KTM RC390: Nederlands succes op de Sachsenring

76
KTM
KTM RC390 Cup

Glenn van Straalen (l), Finn de Bruin (m) en Bibi Damen op het podium l Foto© Racesport.nl – Nico Schneider)

#GermanGP – Finn de Bruin is zaterdagmiddag op de Sachsenring winnaar geworden van de ADAC KTM Junior Cup race. De Bruin kwam na vijftien ronden als winnaar over de finish voor landgenoot Glenn van Straalen en de Duitser Jan-ole Jahnig.

Na tijdens de Motul TT Assen al als gastrijders te hebben opgetreden kwamen de Nederlandse KTM RC390 Cup coureurs op vrijdag en zaterdag op de Sachsenring ook in actie tijdens GoPro Motorrad Grand Prix Deutschland. In een gecombineerde klasse met de Duitse collega’s uit de ADAC KTM Junior Cup werden er vrijdag twee kwalificaties verreden en stond er zaterdagmiddag een race op het programma.

Al tijdens de kwalificaties lieten de Nederlanders zien hun Duitse collega’s goed partij te kunnen geven.  Zo wist Finn de Bruin de pole voor zich op te eisen en wisten Joep Overbeeke, Glenn van Straalen, Dennis van Melzen en Bibi Damen zich met respectievelijk een zesde, achtste, negende en tiende rondetijd ook keurig binnen de top tien te kwalificeren.

Op zaterdagmiddag na afloop van het hoofdprogramma van de GoPro Motorrad Grand Prix Deutschland stond de wedstrijd voor de maar liefst eenenveertig aanwezige coureurs op het programma.

Bij de start was het meteen de vanaf pole vertrokken De Bruin die de leiding nam gevolgd door de Belg Come Geenen, de Duitsers Dominic Kassner en Jahnig en Van Straalen.

Gedurende de wedstrijd wist De Bruin ronde na ronde meer afstand te nemen van de rest van het veld terwijl Geenen en Kassner achter de Nederlander een verbeten strijd uitvochten voor de tweede en derde plaats. Jähnig volgde in eerste instantie eenzaam rijdend op de vierde plaats terwijl van Straalen even daarachter de vijfde plaats innam.

Door de felle strijd tussen Geenen en Kassner wist De Bruin steeds verder weg te lopen en de achter het tweetal rijdende Jähnig en Van Straalen steeds dichterbij te komen.

Terwijl De Bruin onbedreigd naar de zege kon rijden moesten Geenen en Kassner in de slotfase hun meerdere erkennen in de aanstormende Jähnig en Van Straalen waarbij laatstgenoemde na vijftien ronden aan het langste eind trok en op negentien seconden van de oppermachtige De Bruin als tweede werd afgevlagd voor Jähnig, Geenen en Kassner.

Achter dit vijftal werd er de gehele race een verbeten strijd uitgevochten voor de zesde plaats tussen de Nederlanders Joep Overbeeke, Toine Gierkink, Dennis van Melzen, Bibi Damen, de Tsjech David Kuban, de Hongaren Mate Lackzo en Balint Kovacs en de Duitsers Max Graichen en Marco Fetz.

Damen wist deze strijd uiteindelijk in haar voordeel te beslissen en als zesde de zwart/wit geblokte vlag te passeren voor Van Melzen, Lackzo, Gierkink, Overbeeke, Kuban, Fetz en Kovacs.

Podiums
Na afloop werden er twee huldigingen georganiseerd, de eerste met de eerste drie van de gezamenlijke race. Op dit podium mocht De Bruin dus op de hoogste trede plaatsnemen, Van Straalen op de nummer twee positie en Jähnig op het derde treetje.

Vanzelfsprekend mochten De Bruin en Van Straalen op hun posities blijven staan en kreeg men gezelschap van een jongedame, een jonge dame die een hele knappe prestaties had geleverd door als zesde algemeen en als derde Nederlandse de finish te passeren in een veld van ruim veertig jonge talentvolle coureurs.

Terwijl de Nederlanders op het podium hun prijzen in ontvangst mochten nemen en even later vol trots voor de in grote getale aanwezige fotografen mochten poseren stond er één iemand onder het podium met een glimlach van oor tot oor op zijn gezicht; zijn naam Arie Vos, de Nederlandse organisator van de KTM RC 390 Cup. Immers de Nederlanders hadden op het Duitse circuit de afgelopen twee dagen laten zien dat men absoluut niet onder hoefde te doen voor hun Duitse collega’s, sterker nog de eerste twee prijzen kwamen na afloop in Nederlandse handen.