Kostamo wint Macau Grand Prix met overtuiging, Schoots twaalfde

2120
Sheridan Morais (32) aan de leiding in de openingsronde voor Erno Kostamo (38), David Datzer (55) en Rob Hodson (44) | © Macau Grand Prix

Erno Kostamo heeft zondagochtend de Macau Grand Prix gewonnen op het Circuito da Guia. De Finse coureur nam in de derde ronde de leiding over en gaf deze niet meer af, hij won voor David Datzer en Sheridan Morais. Nadieh Schoots wist haar debuut in de prestigieuze road race af te sluiten met een twaalfde plaats.

Zondagochtend om 08:10 uur lokale tijd, 01:10 uur Nederlandse tijd werd de Macau Grand Prix voor motoren verreden op het Circuito da Guia in Macau. Na de hectiek van zaterdag waarbij beide races afgelast werden stond er zondag één race op het programma over acht ronden.

Onder droge en warme omstandigheden kon de race van start gaan en het was voormalig World Supersport en Endurance World Championship coureur Sheridan Morais die het beste startte en de leiding in handen nam voor IRRC en Isle of Man TT coureur David Datzer en polesitter Erno Kostamo. Rob Hodson nam de vierde plaats in handen voor Lukas Maurer en Julian Trummer, daarachter waren het André Pires, de Belg Laurent Hoffmann, Raúl Torras Martinez en Paul ‘Potchy’ Williams in de top tien. Nadieh Schoots reed in de openingsfase op de veertiende positie.

Langzaam maar zeker wisten Morais, Kostamo en nieuwkomer Datzer weg te rijden van Hodson en Maurer. Polesitter Kostamo voerde de druk hoog op bij de Zuid-Afrikaanse Morais (rijdend onder Portugese vlag) terwijl Datzer er geduldig achter bleef.

In de derde ronde verremde Morais zich in de Melco Hairpin en ging hij wijd waardoor Kostamo en Datzer hem konden passeren. De Fin zag hier zijn kans en besloot meteen het tempo te verhogen op het circuit waar het zo lastig is om in te halen. Terwijl Datzer het tempo van de meer ervaren Kostamo goed bij kon benen viel Morais al gauw een paar seconden terug.

Nadat Datzer de druk er een tijdje knap op wist te houden moest hij in de tweede helft van de race toch lossen. Kostamo bleef foutloos en kwam uiteindelijk met een grote voorsprong als winnaar over de streep. Datzer werd tweede in zijn eerste bezoek aan Macau met daarachter Morais die zijn eerste Macau Grand Prix afsloot met de derde plaats.

De Zwitserse nieuwkomer Lukas Maurer werd vierde voor de meer ervaren Rob Hodson en Julian Trummer, daarachter maakten André Pires, Paul ‘Potchy’ Williams, Raúl Torras Martinez en Joey Thompson de top tien compleet. Laurent Hoffmann passeerde de finish als elfde met de Nederlandse Nadieh Schoots – de eerste vrouwelijke deelnemer – op de twaalfde plaats.

Kostamo is de eerste niet-Britse winnaar van de Macau Grand Prix sinds de Zwitser Andres Hoffmann in 1997, daarvoor waren Grand Prix coureurs Didier de Radiguès (1991) en Kevin Schwantz (1988) enkele uitzonderingen tussen de voornamelijk Britse winnaars.

Macau Grand Prix 2022 – Race uitslag

V.l.n.r. David Datzer, Erno Kostamo en Sheridan Morais | © Macau Grand Prix


Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter