Kyle Smith wint World Supersport wedstrijd in Qatar

78
smith
Kyle Smith | foto© PTR Honda

#QatarWorldSBK – Kyle Smith heeft zondagavond in Qatar de laatste World Supersport wedstrijd van het seizoen op zijn naam geschreven. De Brit wist na een bloedstollende laatste ronde Kenan Sofuoglu te verslaan met een miniem verschil van 0,006 seconde. De Fransman Jules Cluzel eindigde als derde.

Met een Triumph op pole, de Brit Luke Stapleford greep zaterdag verrassend de pole, gingen de lichten zondagmiddag om 17:15 uur (Nl tijd) op het Losail International circuit in Qatar op groen voor de laatste World Supersport wedstrijd van het seizoen.

Bij de start was het Alex Baldolini die de leiding nam voor Randy Krummenacher, Jules Cluzel, Kyle Smith, PJ Jacobsen, Kenan Sofuoglu en de van pole gestarte Stapleford.

Helaas was de race voor Stapleford een paar bochten later al over, de Brit kwam samen met de Spanjaard Xavier Pinsach ten val.

Baldolini kwam na de eerste ronde nog wel als leider door maar in de tweede ronde was het Smith – een jaar geleden winnaar van de race in Qatar – die de leiding over wist te nemen van de Italiaan die in dezelfde ronde ook Cluzel langszij zag komen.

Smith, Cluzel en Baldolini leken vervolgens een klein gaatje te slaan op de achtervolgers waar PJ Jacobsen de vierde plaats innam voor Krummenacher en Sofuoglu, echter de reeds tot 2016 World Supersport kampioen gekroonde Sofuoglu zag het gevaar. De Kawasaki coureur passeerde als eerste teamgenoot Krummenacher om vervolgens even daarna Jacobsen te verschalken en de jacht op de drie koplopers te openen.

Terwijl Smith nog aan de leiding ging voor Cluzel was het in de zevende ronde Sofuoglu die naar de derde plaats kwam ten koste van Baldolini die duidelijk het tempo van de voorste mannen niet meer kon volgen en Jacobsen, Krummenacher en Zulfahmi Khairuddin snel naderbij zag komen.

Een ronde later moest ook Cluzel geloven aan de ontketende Sofuoglu die nadat hij de MV Agusta coureur was gepasseerd op jacht ging naar de nog aan de leiding rijdende Smith.

Het duurde vervolgens tot aan de twaalfde ronde voordat Sofuoglu aan het achterwiel zat van Smith. Niet veel later, bij het ingaan van de dertiende ronde was het al zover….de regerend World Supersport kampioen nam de leiding over.

De Kawasaki Pucetti Racing coureur, die in de beginfase van de wedstrijd duidelijk in de buurt van zijn teamgenoot Krummenacher bleef om zo de Zwitser te helpen bij het veiligstellen van de tweede plaats in het kampioenschap, moest vervolgens tot het maximale gaan om Smith achter zich te houden. De Honda coureur reed een ronde later prompt de snelste ronde  van de wedstrijd om vervolgens in de voorlaatste ronde Sofuoglu te verrassen en de leiding weer over te nemen.

Bij het ingaan van de laatste ronde was het echter Sofuoglu die terugsloeg, uit de slistream van de Brit weer de leiding over wist te nemen. Wat volgde was een bloedstollend spannende laatste ronde waarbij Smith twee bochten voor het einde Sofuoglu verraste en als leider de laatste bocht indook om vervolgens zij aan zij op de finish af te stormen. Smith trok daarbij aan het langste eind door met een miniem verschil van 0,006 seconde als eerste de finish te passeren.

Sofuoglu moest dus genoegen nemen met de tweede plaats terwijl Cluzel achter de twee kemphanen als derde mee naar het podium mocht.

PJ Jacobsen werd vierde voor Krummenacher, Ayrton Badovini en Khairuddin.

Christoffer Bergman kwam als achtste over de finish gevolgd door Massimo Roccoli en de zo goed gestarte en later teruggevallen Baldolini.

Eindstand kampioenschap
Nadat Sofuoglu in Jerez de titel al veilig wist te stellen sluit de Kawasaki coureur het seizoen af met 216 gescoorde WK punten. Cluzel steeg door zijn derde plaats naar de tweede plaats in de eindstand ten koste van Krummenacher (142-140).

Jacobsen en Smith beëindigen het seizoen als vierde en vijfde met respectievelijk 135 en 125 WK punten.