Donderdag werden op het bekende en historische Le Mans Circuit de eerste kwalificatietrainingen verreden voor de Le Mans 24H Moto World Endurance wedstrijd. Aan de start dit jaar ook een groot aantal Nederlanders waaronder Bobby Bos. De Drent zag zijn debuut echter door een bijzondere omstandigheid bijna in water vallen; zijn Tsjechische team kwam namelijk niet opdagen.

Een dikke week geleden kondigde Bobby Bos volkomen onverwacht zijn debuut in de 24 uur van Le Mans aan. De Drent meldde daarvoor een overeenkomst te hebben gesloten met het Tsjechische Exteria KSPCS Racing Team. Bij aankomst in Le Mans bleek er echter toch een behoorlijke kink in de kabel gekomen.

Bos was onderweg naar Le Mans en kreeg net voordat hij daar arriveerde een koud telefoontje van het team dat men de trailer niet kon sluiten en dus niet kwamen. Een domper van jewelste voor de Drent die zijn Le Mans debuut in duigen zag vallen. Als je dan toch daar bent en je pak, helm en laarzen bij je hebt dan ga je maar de paddock rond om te kijken of er ergens nog mogelijkheden zijn. Bos vond die bij het privéteam R2CL waar hij als vierde rijder aan het team is toegevoegd voor de trainingen.

“Ik baal als een stekker maar het is niet anders. Mijn Tsjechische team stuurde me vlak voordat we in Le Mans aankwamen een berichtje dat ze de trailer niet gesloten kregen en daarom niet naar Le Mans konden komen. Ik heb vervolgens voor de trainingen een zitje gevonden bij het R2CL Racing team waar ik als vierde rijder ben toegevoegd voor de trainingen. Bij dit team kan ik alleen de race rijden als er met de overige rijders iets mis gaat of ik moet zo veel sneller zijn dan één van de drie vaste rijders dat ze mij inzetten voor één van die vaste rijders. Ik ben echter volkomen nieuw in dit wereldje en heb nog nooit eerder een rondje gereden op dit circuit dus dat wordt een nagenoeg onmogelijke opgave. Ik blijf hier verder rondkijken want tot en met de warm-up kunnen de teams de rijderbezetting nog veranderen. Als er echter niets geks gebeurt zal ik de race waarschijnlijk niet rijden,” aldus een zwaar teleurgestelde Bos.

Eerste kwalificatie
Inmiddels zijn de eerste kwalificatietrainingen achter de rug en de Nederlandse deelnemers deden het daarin verdienstelijk. De voorlopige pole ging naar het Honda Endurance Racing team dat tot een gemiddelde rondetijd van 1’37,305 wist te komen. Het betreft dan het gemiddelde van de snelste ronden van de snelste drie rijders van het team. Voor het Honda Endurance Racing Team zijn dat Sebastien Gimbert, Yonny Hernandez en Randy de Puniet. Het Oostenrijkse YART Yamaha Team (Broc Parkes, Marvin Fritz en Niccolo Canepa ) pakte met een gemiddelde van 1’37.397 de voorlopig tweede startpositie gevolgd door het VRD IGOL PIERRET EXPERIENCES Yamaha team  (Florian Alt, Florian Marino en Xavier Simeon) dat met een gemiddelde van 1’37.601 de voorlopig derde startpositie voor zich wist op te eisen. Alle drie de genoemde teams zijn fabrieksteams en komen uit in de EWC klasse waarin reglementair meer tuningsmogelijkheden zijn dan in de standaard Superstock klasse.

Het team ERC-BMW Motorrad Endurance heeft de voorlopig vierde startpositie in handen gevolgd door het Team SRC Kawasaki France, TSR Honda France Honda en het Suzuki Endurance Racing Team op de voorlopig zevende plaats. Ook deze teams worden ondersteund door de fabrikanten en komen uit in de EWC klasse.

In die EWC klasse staat ook Nigel Walraven op de startlijst. Walraven reed ook de eerste race van dit Endurance World Championship. Voor het Belgische Mototech team werd in september tijdens de Bol d’Or op het Paul Ricard Circuit een 17e plaats gepakt. De rest van dit seizoen, dat loopt tot en met de 8 uren van Suzuka, komt de snelle Nederlander uit voor het Zwitserse Bolliger Kawasaki team dat al heel veel jaren als privéteam te vinden is in de Endurance paddock. Met companen Sebastien Suchet en Roman Stamm pakte Walraven donderdag de voorlopig negende startpositie.

Pepijn Bijsterbosch werd afgelopen jaar de vierde winnaar ooit van de 24 uren van Le Mans. Henk van der Mark, samen met Dirk Brand, en Barry Veneman gingen de Heerdenaar voor maar zij deden het beiden in de zwaarste categorie terwijl Bijsterbosch vorig jaar met een Frans Yamaha team de winst wist te pakken in de meer standaard Superstock klasse.

Ook dit jaar verschijnt Bijsterbosch aan de start in de SST-klasse maar dan wel binnen één van de topteams in die klasse. Samen met Julian Puffe en Lucy Glöckner komt Bijsterbosch uit voor het GERT56 by GS YUASA BMW Team. Bijsterbosch vervangt binnen het team de geblesseerde Oostenrijker Michael Kerschbaumer. Het GERT56 team won in september de BOL d’OR in deze klasse en verdedigd in Le Mans dus de koppositie in de tussenstand voor het kampioenschap. Het team begon uitstekend aan het weekend en trainde zich naar de voorlopig tiende plaats overall en de voorlopige tweede plaats in hun klasse.

Wayne Tessels is de derde Nederlander in de voorlopige startopstelling. Tessels komt uit in de SST-klasse voor het Rac 41 Honda team en zij trainden zich naar een voorlopig 13e plaats overall en de voorlopig vierde plaats in de SST klasse.

Bobby Bos kende een moeizame openingsdag bij zijn gelegenheidsteam. Het Team R2CL Suzuki komt uit in de zwaarste EWC-klasse en pakte in de eerste kwalificatietraining de voorlopig 24e plaats overall. Voor Bos waren de druiven echter zuur want valpartijen door zijn teamgenoten zorgden voor veel schade waardoor Bos in zijn kwalificatietraining geen tijd op de klokken kon zetten.

Jolanda van Westrenen komt ook dit jaar weer uit voor het Girls Racing Team. Het team komt met een Yamaha R1 uit in de SST-klasse en bestaat naast Jolanda uit Melodie Coignard, Melissa Paris en Amadine Creusot. De dames trainden zich naar een voorlopige 53e startpositie overall.

Donderdag avond staat de gebruikelijke nachttraining op het programma

WK Zijspannen
Vrijdag volgt er nog een ronde kwalificatietrainingen en rijdt ook de WK Zijspanklasse twee kwalificatietrainingen. Namens Nederland hebben we in die zijspanklasse twee combinaties aan de start. Bennie Streuer rijdt voor deze gelegenheid samen met zijn vriendin Ilse de Haas omdat WK bakkenist Kevin Rousseau nog geblesseerd is. Kees Endeveld verschijnt samen met vaste bakkenist Jeroen Remmé aan de start van deze eerste race van het WK Zijspan Kampioenschap.

Handige links Le Mans 24H Moto:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
WK Zijspannen

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App