KTM-Fortron sluit WK Supersport 300 seizoen in stijl af

94
glenn
Glenn van Straalen (15) en Ryan Vos (5) | foto© Nico Schneider

Het KTM-Fortron team kan met een tevreden gevoeld terug kijken op de laatste WK Supersport 300 wedstrijd van het seizoen. Op het Franse circuit van Magny Cours behaalde Glenn van Straalen de achtste plaats. Victor Steeman leek voor een stunt te gaan zorgen door ook een top tien klassering te pakken. Maar door een onschuldige val moest hij vroegtijdig opgeven. Ryan Vos reed een van zijn beste wedstrijd. De Rookie van het team was heel tevreden met zijn gemaakte progressie.

Met zijn achtste plaats sloot Glenn van Straalen het WK Supersport 300 seizoen sterk af. Na enkele mindere resultaten was de KTM-Fortron coureur gebrand op een goede uitslag. De coureur uit Hoogkarspel vierde zondag zijn achttiende verjaardag en kon zich mooier verjaardagscadeau wensen.

Van Straalen die vanaf de zestiende startplaats aan een geweldige wedstrijd begon. Na enkele technische problemen in de trainingen was de KTM-Fortron coureur erop gebrand om in de laatste race nog een keer te schitteren. In enkele ronden reed hij zich in de top tien. Daar vormde zich een groep rijders van vijftien coureurs die elkaar het leven behoorlijk zuur maakten. Gedurende de wedstrijd liet de KTM rijder zich niet gek maken en reed gedecideerd rond de achtste plaats.

“Ik had het hele weekend al een goed gevoel. Ondanks het feit dat er tijdens de trainingen mijn koppeling stuk ging waardoor ik een training bijna niet heb gereden. Maar een wedstrijd is toch altijd anders. Mijn monteurs hebben uitstekend werk geleverd en betaalde zich uit in de race. Ik voelde mij sterk en wist alle aanvallen van d concurrentie af te slaan. Voor mij was het belangrijkste om te finishen en dat is gelukt. Op de lange rechte stukken had ik wat moeite omdat de anderen daar sneller zijn dan mijn KTM RC390. Maar ik maakte dat weer in de bochten weer goed en daar moesten ze het antwoord op schuldig blijven. Tot de laatste ronde heb ik alles gegeven. De achtste plaats voelt voor mij bijna als een overwinning. Dit is een mooie afsluiter van een schitterend seizoen waar ik dankzij het KTM-Fortron team op het allerhoogste niveau mocht mee rijden. Daar ben ik ze heel dankbaar voor”.

In de eindstand van het World Supersport 300 kampioenschap is Glenn van Straalen op een gedeelde achtste plaats geëindigd.

Na afloop van de wedstrijden werd bekend dat Van Straalen de laatste twee WK Supersport wedstrijden in Argentinië en Qatar gaat rijden voor EAB Antwest Racing.

victor-steeman
Victor Steeman (72) | foto© Nico Schneider

High-sider
Victor Steeman was na afloop van de wedstrijd een beetje somber gestemd. Een onschuldige valpartij zorgde ervoor dat de 18-jarige KTM coureur puntloos bleef. De vervanger van de geblesseerde Koen Meuffels wilde graag nog een keer schitteren in de laatste race van het seizoen. Maar in het heetst van de strijd werd Steeman door een collega coureur van achteren aangetikt waardoor hij ten val kwam.

“Wat moet ik nu op zeggen. Ik baal als een stekker en ben enorm teleurgesteld. Ik krijg van het hele team complimenten over mijn race en daar ben ik best wel blij mee. Maar daar heb ik op dit moment even helemaal niets aan. Ik ben een racer en wil mee kunnen strijden met de kopgroep. En dat heb ik vandaag ook gedaan. Maar door een fout van een andere coureur bleef ik vandaag puntloos en daar ben ik behoorlijk ontgoocheld over. Ik werd met een high-sider van de motor getorpedeerd en ben hard op mijn rug gevallen. We hebben in de medische kliniek foto’s laten maken maar daar werd niets ernstig op geconcludeerd. Maar ik ga morgen ook nog even naar het ziekenhuis in Nederland”.

Steeman die vanaf de 22e startplaats aan de Supersport 300 wedstrijd mocht beginnen reed een super strakke race. In enkele ronden wist hij zich naar voren te rijden en streed met een groep coureurs om de tiende plaats. De KTM-Fortron coureur toonde hiermee zijn talent en liet zien dat hij thuishoort in dit selecte gezelschap. “Ik had een wereldstart en na enkele kleine problemen tijdens de trainingen hadden we de KTM RC390 echt perfect afgesteld voor de wedstrijd. Het voelde direct goed aan en ik reed in enkele ronden naar een groep rijders. Ik wist dat ik in de top tien zou kunnen finishen. Maar bij het passeren van achterblijvers ging een collega coureur van zijn ideale lijn af en ramde mij vol op de achterkant. Ik had geen schijn van kans en kwam ten val. Dit is echt jammer maar dit soort dingen hoort ook bij het racen maar het doet wel pijn”.

Achterhoede
Maar ook Ryan Vos kon met een tevreden gevoel terug kijken op de laatste WK wedstrijd van het seizoen. Voor de 18-jarige Ossenaar is het een zwaar leerjaar geweest. Vorig jaar nam hij nog deel aan de standaard KTM RC390 Cup. Met geen enkele internationale ervaring ging Vos het grote avontuur aan.

Met zijn 29e plaats in de race was de KTM-Fortron coureur gematigd tevreden.

“Als coureur wil je in elke wedstrijd mee kunnen strijden op de punten. Ik had vandaag gehoopt om iets hoger te kunnen finishen. Maar als je in de achterhoede aan de wedstrijd moet beginnen heb je al achterstand op de rest. Maar het ging dit weekend echt geweldig. Mijn rondetijden waren goed en ik heb kunnen knokken met enkele andere rijders. Daar leer je ook enorm veel van”.

Teammanager Arie Vos:

“Ik ben trots op alle drie coureurs hoe ze hebben gereden. Het was voor het KTM-Fortron Racing het eerste seizoen dat we deelnamen aan de WK Supersport 300. Voor ons was dit jaar alles nieuw. Het is voor ons hele team een zeer leerzaam jaar geweest. We hebben met zijn allen keihard gewerkt voor de resultaten en daar ben ik ze enorm dankbaar voor. Daarnaast wil ik KTM en Fortron bedanken voor hun vertrouwen in ons en de steun die we van hun mochten ontvangen”.

 

Handige links Acerbis French  Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App