Jakub Kornfeil heeft op vrijdagochtend in de eerste vrije training voor de Moto3 klasse op een zonnige Twin Ring Motegi in Japan de snelste rondetijd gereden voor Aron Canet en Enea Bastianini.

Vrijdagochtend om 02:00 uur Nederlandse tijd, 09:00 uur Japanse tijd ging de eerste vrije training voor de Moto3 klasse van start op de Twin Ring Motegi in Japan. Ondanks dat de weersvoorspellingen regen hadden aangegeven was het droog en behoorlijk zonnig in de ochtend boven het Japanse circuit.

Nicolo Bulega is er dit weekend niet bij als gevolg van een opmerkelijk huiselijk incident, SKY Racing Team VR46 Junior Team coureur Celestino Vietti Ramus zal hem dit weekend vervangen. Ook zijn er dit weekend twee wild-cards bij in de Moto3 klasse: de vrouwelijke coureur Shizuka Okazaki en Yuto Fukushima

Vroeg in de sessie waren er crashes te zien. Adam Norrodin was de eerste die de fout in was gegaan ter hoogte van bocht 14, Victory Corner. De Maleisiër gaf te veel gas bij het uitkomen van de laatste bocht voor start / finish en kwam met een high-side ten val. Het zou einde sessie zijn voor de Petronas Sprinta coureur door de flinke schade aan zijn Honda. Vervolgens crashte Aron Canet in bocht 9, de V corner. De Spanjaard verloor de voorkant van zijn Honda maar kon zijn weg vervolgen. Niet veel later ging ook Tony Arbolino de fout in, de Italiaan crashte in bocht 3 maar ook hij kon zijn machine oppakken en verder rijden.