Laverty leidt FP1 in Qatar, crashes voor Rea en Van der Mark

39
michael-van-der-mark
Michael van der Mark - Losail FP1 | foto© Yamaha Racing

Eugene Laverty heeft donderdagmiddag in de eerste vrije training voor de WorldSBK klasse op het Losail International Circuit in Qatar de snelste rondetijd gereden voor Jonathan Rea en Marco Melandri. Door het noodweer van een aantal dagen geleden was de baan zeer stoffig wat leidde tot crashes voor de viervoudig wereldkampioen en Nederlander Michael van der Mark die uiteindelijk als vijftiende eindigde.

Donderdagmiddag om 16:20 uur lokale tijd, 15:20 uur Nederlandse tijd ging de eerste vrije training voor de World Superbike klasse op het Losail International Circuit in Qatar van start, het laatste raceweekend van het jaar. De weersomstandigheden waren zoals dat te verwachten is in het Midden-Oosten warm met zon en temperaturen ruim boven de 30°C, echter was de zon aan het ondergaan en koelde het langzaam maar zeker af.

Het Triple M Honda team is er bij deze seizoensafsluiter niet bij aangezien Florian Marino, die PJ Jacobsen in Argentinië verving en dat ook in Qatar zou doen, zijn been had gebroken als gevolg van een crash in race 2. Daarnaast zou er in dit laatste raceweekend van het seizoen nog veel gesproken en onderhandeld worden aangezien onder andere Eugene Laverty, Loris Baz, Marco Melandri, Lorenzo Savadori en Xavi Fóres vooralsnog geen zitje hebben gevonden voor komend seizoen. De bij Kawasaki vertrekkende Tom Sykes zal naar alle waarschijnlijkheid vertrekken naar het SMR team dat overstapt naar BMW waarbij de Duitse STK1000 kampioen Markus Reiterberger zijn teamgenoot gaat worden.

Twijfel was er op woensdagmiddag nog wat betreft de deelname van Jakub Smrz. De schouder van de Tsjechische coureur was in Argentinië uit de kom geraakt als gevolg van een crash maar hij wilde het donderdag wel proberen. Na een aantal verreden ronden op de Yamaha YZF-R1 van het Guandalini team werd Smrz opnieuw gecontroleerd door het Medical Team en uiteindelijk niet fit verklaard waardoor hij de rest van het weekend niet meer in actie zal komen.

De coureurs gingen de baan op voor de eerste van de drie veertig minuten durende vrije trainingen op de donderdag. Doordat er daags voor de start van het raceweekend zeer veel regen was gevallen in Qatar met grote waterplassen en op sommige plaatsen zelfs overstromingen tot gevolg was het asfalt voorzien van een zandlaag, zand wat normaal gesproken in de lucht zit. Dit zorgde voor gladde en lastige omstandigheden in de beginfase van de sessie waarbij viervoudig wereldkampioen Jonathan Rea al na vijf minuten in zijn tweede ronde ten val kwam. De Noord-Ier zelf bleef ongedeerd maar zijn Kawasaki had veel schade opgelopen. Niet veel later crashte ook Nederlander Michael van der Mark. De Pata Yamaha coureurs keerde terug naar de pitbox en leek relatief ongedeerd, wel bracht hij vervolgens een bezoekje aan het medical centre voor een check-up.

De baan werd steeds verder schoon gereden en uiteindelijk was het Eugene Laverty die met een 1’58.527 in de slotfase de snelste rondetijd klokte voor de gecrashte Rea die zijn tijd dus al zeer vroeg in de sessie op een gladde baan had gereden. Marco Melandri maakte de top drie compleet met daarachter Leon Camier, Xavi Fóres, Alex Lowes, Jake Gagne, Tom Sykes, Toprak Razgatlioglu en Loris Baz in de top tien. Michael van der Mark sloot de sessie uiteindelijk dankzij zijn crash als vijftiende af.

De tweede vrije training voor de WorldSBK klasse op het Losail International Circuit gaat om 17:45 uur Nederlandse tijd van start.

 

Handige links Pirelli Qatar Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App