Randy Krummenacher heeft zondag de WorldSSP race op Phillip Island gewonnen voor Jules Cluzel en Federico Caricasulo. De race bevatte een verplichte pitstop om banden te wisselen waarbij Caricasulo veel tijd verloor en Krummenacher uiteindelijk zonder problemen de race op zijn naam kon schrijven. Nederlanders Jaimie van Sikkelerus en Glenn van Straalen finishten als dertiende en veertiende respectievelijk waardoor zij beide WK punten hebben gescoord.

De allereerste World Supersport race van het jaar ging zondag om 13:15 uur lokale tijd, 03:15 uur Nederlandse tijd van start op het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië. De omstandigheden waren zeer gunstig met strakblauwe luchten, een felle zon en een aangename temperatuur dankzij de Australische zomer.

Voor de WorldSSP coureurs zou het echter geen normale race worden aangezien er een verplichte pitstop ingevoerd werd om de veiligheid van de coureurs te garanderen. Bandenfabrikant Pirelli kwam er tijdens de test achter dat hun achterbanden niet de volledige raceafstand kunnen volbrengen waardoor men verplicht is om halverwege de race naar binnen te komen, een nieuwe achterband te laten monteren en vervolgens weer verder te rijden. Dit is zeker geen nieuws voor Pirelli op het Australische circuit aangezien we dit met name in de Supersport klasse, waarin gereden wordt met opgesneden slicks, al vaker hebben gezien.

De race werd verreden over zestien ronden waarbij de coureurs maximaal tien ronden mochten rijden op dezelfde achterband.

Nederlander Rob Hartog was er niet meer bij in Ausralië, de Nederlander brak vrijdagmiddag als gevolg van een flinke valpartij zijn onderarm waardoor deelname aan het raceweekend was uitgesloten. Ook Alfonso Coppola was er niet meer bij als gevolg van een valpartij op vrijdagmiddag.

Het was Jules Cluzel die de beste start kende vanaf de derde plaats en als leider de eerste bocht in ging voor polesitter Federico Caricasulo en Randy Krummenacher. Thomas Gradinger had de vierde positie in handen genomen voor Raffaele de Rosa en Lucas Mahias. Nederlanders Jaimie van Sikkelerus en Glenn van Straalen reden in de openingsronde rond de twintigste plaats.

Bij het ingaan van de tweede ronde zette Krummenacher de aanval in en nam hij de leiding over. Merkgenoten Caricasulo en Cluzel wisten de Yamaha coureur echter niet uit het oog te verliezen en konden zijn tempo goed volgen.

Voor De Rosa ging het vervolgens volledig mis aangezien hij bij het uitkomen van bocht 2, Southern Loop, te agressief op het gas ging en met een high-sider hard ten val kwam. Loris Cresson moest daardoor door het gras en kon hem ternauwernood ontwijken. De Italiaan bleef ongedeerd en kon zijn MV Agusta weer oppakken maar een goed resultaat zat er niet meer in. Enkele ogenblikken later crashte ook Hannes Soomer ter hoogte van bocht 6, Siberia.

De Bardahl Evan Bros Racing Yamaha coureurs Krummenacher en Caricasulo leken een gat te slaan richting Cluzel op de derde plaats terwijl daarachter al een groot gat was ontstaan richting Gradinger, Barberá en Okubo. Bij het ingaan van de vijfde ronde maakte Caricasulo optimaal gebruik van de slipstream-mogelijkheid op het lange rechte stuk en nam zodoende de leiding over van Krummenacher.

Een ronde later sloeg Krummenacher terug bij het ingaan van bocht 4, Honda Hairpin, en nam de leiding weer over. De Zwitser leek niet blij te zijn met zijn teamgenoot aangezien hij omkeek en zijn hoofd schudde. Vervolgens zocht Krummenacher meteen de pit lane op om zijn verplichte bandenwissel te voldoen. Cluzel volgde dit voorbeeld ook terwijl Caricasulo een ronde langer wachtte en daardoor de leiding weer overnam.

Terwijl Krummenacher en Cluzel hun racesnelheid meteen weer hadden gevonden, waarbij Cluzel veel had geprofiteerd van de pitstop en weer de volledige aansluiting had, ging het volledig mis voor Caricasulo bij het verlaten van pit lane. Het team had de paddock stand aan de achterzijde van de Yamaha R6 er niet goed afgehaald waardoor Caricasulo stil moest staan totdat een monteur deze van zijn machine haalde. De Italiaan verloor hiermee kostbare seconden en uiteindelijk twee plaatsen in de race.

Krummenacher wist vervolgens weer een marge op te bouwen richting Cluzel die het hoge tempo van de Zwitser niet kon volgen. Caricasulo had inmiddels wel weer zijn twee verloren plaatsen weten goed te maken maar het gat richting de kop was ruim acht seconden waardoor de overwinning niet meer mogelijk was. Barberá reed met vijf ronden te gaan op de vierde plaats met achter zich Mahias, Perolari, Gradinger, Okubo, Sebestyén en Danilo in de top tien.

Met twee ronden te gaan werd echter nog duidelijk dat Jules Cluzel, Lucas Mahias en Glenn van Straalen te snel waren met het verlaten van pit lane waardoor er een tijdstraf aan hun racetijd werd toegevoegd.

Krummenacher werd niet meer bedreigd en kon zonder problemen zijn race uitrijden. De Zwitser was al aan het juichen in zijn laatste ronde en kwam uiteindelijk als winnaar over de streep. De penalty die Cluzel nog ontving maakte geen verschil waardoor de Fransman eindigde als tweede, Caricasulo moest genoegen nemen met de derde plaats. Barberá werd vierde met achter zich Gradinger, Okubo, Perolari, Sebestyén, Danilo en Cresson in de top tien. Mahias verloor dankzij zijn penalty maar liefst zeven plaatsen en werd daardoor twaalfde. Jaimie van Sikkelerus kwam als dertiende over de finish met landgenoot Glenn van Straalen, ondanks penalty, daarachter als veertiende. Een mooi resultaat voor de Nederlanders die daarmee huiswaarts keren met een aantal WK punten.

Na afloop van de race zochten we de twee Nederlanders op en vroegen hun naar een eerste reactie. Beluister hun verhalen via onderstaande audiolinks:

Jaimie van Sikkelerus:

Glenn van Straalen:

 

Verder waren Gabriele Ruiu en Federico Fuligni nog gecrasht tijdens de race, beide coureurs bleven ongedeerd.

Handige links Yamaha Finance Australian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App