Op het Belgische stratencircuit van Chimay worden dit weekend wedstrijden verreden meetellend voor het IRRC en het BeNeCup kampioenschap. Zaterdag werden de kwalificaties verreden terwijl er zondag voor alle categorieën twee wedstrijden op het programma staan.

De kwalificaties werden zaterdag verreden onder wisselende omstandigheden. Was het zaterdagochtend nog droog, een flinke regenbui op zaterdagmiddag zorgden ervoor dat een aantal categorieën hun tweede kwalificaties af moesten werken op een nat circuit.

In de BeNeCup klasses is de Nederlandse inbreng opnieuw zeer minimaal. In de Supersport klasse komt er zelfs geen enkele Nederlandse coureur aan de start. In de Superbike klasse staan er weliswaar vijf coureurs aan de start, mede het gevolg van dat enkele IRRC coureurs een dubbel programma rijden.

BeNeCup Supersport
In deze klasse ging de pole naar Laurent Hofman. De Belg noteerde tijdens de twee kwalificaties de snelste tijd voor de Duitser Thomas Walter en zijn landgenoten Joffrey Deldycke en Pierre- Yves Bian.

In deze klasse staan dit weekend geen Nederlandse coureurs aan de start.

BeNeCup Superbike
De Belg Vincent Lonbois noteerde in deze klasse een snelste rondetijd van 1’38.146, een tijd die na afloop van de twee kwalificaties voldoende bleek voor de pole. Sebastien Le Grelle kwalificeerde zich als tweede gevolgd door Patrick Quintens, Danny Lannoo en Didier Grams.

Tim van Ooijen, de huidige leider in de tussenstand van het kampioenschap, werd op de negende plaats de best geklasseerde Nederlander. Het had niet veel gescheeld of Van Ooijen had zaterdag helemaal niet aan de start kunnen verschijnen. De Suzuki coureur – de huidige leider in de tussenstand van het kampioenschap- kwam vrijdag tijdens de vrije trainingen hard ten val toen zijn remmen niet bleken te functioneren bij het aanremmen van de laatste bocht voor start en finish. De Nederlander schoot hierdoor rechtdoor met als gevolg een flinke klap tegen de langs het circuit staande hekken. Wonder boven wonder bleek Van Ooijen alleen een pijnlijke vinger over te hebben gehouden aan de crash.

Johan Fredriks kwalificeerde zich als tiende, Joey den Besten als achttiende, Nadieh Schoots als vierentwintigste terwijl Michael Hofman zondag vanaf de zesentwintigste plaats op de grid aan de wedstrijden mag beginnen.

IRRC Supersport
De pole in deze klasse werd een prooi voor Pierre-Yves Bian. De Fransman was een fractie sneller dan de huidige leider in de tussenstand van het kampioenschap Joey den Besten die zich als tweede kwalificeerde.

Thomas Walter noteerde de derde rondetijd gevolgd door Laurent Hofmann en de Tsjech Kamil Holan.

Ilja Galjouw en Davy Thoonen, normaalgesproken ook vaste deelnemers, ontbreken dit weekend in Chimay. Thoonen vanwege een tijdens de vorige wedstrijd in Imatra opgeblazen motorblok, Galjouw vanwege een in Finland opgelopen beenblessure. De blessure van Galjouw is dusdanig ernstig dat het nog maar de vraag is of hij de rest van het seizoen nog in actie kan komen.

IRRC Superbike
Was het in de BeNeCup Superbike nog Vincent Lonbois die het snelst was voor Sebastien Le Grelle. In deze klasse waren de rollen omgedraaid en ging de pole naar Le Grelle voor Lonbois terwijl Marc Fisette de derde startplaats voor zich opeiste.

In deze klasse stonden maar liefst vijf Nederlandse coureurs aan de start. Johan Fredriks werd met de zevende rondetijd de best geklasseerde landgenoot, net voor Tim van Ooijen die de zevende tijd op de klok wist te zetten. Marcel Zuurbier kwalificeerde zich als tweeëntwintigste, Nadieh Schoots als vierentwintigste terwijl Rob van Eijs de vijfde Nederlander werd met de vierendertigste rondetijd.

Tijdschema en volledige uitslagen Chimay