KTM RC Cup World Final: Van Straalen wint race 1 met 0,000 seconde verschil

4
straalen
Glenn van Straalen op de hoogste trede na afloop race 1 | foto© KTM

Zaterdag werd tijdens de Pirelli Spanish Round in Jerez ook de eerste wedstrijd van de KTM RC Cup World Final verreden. De winst in deze wedstrijd ging naar Glenn van Straalen die in een bloedstollende finale tot winnaar werd uitgeroepen. De Nederlander werd na het besturen van de fotofinish uitgeroepen tot winnaar, dit ondanks een voorsprong van 0,000 seconde op de Brit Jack Nixon. De Duitser Max Schmidt werd derde.

Onder de deelnemers aan de 2017 editie van de KTM RC Cup World Final maar liefst vijf Nederlandse toppers. Glenn van Straalen, Guus Boes, Milan Merckelbagh, Roy Voermans en de enige dame in het gezelschap Bibi Damen hadden zich vrijdag tijdens de trainingen al laten zien en reden zaterdagmiddag twee uur voor de eerste race hun tweede kwalificatie.

Bijna niemand verbeterde in deze sessie zijn tijd uit de eerste training maar Van Straalen pakte de snelste tijd in de tweede kwalificatie waarmee hij zijn gridpositie verbeterde naar de vijfde plaats in de gecombineerde uitslag. Boes startte van de zevende plaats, Merckelbagh van plaats tien, Voermans van plaats twaalf en Damen vanaf plaats eenentwintig.

Race 1
Vanaf de start van de race was Van Straalen gelijk goed weg en wist hij aansluiting te houden met de kopgroep die bestond uit Nixon (GB),  Seabright(GB), Hart (GER), Bin Mohd Borrodi (MaL), Schmidt (Ger), Ventura(USA) en de Nederlanders Merckelbagh en Boes. Van Straalen kwam na twee ronden al als derde door waar het vervolgens stuivertje wisselen was tot het einde van de race. Doordat Van Straalen in het begin van de race wat kleine foutjes maakte en hierdoor wat tijd verloor waren zijn doorkomsten wisselend van P1 tot en met P6.

Nederlands kampioen Van Straalen leidde de race een aantal keren maar op het rechte stuk werd hij door het slipstreamen ook een aantal keren weer terug gehaald. In de laatste ronden kwam hij een paar bochten voor het einde als vierde door. Door een slimme inhaalmanoevre ging hij gunstig de laatste paar bochten door. De leidende man van dat moment Seabright gleed in de laatste bocht vlak voor de Nederlandse troef onderuit maar er was een fotofinish voor nodig om Van Straalen als winnaar aan te wijzen, dit omdat Nixon hem op de meet bijna had ingehaald. De uitslag gaf namelijk 0.000 seconde aan als verschil.

Boes had  gedurende de race hinder van een paar kleine technische probleempjes maar kon het gaatje naar de kopgroep dicht rijden samen met Merckelbagh. Deze twee coureurs finishten uiteindelijk op de achtste en negende plaats waarmee er in sterke internationale deelnemersveld dus maar liefst drie Nederlanders binnen de top tien wisten te eindigen.

Damen moest zoals vermeld starten vanaf plaats eenentwintig. De Brabantse jongedame, tevens de enige dame in het veld, kwam echter goed weg na het doven van de lichten. Ronde na ronde pakte ze wat plaatsen en uiteindelijk werd ze als zestiende afgevlagd.

Voermans kende tijdens de race ook de nodige technische problemen en zag mede hierdoor zijn prachtige twaalfde trainingstijd worden omgezet in een achttiende plaats in de uitslag van deze eerste race.

Race 2
Zondagmiddag om 16:00 uur staat in Jerez de tweede en beslissende wedstrijd op het programma. Aangezien hierin de startposities bepaald worden aan de hand van de snelst gereden rondetijden in de vandaag verreden race zullen er maar liefst drie Nederlanders plaats mogen nemen bij eerste vijf plaatsen op de grid.

Uitslag en punten na afloop race 1:

 1. Glenn van Straalen #26 (NED) 25 punten
 2. Jack Nixon #14 (GBR) 20 pts
 3. Max Schmidt #4 (GER) 16 pts
 4. Muhammad I. B. Mohd Norrodin #8 (MAL) 13 pts
 5. Brian Hart #29 (BRA) 11 pts
 6. Cory Ventura #9 (USA) 10 pts
 7. Aaron Schaefer #12 (GER) 9 pts
 8. Guus Boes #24 (NED) 8 pts
 9. Milan Merckelbagh #25 (NED) 7 pts
 10. Matthew Bower #16 (GBR) 6 pts
 11. Adolfo Delgado #27 (MEX) 5 pts
 12. David Kubáň (CZE) 4 pts
 13. Daniel Cano (MEX) 3 pts
 14. Benjamin Smith (USA) 2 pts
 15. Lee Doti #20 (CH) 1 pt

 

Handige links Pirelli Spanish Round Jerez:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV