Kunii pakt CEV Moto3 pole op Le Mans, Van de Lagemaat 26e

121
Ryan van de Lagemaat - Le Mans Bugatti Circuit | foto© Randy van Maasdijk

Yuki Kunii heeft vrijdagmiddag op Le Mans in Frankrijk pole position behaald in de FIM CEV Repsol Junior Moto3 klasse voor Jeremy Alcoba en Davide Pizzoli. De Belgische coureur Barry Baltus kwalificeerde zich als zestiende, Nederlander Ryan van de Lagemaat klokte de 26e rondetijd. 

Naast de MotoGP, Moto2 en Moto3 klassen rijdt dit weekend ook de Moto3 klasse van het FIM CEV Repsol Junior World Championship mee tijdens de SHARK Helmets Grand Prix de France. De coureurs in het junior Moto3 wereldkampioenschap kunnen zo van heel dichtbij meemaken hoe het er tijdens een echte Grand Prix aan toe gaat en hoe hun eventuele toekomst er misschien wel uit gaat zien.

De eerste kwalificatie werd vrijdagmiddag verreden tussen de vrije trainingen van de Grand Prix klassen door waarin Yuki Kunii met een 1’43.184 het snelst was voor Davide Pizzoli en Jeremy Alcoba. De Belg Barry Baltus reed hierin de 23e rondetijd, Nederlander Ryan van de Lagemaat noteerde de 26e tijd.

Na de vrije trainingen voor de Moto3, MotoGP en Moto2 klassen ging de tweede kwalificatiesessie voor de Junior Moto3 klasse van start onder bewolkte maar gunstige omstandigheden en was het opnieuw Kunii die de snelste rondetijd wist te rijden. De Japanner scherpte zijn tijd nog eens met een halve seconde aan en behaalde pole position met een 1’42.609. Alcoba kwalificeerde zich als tweede voor Pizzoli, José Julian García, Carlos Tatay en Julián Giral in de top zes. Baltus klom op naar de zestiende rondetijd terwijl Van de Lagemaat, ondanks een verbetering van ruim een halve seconde, opnieuw op de 26e positie eindigde.

Na afloop van deze kwalificatiedag zochten we de enige Nederlandse deelnemer in het Moto3 Junior World Championship op en vertelde hij hoe deze dag voor hem verlopen is.

Ryan van de Lagemaat (P26): “Ik begon best goed aan de sessie en ik stond lange tijd rond de vijftiende plaats. Nadat ik wat was teruggevallen wilde ik een snelle ronde gaan rijden maar had ik weinig ruimte op de baan. Uiteindelijk kon ik me op het laatst toch nog iets verbeteren en eindigde ik als 26e. 

In de tweede sessie reed ik constant tijden van rond de 1’45.3, één tiende boven mijn PR. Vervolgens wist ik mij goed te positioneren en reed ik dankzij een sleepje ineens een 1’44.5. Helaas was toen al de rode vlag gezwaaid en zat de sessie erop. De reden van die rode vlag weet ik niet precies maar ook crashte er iemand voor me die ik maar nét kon ontwijken.

Verder hebben we dit weekend wat upgrades ontvangen van het 2018 model van KTM. Dit is een redelijke verbetering en met name aan de stuggere achterveer moest ik wennen. Eerst kon ik helemaal niet sturen maar later werd dat beter.

Morgen gaat het hoogstwaarschijnlijk regenen en dat ligt mij wel, ook omdat ik op een zeer nat Estoril mijn eerste WK punt heb gescoord. Ik laat het op me afkomen en we zien wel waar we eindigen.”

De race van het CEV Repsol Moto3 Junior World Championship op Le Mans gaat zaterdagmiddag om 16:30 uur van start en is live te volgen via het officiële YouTube kanaal van CEV Repsol.

 

Handige links SHARK Helmets Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App