Yuki Kunii heeft vrijdagmiddag pole position behaald in de Red Bull MotoGP Rookies Cup op de Sachsenring. In de kwalificatiesessie op het Duitse circuit was de Japanner slechts 0,038 seconde sneller dan Carlos Tatay en Haruki Noguchi. Nederlander Zonta van den Goorbergh kwalificeerde zich als zestiende.

Het zijn drukke tijden voor de coureurs in de Red Bull Rookies MotoGP Cup. Nadat ze vijf dagen geleden nog hun tweede race reden op het TT Circuit Assen kwamen ze vandaag al weer in actie op de Sachsenring in Duitsland. Dit weekend zullen de jonge talenten weer twee races rijden op het heuvelachtige circuit waarna ze een maand rust hebben tot de volgende races op de Red Bull Ring in Oostenrijk.

Het was Yuki Kunii die vrijdagmiddag in de kwalificatiesessie met een 1’29.237 de snelste rondetijd op de klokken zette en daarmee pole position behaalde. De Japanner is dit seizoen tot dusver de enige die kampioenschapsleider Carlos Tatay heeft weten te verslaan, dit gebeurde in de allereerste race op het Circuit de Jerez – Ángel Nieto.

Carlos Tatay was dan ook degene die slechts 0,038 seconde tekort kwam op pole position en zich als tweede kwalificeerde met Haruki Noguchi daarachter op de derde plaats. De Australiër Billy van Eerde noteerde de vierde rondetijd voor David Salvador en Marcos Uriarte, daarachter eindigden Jason Dupasquier, Max Cook, Lorenzo Fellon en Pedro Acosta in de top tien.

Nederlander Zonta van den Goorbergh sloot de dag af met de zestiende rondetijd waarmee hij beide races vanaf de zesde rij zal starten. Geheel zonder slag of stoot ging dat echter niet. De jonge Nederlander kreeg halverwege de tweede vrije training te maken met een technisch probleem, zijn machine gaf de geest waardoor de Nederlander een reserve machine toegewezen kreeg. Op deze machine – natuurlijk niet met de gewenste en dezelfde afstelling als zijn eigen machine – konden er nog een paar ronden gereden worden in de afsluitende vrije training. Voor de kwalificatie werd deze machine zo goed en kwaad als het nog kon afgesteld naar de wensen van Van den Goorbergh maar ideaal was dit natuurlijk niet. Van den Goorbergh ging er als een professional mee om, de zestiende rondetijd in de kwalificatie was dan ook zeker niet verkeerd gezien de omstandigheden.

De Belgische coureur Barry Baltus kwam tijdens de eerste vrije training hard ten val en liep hierbij een schouderblessure op. Hierdoor liet de veertienjarige coureur de tweede vrije training en kwalificatiesessie aan zich voorbij gaan, de kans bestaat dat hij zaterdagmiddag wel aan de start verschijnt voor race 1.

 

Handige links HJC Helmets Motorrad Grand Prix Deutschland:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App