemannen. Zo liet Rins tijdens de Spaanse Grand Prix in Jerez al weten dat hij er uit is met Suzuki, dat er alleen nog geen handtekening gezet is maar dat dit nog slechts een kwestie van tijd is. Dit zal voor velen echter ook niet als een grote verrassing gezien worden, veel mensen zullen meer geïnteresseerd zijn hoe de andere helft van het team ingevuld gaat worden. De naam Jorge Lorenzo wordt hier veelvuldig genoemd maar ook een langer verblijf van Andrea Iannone duikt de afgelopen weken steeds vaker weer op.

Ondanks dat de naam van Iannone de afgelopen dagen in de Italiaanse media al veelvuldig in verband wordt gebracht met een terugkeer naar het Ducati Team is dit volgens zijn persoonlijk manager Carlo Pernat niet aan de orde en blijft Iannone ook komend seizoen gewoon bij Suzuki. Aan de andere kant worden de geluiden echter steeds sterker dat Lorenzo een belangrijke troef in handen, zo niet voor Suzuki wel de belangrijkste troef in handen heeft.

Zoals bekend zal Monster Energy na dit seizoen afscheid nemen van Tech3 Racing als titelsponsor, het Franse MotoGP Team dat na 20 jaar samengewerkt te hebben met Yamaha de overstap gaat maken naar KTM. Bij KTM is echter geen plaats voor Monster Energy aangezien Red Bull hier een stevige vinger in de pap heeft en een bepalende factor is. Monster Energy zou nu als sponsor aangeklopt hebben bij Suzuki en bereidt zijn een sponsordeal te sluiten op de voorwaarde dat Lorenzo, die al jarenlang Monster Energy als persoonlijke sponsor heeft, vanaf komend seizoen het team komt versterken.

Iannone, die momenteel een jaarsalaris geniet van 3 miljoen euro bij Suzuki, zou het komende seizoen hetzelfde moeten verdienen. De marktwaarde van Lorenzo is voor komend seizoen vergelijkbaar, echter met dien verstande dat zijn salaris dus opgehoest kan worden met het aanbod van Monster Energy.

Een aanbod dat misschien wel eens doorslaggevend kan zijn, helemaal omdat het budget van Suzuki niet onbeperkt is en men ook nog steeds op twee gedachten hinkt wat betreft de inzet van twee extra MotoGP machines bij een satellietteam voor de komende seizoenen.

Wordt het Lorenzo of blijft Iannone? Wie het weet mag het zeggen, duidelijk is wel dat de stoelendans voor de nog niet bezette plaatsen binnen de MotoGP fabrieksteams nog steeds in volle gang is en er de komende weken nog wel eens een aantal verrassende transfers uit de hoge hoed getoverd kunnen worden.