Randy Krummenacher heeft zondagmiddag een zeer intense WorldSSP race gewonnen op Imola. De Zwitser wist in de laatste ronde teamgenoot Federico Caricasulo te passeren en won daarmee voor de Italiaan met daarachter Raffaele de Rosa op de derde positie. Rob Hartog werd zestiende, Jaimie van Sikkelerus 17e terwijl Glenn van Straalen de race niet uitreed. 

Zondagmiddag om 12:15 was het tijd voor de World Supersport race op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola in Italië. Volgens de voorspellingen zou er rond dit tijdstip regen gaan vallen op het Italiaanse circuit, echter was het bij aanvang van de race nog droog.

Zoals na afloop van de race in Assen al bekend was kreeg Nederlander Rob Hartog een grid penalty van zes plaatsen voor deze race als gevolg van gevaarlijk rijgedrag. Doordat de Kawasaki coureur zich als 22e had gekwalificeerd zorgde deze penalty van zes plaatsen ervoor dat hij vanaf de laatste plaats moest starten.

In de warm-up ronde werden de voorspellingen werkelijkheid en vielen de eerste druppels. Dit bleek vooralsnog geen probleem te zijn en de coureurs gingen gewoon met hun gebruikelijke opgesneden slicks van start.

Polesitter Randy Krummenacher startte goed maar het was Jules Cluzel die dankzij een agressieve uitremactie als leider de eerste bocht in ging voor de Zwitser en diens teamgenoot Federico Caricasulo. Wild-card Massimo Roccoli nam de vierde positie in handen voor landgenoot Raffaele de Rosa en voormalig wereldkampioen Lucas Mahias.

In de tweede ronde werd de witte vlag gezwaaid wat betekende dat het toegestaan was voor de coureurs om een pitstop te maken en banden te wisselen. Echter was dit vooralsnog niet nodig aangezien de regen niet doorzette.

Cluzel probeerde weg te rijden maar Krummenacher en Caricasulo konden het tempo redelijk goed volgen. Een seconde daarachter had Mahias de vierde plaats overgenomen van Roccoli met daarachter Gradinger en De Rosa. Verder reden Isaac Viñales, Ayrton Badovini en Hikari Okubo in de top tien. De Nederlanders hadden het moeilijk met Jaimie van Sikkelerus, Glenn van Straalen en Rob Hartog alle drie buiten de top twintig.

Cluzel, Krummenacher en Caricasulo die het hele seizoen al de drie sterkste Supersport coureurs zijn reden weg van de achtervolging en waren slechts enkele meters van elkaar verwijderd. In de zesde ronde maakte de Fransman een foutje bij het uitkomen van de Variante Alta en ging hij van de eerste naar de derde plaats. Krummenacher nam de leiding over maar had de beide Yamaha coureurs in zijn nek hijgen. Een seconde daarachter was Mahias in gevecht met Gradinger voor de vierde positie met De Rosa daarachter op een eenzame zesde positie. De regen bleef vooralsnog uit waardoor de coureurs zonder problemen hun race konden blijven rijden.

In de negende ronde ging het volledig mis voor Mahias en Gradinger. De twee coureurs hadden hun achterstand richting de koplopers aanzienlijk verkleind en reden aan het achterwiel van Cluzel. De Fransman maakte een fout bij het uitkomen van de laatste chicane voor start / finish (Variante Bassa) en kwam in een flinke high-sider terecht. Cluzel wist rechtop te blijven maar door de flink afgenomen snelheid knalde Mahias achterop waardoor hij ten val kwam. Gradinger kon geen kant op en crashte over de Kawasaki van Mahias heen waardoor ze beiden in de grindbak lagen. Cluzel moest ook door de grindbak en verloor daardoor veel plaatsen, wel kon hij meteen doorrijden. De race voor Gradinger zat erop, Mahias kon zijn machine nog wel oppakken om vervolgens verder te rijden.

Hierdoor ging de strijd voor de overwinning alleen nog tussen beide Bardahl Evan Bros Yamaha coureurs Krummenacher en Caricasulo. Met vijf ronden te gaan maakte Krummenacher een klein foutje waardoor de Italiaan voor het eerst in de wedstrijd de leiding overnam.

Het zou een spectaculair einde van de race worden met een felle strijd tussen de twee teamgenoten. Caricasulo had bij het ingaan van de laatste ronde de leiding in handen maar bij het uitkomen van Acqua Minerali had Krummenacher meer snelheid en ging hij voorbij aan de Italiaan. Caricasulo zette alles op alles om in de laatste bochten nog een aanval in te kunnen zetten maar hij kon uiteindelijk geen winst behalen voor eigen publiek. Krummenacher kwam als winnaar over de streep voor de zeer gefrustreerde Caricasulo met De Rosa daar ruim dertien seconden achter op de derde positie. Hikari Okubo en Ayrton Badovini maakten de top vijf compleet waarna de rode vlag werd gezwaaid.

Een gigantische crash van wild-card Massimo Roccoli zorgde ervoor dat de rode vlag werd gezwaaid zodat hij medische assistentie kon ontvangen. Bij het uitkomen van Rivazza kwam de Italiaan met een mega high-sider ten val en bleef hij op de baan liggen. Uiteindelijk werd hij op een brancard afgevoerd maar was hij bij bewustzijn. Hierdoor werd de rest van de uitslag bepaald op de doorkomst in de laatste tijdsector. Viñales werd zesde met daarachter Cluzel, Mahias, Soomer en Sebestyen in de top tien. Rob Hartog kwam als zestiende over de streep, Jaimie van Sikkelerus als zeventiende terwijl Glenn van Straalen de strijd vroegtijdig moest staken.

 

Handige links Pirelli Italian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App