De omgeving van Assen is erg mooi om rond te toeren met je bike. Behalve het afwisselende landschap met bos, moeras, heidevelden, zandduinen, stroomdallen en de typische esakkers en -dorpen, heeft Drenthe ook veel te bieden op historische en cultureel gebied. Verder is er natuurlijk het TT Circuit Assen, wat veel bikers aantrekt als er motorraces of evenementen zijn. Kortom, genoeg te beleven en lekker te toeren langs prachtige landschappen en historische hoogtepunten!

Het oude circuit
In het begin was er nog geen echt circuit, toen werden de motorraces gewoon op straat gereden. In 1925 was de route van en naar Rolde en daarna, tussen 1926 en 1954 was er een route rondom Hooghalen. Sinds 1955 werd het vaste, nu bekende circuit geopend. Je kunt natuurlijk delen van deze oude routes rijden en tegelijkertijd van de omgeving genieten.

Esdorpen
Het Drentsche Aa-gebied is één van de mooiste landschappen van Nederland. Het is een uniek gebied met beek- en esdorpenlandschappen, dat tot de best bewaarde van West-Europa behoort! Waar op andere plekken de beken recht werden getrokken om de landbouw te vergemakkelijken, bleef hier alles bij het oude en zo zie je hier een grilliger, natuurlijk patroon van beken, houtwallen en akkers, afgewisseld met pittoreske dorpen.

In dit gebied ligt ook het esdorp Balloo, beslist de moeite waard om eens te gaan kijken. Het dorp zelf bestaat uit een aantal boerderijen met daaromheen de goorns (groentetuinen) en de brinken van het vee. Daarbuiten ligt de grote es en een prachtig heideveld. Niet ver daarvandaan is de Balloërkuil: een indrukwekkende stuifzandlaagte.

Extra tip: Koop een nieuw motorslot en zet je motor veilig weg tijdens de tussenstops van jouw motortocht.

Borger en Westerbork
Borger is ook een plek die je eigenlijk niet mag missen. Hier bezoek je het grootste hunebed van Nederland en het Hunebed centrum. Vanuit Borger is het nog geen twintig minuten rijden naar Westerbork. Misschien niet een van de vrolijkste plekjes om op te zoeken, maar zeker zeer indrukwekkend! In de dertiger jaren was het een opvangkamp voor vluchtelingen uit Duitsland en niet veel later werd het een doorvoerkamp waar de Joodse Nederlanders werden ondergebracht voordat ze werden weggevoerd naar vernietigingskampen in het Oosten. In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zie je onder meer originele filmbeelden uit 1944 en een barak zoals die destijds ingericht was.

Zoals je ziet is er veel moois te zien rondom het TT Circuit Assen. Maar ook zonder de bezienswaardigheden te bezoeken, is het al erg fijn om gewoon rond te toeren. Kijk ook eens op internet voor bestaande, al uitgestippelde routes en geniet deze prachtige streek in Nederland, die samen met het Limburgse Geuldal, in 2005 werd uitgeroepen tot de mooiste streek van het land. Er zijn tal van mooie plekjes om te stoppen voor een rustpauze en er is ook voldoende horeca in het gebied. Maar, waar je ook stopt, vergeet niet je motor goed op slot te zetten, zodat je er zeker van bent dat je tweewieler er nog staat als je weer terugkomt.

Veel plezier!


Speel mee met het MotoGP Jaarspel. Minimaal 1.750 Euro aan prijzen!

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek of door onderstaande QR-code te scannen.* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App